Negii sau verucile

Negii sau verucile.

Ce este o verucă?

Aceasta este probabil o întrebare pe care și-o pun mulți, pentru că nu sunt siguri dacă ceea ce au ei pe piele este într-adevăr o verucă. În termeni populari sunt denumite negi. Sunt leziuni rotunde, de culoarea pielii sau ușor mai închise la culoare, cu suprafață aspră care pot să apară în diverse zone ale corpului, cel mai frecvent pe mâini. Inițial apare o verucă “mamă” care crește încet, ulterior după o anumită perioadă de timp, apar veruci noi.

Din ce cauză apar?

Verucile sunt o manifestare a infecției cu un virus. Nu sunt leziuni canceroase. Toate tipurile de veruci indiferent de unde sunt localizate sunt cauzate de același virus: Human Papillomavirus, cunoscut ca HPV. HPV este un virus care are mai mult de 100 de subtipuri. Fiecare subtip dă un anumit tip de veruci pentru diverse zone ale corpului. Fiecare dintre noi răspunde diferit la contactul cu acest virus. Unii neavând nici o manifestare clinică, deși au intrat în contact cu HPV.

 Tipuri de veruci cutanate:

  • Veruci plane: de regulă apar pe față sau gât, rareori pe brațe sau picioare
  • Veruci vulgare: pot fi întâlnite pe orice parte a corpului, de regulă pe  dosul degetelor, mâinilor, rar pe genunchi, gambe sau dosul picioarelor
  • Veruci palmare sau plantare: apar la nivelul palmelor, respectiv plantelor (tălpilor); verucile plantare fiind în mod particular mai dureroase prin presiunea exercitată asupra lor în timpul mersului; de altfel oricare alt tip de verucă este nedureros
  • Veruci filiforme: veruci subțiri, grupate în mănunchi, care apăr pe față și gât (mai frecvent la bărbați)

Sunt contagioase?

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_negi_veruci_@Aceasta este cu siguranță prima întrebare pe care ne-o punem după ce am dat mâna cu cineva care are aceste veruci (negi). Ei bine, sunt contagioase, dar doar datul mâinii cu cineva nu va determina că și nouă să ne apară imediat aceste leziuni. Ele se transmit dacă există o soluție de continuitate la nivelul pielii noastre (răni, tăieturi, zgârieturi chiar invizibile) prin care virusul să poată pătrunde. Și chiar și așa, nu e obligatoriu să facem leziunile. Deci simplul contact cu o persoană care are veruci (simpla atingere) nu duce la apariția leziunilor. Vestea bună este că sistemul nostru imunitar luptă împotriva virusului care determină aceste leziuni, dar cel mai bine este să ne protejăm de a intra în contact cu el. Vestea  proastă este că se autoinocula (le putem răspândi noi înșine dintr-un loc  altul).

Cum scăpăm de ele?

Deși verucile nu sunt neapărat o problemă de sănătate gravă, cu excepția apariției la persoane cu sistemul imunitar prăbușit din cauză altor afecțiuni, ele sunt totuși foarte supărătoare. Simpla lor prezență la nivelul mâinilor poate fi foarte jenantă pentru cineva care lucrează cu publicul, care lucrează cu copiii etc. Scopul tratamentului este de a înlătura disconfortul fizic și psihic cauzat de acestea și de a preveni răspândirea infecției prin autoinoculare. Opțiunile sunt variate pornind de la soluții cu caracter distructiv care pot fi aplicate de către pacient acasă, medicație de imunostimulare, până la metode distructive de realizat în cabinetul medicului dermatolog: chiuretarea leziunilor (îndepărtarea verucilor cu un instrument, sub anestezie locală), crioterapie (înghețarea verucilor în mai multe ședințe).

Nici una din metode nu garantează 100% că nu vom mai avea veruci. De regulă este de preferat de a le îndepărta prin metode chirugicale (chiuretaj) pentru a fi siguri că s-a îndepărtat și rădăcina.

Decizia de a urma un tratament sau altul trebuie luată de medic împreună cu pacientul luând în calcul zona unde sunt leziunile, tipul de verucă, preferința pacientului, experiența medicului de a realiza o procedură sau alta.

De reținut că verucile pot să dispară de la sine, în luni sau chiar ani, fără nici un fel de tratament. Dar putem avea atâta răbdare să vedem dacă dispar de la sine sau nu? Putem să ne asumăm riscul de a ne autoinfecta în alte zone, în așteptarea dispariției lor?

Cum pot preveni apariția verucilor?

Deși nu poți face nimic pentru a îndepărta virusul din organism după ce ai intrat în contact cu el, poți să previi intrarea în contact cu el în primul rând. De exemplu prin utilizarea produselor proprii de igienă: aparate de ras, prosoape, papuci pentru duș.

Dacă vrem să diminuăm șansele de a ne infecta cu HPV trebuie să știm unde îi place să trăiască: în mediu umed și cald, cum sunt piscinele, băile. Este important să purtăm papuci de fiecare dată, inclusiv în camerele de hotel, la duș. Totuși acest virus nu se poate lua doar plimbându-ne în aceste locuri. Este nevoie să avem tăieturi, răni deschise (chiar și invizibile cu ochiul liber) pentru ca virusul să poată intra în circuitul sanguin și apoi să determine apariția verucilor.

Atenție!!!!

Verucile anogenitale (condiloamele acuminate) sunt date tot de HPV!!!

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.