Cearcănele. Ce facem cu ele?

Cearcănele

Cearcănele. Ce facem cu ele?

După riduri, cearcănele sunt cele mai frecvente plângeri ale pacienților.

Există mai multe tipuri de cearcăne: cele de conformație sau genetice, de culoarea și pungile de sub ochi, improriu numite cearcăne, dar încadrate tot în aceeași categorie când pacienții se referă la problemele legate de cearcăne. Pielea din jurul ochilor este foarte subțire și cu trecerea timpului venele din jurul ochiului devin mai evidente ca o consecință a afectării microcirculației locale. Apare ca urmare a oxidării hemoglobinei și a ruperii vaselor capilare. Hemoglobina se oxidează în hemosiderină care dă acea culoare maronie/vineție care se vede prin transparența pielii din jurul ochilor. Inițial cearcănele apar la colțul intern al ochilor și se răspândesc în linii curbe sub toată pleoapa inferioară. Pielea își pierde elasticitatea, se retrage și „se învinețește”, iar marginea orbitei poate deveni vizibilă.

Care este cauza apariției lor?

Cel mai frecvent apariția cearcănelor are o componentă ereditară. Persoanele care nu au grăsime la nivelul pomeților și pomeți bine conturați sunt predispuse la apariția cearcănelor o dată cu înaintarea în vârstă. Multe persoane au cearcăne pentru că au moștenit o structură fină a pielii care face ușor vizibile vasele sangvine subiacente. Îmbătrânirea și expunerea la soare subțiază pielea și fac această problemă mai evidentă. Alergiile de asemenea pot determina congestie sangvină infraorbitar ducând la aspectul inestetic de cearcăne.

Un flux sangvin alterat determină acumularea de hemosiderină la acest nivel cu modificări cromatice (de culoare) locale. Sunt și alte afecțiuni precum dermatita atopică și eczema, care determină inflamație cronică locală cu activarea melanocitelor și apariția aspectului vinețiu al zonei infraorbitare. Lipsa somnului contribuie și ea la apariția cearcănelor. Se remarcă datorită aspectului tern și palid al pielii care face mai vizibile vasele sanguine din jurul ochilor. La fel se întâmplă în timpul menstruației și în sarcină. Dar în aceste situații particulare, pe lângă paloare, contribuie și modificările hormonale.

O altă cauză, din păcate imposibil de combătut, este reprezentată de structura osoasă particulară. Ochii înfundați în orbite creează o umbră inestetică. La persoanele cu piele deschisă la culoare acest aspect este și mai evident.

Pungile de sub ochi sunt rezultatul acumulării de lichide și grăsimi în zona respectivă. Acești factori conduc la pierderea elasticității pielii și distrugerea pereților conjunctivi care susțin granulele de grăsime din jurul ochilor. Edemul apare datorită ineficienței drenajului lichidelor. Pungile de sub ochi pot fi semnul unor afecțiuni mai grave (renale, endocrinologice) ce necesită investigații suplimentare.

Cum putem preveni cearcănele și pungile de sub ochi?

Atât pentru cearcăne cât și pentru pungile de sub ochi, primele soluții de prevenire sunt un stil de viață echilibrat, cu un program de somn adecvat (minimum 8 ore pe noapte) și hidratare corespunzătoare.

Cât privește atenuarea lor, piața produselor cosmetice vine cu o paletă largă de opțiuni:

  • creme cu derivați de vitamina K
  • antioxidanți care stimulează activitatea fibroblaștilor din derm și contribuie la susținerea fermității pielii
  • creme cu filtru solar care protejează pielea de acțiunea radiațiilor UV.

Toate acestea ajută la păstrarea sănătoasă a pielii din jurul ochilor, dispariția cearcănelor prin aplicarea de creme fiind puțin probabilă.

Deși în mod obișnuit cearcănele sunt atribuite oboselii, afecțiunilor vasculare sau alergice, eliminarea cearcănelor se realizează în mod eficient prin umplerea acestei regiuni, mai degrabă decât încercarea reversibilității tuturor celorlalți factori. Pierderea de volum duce la formarea unei concavități între marginea superioară a peretelui inferior al orbitei și/sau pleoapa inferioară și pomeți. Restabilirea acestui volum este mult mai eficientă decât orice metodă de camuflaj cosmetic, întrucât „umbra” dedesubtul ochiului este dată de această concavitate mai curând decât de o modificare de culoare.

Peelingul periocular este o opțiune de tratament pentru cearcănele maronii/violacei, dar pentru cearcănele asociate cu pungile de sub ochi sunt necesare proceduri mai complexe cum este blefaroplastia.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.