Îngrijirea potrivită fiecărui tip de piele

Îngrijirea potrivită fiecărui tip de piele

Îngrijirea potrivită fiecărui tip de piele

Rutina perfectă începe cu cunoașterea exactă a tipului de piele pe care îl ai. Abia atunci vei ști cum poți avea grijă corect de pielea ta.

Fiecare dintre noi este diferit si de asemenea și pielea noastră. E important să ne cunoaștem tipul de piele pentru a ști cum s-o îngrijim cel mai bine. Pielea poate fi clasificată în funcție de mai multe criterii și dermatologii utilizează cel mai frecvent clasificarea Fitzpatick în care pielea se clasifică în funcție de culoare și răspunsul la expunerea la soare.

Din punct de vedere cosmetic pielea se clasifică în funcție de alți factori: secreția de sebum, nivelul de hidratare și nivelul de sensibilitate.

Pe baza acestor caracteristici există 5 tipuri de piele: normală, uscată, grasă, mixtă și sensibilă:

  1. Pielea normală nu este nici prea uscată, nici prea grasă. Are o textură uniformă, moale și catifelată, fără imperfecțiuni și nu necesită o îngrijire specială. Cu vârsta, pielea normală are tendința să devină mai uscată.
  2. Pielea sensibilă este foarte reactivă la stimuli la care pielea normală nu are nicio reacție (de exemplu: parfum, produse de machiaj). Este o piele fragilă care poate fi însoțită de o serie de simptome sau manifestări vizibile permanent sau la contactul cu factorii iritanți: roșeață, senzație de piele care ține, strânge, mâncărime, zone uscate. Dacă suspectezi un ten sensibil este recomandat să te adresezi unui dermatolog deoarece ai nevoie de o îngrijire mai atentă și personalizată.
  3. Pielea uscată poate fi genetic dobândită sau poate să apară sub influența factorilor de mediu (umiditate scăzută, vânt, soare, apă fierbinte, produse prea degresante). Aspectul pielii uscate poate varia de la aspect tern, cu descuamare fină, până la mici fisuri, însoțită de mâncărime. Pielea poate avea o textura aspră, o elasticitate diminuată și riduri mai vizibile.
  4. Pielea grasă are un aspect strălucitor, lucios, uleios, cu pori dilatați, vizibili. Este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri. Poate fi determinată genetic și este influențată hormonal, de medicamente, de stres sau cosmetice.
  5. Pielea mixtă prezintă caracteristici ale pielii uscate și grase. Distribuția glandelor sebacee nu este uniformă, de aceea zona T (frunte, nas, bărbie) poate fi mai lucioasă și pomeții pot avea aspect normal sau uscat.

Produsele de îngrijire a pielii trebuie alese în funcție de tipul de piele, de vârstă, de culoarea pielii. Produsele de calitate și adecvate tipului tău de ten te vor ajuta să îți menții pielea sănătoasă mult timp.

Rutina de îngrijire a pielii trebuie să cuprindă la bază 3 pași simpli:

  • Curățare
  • Hidratare
  • Protecție solară.

Curățarea

Curățarea pielii este primul pas în îngrijirea corectă. Dacă nu avem o piele curată nu putem aplica cremele pe față. Spălatul îndepărtează praful, transpirația, murdăria, sebumul, urmele de machiaj. O piele curată va absorbi mai bine ingredientele active din creme.

Cum efectuăm în mod corect curățarea pielii?

Apa simplă nu va curăța corect pielea. Trebuie să utilizezi un surfactant (un ”detergent” – agent de spălare care dizolvă grăsimile – sebumul) care să îndepărteze murdăria, sebumul, praful. Alege un produs de curățat pe care este specificat pentru ce tip de ten este potrivit.

Pasul 1 – Îndepărtăm machiajul

Pasul 2 – Spălăm fața

Dacă purtăm machiaj și îl îndepărtăm cu dischete cu apă micelară sau lapte demachiant, tot trebuie să spălăm ulterior fața cu apă și un produs adecvat de curățat: săpun, gel, cremă, ulei sau spumă pentru spălat. Trebuie să spălăm fața și dimineața pentru că pielea noastră produce sebum și în cursul nopții. Ș fața trebuie să fie curată înainte de a urma ceilalți pași din îngrijire.

  1. Curățarea pentru tenul normal/combinat: alege un produs blând, folosește apă călduță și fă un ușor masaj al pielii cu spuma care se formează. Apoi clătește din abundență cu apă călduță.
  2. Curățarea pentru tenul uscat/sensibil: alege un produs de curățat fără parfum sau alcool, de preferat sub formă de spumă sau cremă de spălat. Cu cât are mai puține ingrediente, cu atât  fața ta va fi mai fericită și mai ferită de iritații. Folosește apă călduță și fă un ușor masaj al pielii cu spuma care se formează, apoi clătește din abundență cu apă călduță. Nu utiliza apă fierbinte, aceasta va îndepărta stratul de lipide de la suprafața pielii și așa diminuat. Usucă tenul ușor prin tamponare, nu prin frecare cu prosopul.
  3. Curățarea pentru tenul gras: alege un gel de spălat care are specificat pe ambalaj că este adecvat pentru tenul gras. Folosește apă călduță și fă un ușor masaj al pielii cu spuma care se formează. Apoi clătește din abundență cu apă călduță. Chiar dacă tenul tău este gras, e mai bine să eviți aplicarea de tonere cu alcool după ce te speli. Acestea îți pot irita pielea pe termen lung și vei avea în continuare un ten gras, dar în plus și sensibil.

Hidratarea

Poate crezi că ești prea tânără să ai nevoie de hidratare, ori ai pielea prea grasă.
Dar în realitate toate tipurile de piele au nevoie de hidratare după ce ne spălăm. Hidratarea aduce lipidele necesare menținerii intacte a barierei cutanate și astfel pielea este mai protejată de acțiunea factorilor nocivi din mediu (poluare, aer uscat, rece, vânt).

Îngrijirea potrivită fiecărui tip de pieleExistă creme hidratante potrivite pentru fiecare tip de piele și e necesar să îți alegi crema hidratantă adecvată tipului tău de piele (lucru specificat pe ambalaj). Nu este indicat să folosești o cremă hidratantă pentru tenul uscat dacă tu de exemplu ai tenul gras, pentru că poate obstrua porii și favoriza apariția leziunilor de acnee. De asemenea o cremă hidratantă pentru tenul matur poate conține substanțe antirid, care pot fi iritante pentru un ten sensibil.

Multe din produsele pentru hidratare pot fi folosite atât dimineața cât și seara. Dacă crema ta de hidratare are și factor de protecție solară este logic să o folosești dimineața.

Cremele hidratante trebuie să se potrivească tipului tău de piele și să fie potrivite și pentru diferite probleme ale pielii cu care te confrunți la un moment dat (dacă urmezi un tratament antiacneic sau fața ta se recuperează după o procedură medicală – LASER, peeling, Dermapen) sau potrivite anotimpului (vara poți prefera creme cu textură mai lejeră și iarna cu textură mai onctuoasă).

Protecția solară

De ce să ne protejăm de soare?

O protecție solară eficientă face parte din rutina de menținere sănătoasă a pielii și trebuie luată în calcul de fiecare dintre noi când ne stabilim o rutină de îngrijire a pielii. Acțiunea soarelui asupra pielii este cel mai important factor care duce la îmbătrânirea pielii, pe lângă trecerea timpului.

Cum îți alegi crema de protecție solară potrivită? Îngrijirea potrivită fiecărui tip de piele

Sunt mai mulți factori de care trebuie să ții cont:

  • culoarea pielii – dacă ai o piele închisă la culoare, poți folosi SPF 30, în schimb dacă pielea ta este foarte albă, cel mai corect este să folosești SPF 50, pentru că pielea mai deschisă la culoare este mai sensibilă la acțiunea razelor ultraviolete și e mai predispusă arsurilor solare.
  • sezon – multe din cremele hidratante de față conțin și factor de protecție solară, de regulă SPF 15. Pe timpul iernii poate fi suficient dacă nu petrecem mult timp în soare. În sezonul însorit însă este indicat un factor de protecție solară SPF 50.
  • nivelul de expunere și durata expunerii -dacă mergi la munte pe zăpadă, chiar dacă este iarnă vei avea nevoie de SPF 50. Dacă în schimb durata de expunere la soare este mică – pleci dimineața devreme la serviciu, lucrezi în spațiu închis și te întorci pe înserat, chiar dacă este vară poți folosi SPF 30.
  • afecțiunile de care suferi – de exemplu: dacă ai o boală autoimună care este influențată de expunerea la soare, cum este lupusul eritematos, trebuie să aplici SPF 50 zilnic. Indiferent de orice alți factori. Dacă vorbim despre un copil cu dermatită atopică, acesta trebuie să fie protejat cu cremă de protecție solară specială pentru atopie. Dacă vorbim de melasmă, pete pigmentare, trebuie să folosești cremă cu SPF 50 pentru tenul cu pete indiferent de alți factori și să o reaplici de mai multe ori pe zi.

Crema de protecție solară de asemenea trebuie să fie potrivită cu tipul tău de piele. Nu putem utiliza o cremă de protecție solară pentru ten uscat dacă avem tenul gras. Cel mai probabil nu va avea un aspect mat și fața va fi mult prea lucioasă.
Pielea sensibilă este mai reactivă la soare. Adică își înrăutățește aspectul sub acțiunea razelor ultraviolete, de aceea crema de protecție solară trebuie să ofere protecție atât pentru UVB cât și pentru UVA și să aibă filtre speciale care nu irită pielea.

Îngrijirea specială (Serumuri sau Tratamente active)

Produsele cu ingrediente active cum sunt medicamentele sau serumurile se aplică imediat după ce ai spălat fața dacă pielea ta nu este prea sensibilă, altfel mai întâi vei aplica cremă hidratantă. Unele din substanțe se pot aplica oricând, pe când altele e bine să le folosești doar seara (retinoizi, peroxid de benzoil, alfa hidroxciacizii, beta hidroxiacizii), pentru că vor crește sensibilitatea pielii la acțiunea razelor solare.

Vitamina C se poate aplica oricând, dar vei beneficia mai mult de pe urma ei dacă o aplici dimineața (vitamina C este un antioxidant, adică protejează de acțiunea radicalilor liberi).

Pentru a avea tenul pe care îl visezi poți începe să urmezi acești pași simpli.

În general îngrijirea pielii sănătoase, indiferent că vorbim de un ten normal, uscat sau gras nu are nevoie de foarte mulți pași sau foarte multe produse. Trebuie să menții rutina simplă. Să folosești doar ceea ce îți este necesar, nu să aplici strat după strat de creme cu ingrediente dubioase și acțiune incertă. Cu cât devii mai familiarizat cu tipul tău de ten și de modul de răspuns la îngrijirea pe care i-o oferi, poți să introduci treptat și alte produse. În special antirid pentru că aceasta e ceea ce ne dorim cu toții: să arătăm tineri cât mai mult timp!

 

Sfaturi pentru tenul uscat:

  • Curățare dimineața și seara
  • Cremă sau spumă de curățat
  • Cremă de fotoprotecție cu SPF 30/50 dimineața
  • Cremă hidratantă dimineața/seara cu ceramide, acid hialuronic
  • O mască hidratantă pe săptămână
  • Control periodic la medicul dermatolog (o îngrijire neadecvată poate transforma tenul uscat într-un ten sensibil)

Sfaturi pentru tenul sensibil:

  • Curățare dimineața și seara
  • Apă micelară/lapte demachiant/cremă de spălat specială pentru tenul sensibil fără parfum, uleiuri esențiale
  • Nu folosi produse cu alcool pe față, de exemplu toner
  • Evită apa fierbinte și nu freca fața cu prosopul când o usuci
  • Cremă de protecție solară specială pentru tenul sensibil
  • Cremă hidratantă pentru tenul sensibil (cu puține ingrediente, fără parfum)
  • Consultă medicul dermatolog pentru a te ajuta cu o rutină de îngrijire personalizată

Sfaturi pentru tenul gras:

  • Curățare dimineața și seara
  • Gel/spumă/săpun pentru tenul gras/cu tendință acneică
  • Nu folosi toner cu alcool
  • Evită folosirea scrubului (acesta se indică pacienților care au acnee comedoniană maxim o dată pe săptămână. Dacă tenul tău este doar gras, fără leziuni de tip comedoane, nu beneficiezi de pe urma folosirii scrubului)
  • Folosește produse speciale pentru tenul gras (crema hidratantă, crema de fotoprotecție solară)
  • Crema hidratanată de dimineață cu proprietăți matifiante (nu folosi orice cremă hidratantă, chiar dacă promite mult, dacă nu este specificat că este pentru tenul gras), eventual cu SPF pentru a evita aplicarea multor straturi de cremă
  • Folosește seara produse cu acid salicilic, care reglează producția de sebum
  • Nu aplica uleiuri pe față (favorizează apariția comedoanelor)
  • Proceduri dermatologice pentru diminuarea secreției de sebum și a porilor (peeling chimic, LASER Genesis)

Sfaturi pentru tenul mixt:

  • Curățare dimineața și seara
  • Cremă sau spumă de curățat
  • Crema cu fotoprotecție poate fi singura cremă aplicată dimineața (și cremele de fotoprotecție au proprietăți hidratante)
  • Crema hidratantă pentru seară să aibă o textură lejeră, nu onctuoasă
  • Nu se aplica uleiuri sau unguente pe față

Sfaturi pentru tenul normal:

  • Curățare dimineața și seara
  • Cremă de fotoprotecție solară dimineața
  • Cremă hidratantă seara
  • Serumurile (antirid, luminozitate) se aplica înaintea cremelor
Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.