Dermatita atopică – un stigmat pentru toată viaţa?

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_dermatita-atopica

Ce este dermatita atopică?

Dermatita atopică reprezintă o afecțiune cutanată, cronică, frecventă care afectează în special copiii. Practic dermatita sau eczema sunt același lucru și semnifică o inflamație a pielii. O inflamație, nu o infecție. Inflamația este un răspuns al organismului la o agresiune. Atopia reprezintă o predispoziție dobândită genetic de a dezvolta alergii: astm bronşic, conjunctivită alergică, rinită alergică și dermatită atopică. Toate fac parte din aceeași clasă și pot exista concomitent.

Dermatita atopică este în mod particular mai frecventă la copii, dar poate afecta și adulții.

Cum ne dăm seama că avem un copil cu dermatită atopică?

Dermatita atopică afectează fiecare copil în mod diferit atât în ceea ce privește vârsta de debut, aspectul leziunilor cât și severitatea afecțiunii. La sugari apare în jur de 2-3 luni, mai întâi la nivelul obrajilor cu zone eritematoase (roșii), acoperite de cruste, uscate sau zone zemuinde. Toată pielea este în general mai uscată, deoarece funcția de barieră a pielii este alterată și nu mai păstrează hidratarea.

La copilul mic leziunile apar de regulă la încheieturi (în spatele genunchilor, plica cotului, încheietura mâinii, pe gât). Ceea ce caracterizează dermatita atopică și însoțește orice etapă a bolii este pruritul (senzația de mâncărime), care la sugar se poate manifesta printr-o stare de agitație datorată disconfortului, iar la celelalte grupe de vârstă prin leziuni de grataj (zgârieturi apărute în urma scărpinatului).

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_dermatita-atopica

Va avea toată viața dermatită atopică?

Dermatita atopică evoluează în pusee. Poate intra în remisiune (perioade fără leziuni de dermatita atopică) pentru luni sau chiar ani de zile şi poate avea pusee de activitate (cu leziuni) mai lungi sau mai scurte, determinate de diferiți iritanți.  În cele mai multe cazuri dermatita atopică dispare la pubertate, la unii chiar mai devreme, pe când alții pot prezenta chiar și în viața de adult pusee de activitate a bolii.

Ce întreţine activitatea bolii?

Cum se tratează?

Boala poate fi controlată foarte bine prin îngrijirea adecvată a pielii și prin evitarea factorilor iritanți. Tratamentul este prescris de medic și este individualizat în funcție de vârsta copilului, simptome și severitatea leziunilor. Totuși de cele mai multe ori este nevoie de utilizarea unei creme împotriva inflamației (corticosteroid) în puseele de activitate a bolii, uneori și/sau un medicament împotriva mâncărimilor, la care se adaugă măsuri de îngrijire zi cu zi, cu adoptarea unui „stil de viață” concentrat pe evitarea factorilor iritanți. Corticosteroizii se utilizează atât timp cât au fost prescriși de medic, de regulă până la dispariția leziunilor, urmată de o perioadă de rărire a numărului de aplicații. Este important să nu utilizăm corticosteroizi prescriși pentru alte persoane, deoarece aceste creme variază ca putere și utilizarea unei concentrații greșite poate duce la probleme mai mari ale pielii, în special la copii. O alternativă la corticosteroizi sunt inhibitorii de calcineurină, la fel, doar recomandați de medicul specialist. Antibioticele se prescriu doar în caz de suprainfecţie a leziunilor.

Se poate face ceva pentru a rări episoadele de activitate ale bolii?

Se evită factorii iritanţi:

  • Camera copilului va fi aerisită zilnic; se aspiră, nu se folosește mătura.
  • Nu se îmbracă copilul cu hăinuțe din materiale iritante (lână, fibre sintetice).
  • Se evită supraîncălzirea camerei copilului (transpirația este un factor iritant).
  • Nu se fumează în preajma copilului.
  • Animalele de casă nu stau în camera copilului.

Pielea copilului se îngrijește zilnic astfel:

  • Nu se folosesc șervețele parfumate pentru a șterge bebelușul. Apa și săpunul sunt primordiale.
  • Se vor folosi săpunuri fără parfum, iar seara se pot face băi emoliente prin adăugarea unei loțiuni speciale de baie în apa din cădiţă.
  • Baia nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute și nu se face cu apă prea caldă.
  • Imediat ce se scoate copilul din apă, pielea se usucă prin tamponare cu prosopul (nu se freacă pielea!!).
  • Se aplică crema sau unguentul medicament pe zonele inflamate, conform indicațiilor medicului, apoi tot corpul se masează ușor cu o cremă emolientă, specială pentru copiii atopici (fără parfum).

Hidratarea pielii prin aplicarea de emoliente zilnic este cheia succesului în tratarea dermatitei atopice!!!

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.