Ce boli poți lua de la piscină și cum poți să le previi?

Ce boli poți lua de la piscină

Ce boli poți lua de la piscină și cum poți să le previi?

Îngrijirea necorespunzătoare a piscinelor, ștrandurilor sau pur și simplu supraaglomerarea acestora în sezonul cald poate determina apariția mai multor afecțiuni ale pielii:

  1. Decolorarea părului (mai ales cel vopsit) și uscarea pielii. Clorinarea excesivă a apei din piscină poate usca pielea, apărând acea senzație neplăcută de piele care strânge și care se descuamează ușor. Dușul după fiecare baie în piscină și aplicarea unei creme emoliente după duș ajută la menținerea integrității cutanate. Purtarea unei căști care să acopere părul în timpul băii din piscină protejează părul de efectul nedorit de decolorare.
  2. Micozele sau ciupercile sunt afecțiuni care apar frecvent în sezonul cald datorită umidității și căldurii. Aceste condiții favorizează dezvoltarea ciupercilor pe piele, în special în zonele de pliuri (inghinal, axilar) pe tălpi sau între degete. Infecțiile cu ciuperci pot să apară și la unghii. Mai ales dacă există „poartă de intrare”, adică mici „răni” care pot să fie secundare efectuării manichiurii sau pedichiurii.
  3. Infecțiile microbiene pot să apară sub forma foliculitei (mici „coșuri” multiple, cu secreție albicioasă). Acestea apar la baza firelor de păr (gambe, inghinal, torace) sau a furunculelor (acele „coșuri” mai mari și mai dureroase de regulă, în leziuni singulare sau în număr mic)
  4. Negii (verucile vulgare) pot să apară ca urmare a plimbatului desculț pe lângă piscină, în băi. Acestea sunt determinate de un virus și apar frecvent la copii sau persoane cu imunitate deficitară, cel mai frecvent pe tălpi sau pe degetele de la mâini.
  5. Molluscum contagiosum. De asemenea o infecție virală caracterizată prin apariția de mici leziuni rotunde (ca niște perluțe) oriunde pe suprafața pielii.
  6. Urticaria aquagenică sau la apă. Deși destul de rar întâlnită poate fi extrem de supărătoare și se caracterizează prin apariția de pete roșii însoțite de mâncărimi la contactul cu apa.

Pentru sănătatea ta:

– Evită locurile cu apă tulbure, cu puternic miros de clor sau care nu par curate.

– Fă duș după fiecare baie în piscină. Verifică-ți pielea la câteva zile după mersul la piscină (unele afecțiuni nu apar pe moment).

– Evită băile în piscine sau locuri publice dacă suferi de afecțiuni contagioase, cum sunt infecțiile bacteriene, virale sau micotice.

– Dacă suferi de psoriazis, vitiligo, acnee poți să te bucuri de timpul petrecut la piscină pentru că aceste afecțiuni nu sunt contagioase.

– Orice leziune care te îngrijorează trebuie verificată de medicul dermatolog.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.