10 Greșeli în tratarea acneei

10 Greșeli în tratarea acneei

Tratarea acneei poate fi de multe ori frustrantă și tratamentul de regulă durează foarte mult. Posibil te întrebi de ce nu funcționează tratamentul și încerci tot felul de soluții. Te-ai gândit că ar putea fi niște lucruri mici, dar pe care le faci în mod repetat care încetinesc vindecarea acneei? Care sunt cele 10 Greșeli în tratarea acneei?

1. Spălarea agresivă a pielii

Igiena este foarte importantă și este un pas esențial în rutina de îngrijire pentru orice tip de piele. Din păcate unii pacienții cu ten gras, acneic, au tendința de a fi mai agresivi cu pielea lor prin spălarea dură și exagerată a pielii. Spălarea feței dimineața și seara și după efectuarea de efort fizic (sport, grădinărit) cu un gel de spălare blând pentru tenul gras este suficientă.

Dacă folosiți machiaj și vă demachiați cu apă micelară sau lapte demachiant, este obligatoriu să spălați ulterior fața pentru a îndepărta urmele de loțiune demachiantă sau apă micelară și urmele de machiaj.

Scruburile pot agrava acneea. Tenul încărcat cu multe comedoane ar putea avea ușoare avantaje de pe urma utilizării unui gel de curățare exfoliant (cu particule abrazive) o dată pe săptămână. Variantele populare cu mălai sau zaț de cafea nu le recomand. Acestea vor face mai mult rău decât bine, pentru că aceste particule nu sunt perfect rotunde, ci au formă neregulată, cu colțuri. Fapt care va determina crearea de microleziuni (mici răni invizibile cu ochiul liber) care sensibilizează pielea. Pot crea o poartă de intrare pentru microbi.

Loțiunile tonice pe bază de alcool de asemenea pot înrăutăți acneea. Îndepărtarea agresivă a stratului hidrolipidic natural de la suprafața pielii va determina pielea să producă și mai mult sebum și pe termen lung pielea va arăta mai rău.

2. Întreruperea prea timpurie a tratamentului medicamentos

Nu există un remediu minune care să vindece acneea peste noapte sau după câteva zile. Tratarea acneei presupune o rutină de îngrijire a pielii care trebui să devină un obicei, la fel cum e spălatul pe dinți. Pe lângă spălare, hidratare și protecție solară, valabil ca regulă generală pentru toată lumea, pacientul cu acnee va avea și un produs (gel, cremă sau loțiune antiacneică – practic un medicament) de aplicat cel puțin o dată pe zi pe față. De multe ori rezultatele pe care le așteptăm când începem să tratăm acneea nu vin atât de repede pe cât ne dorim. Oricare ar fi forma de acnee sau tipul de tratament (local – creme, loțiuni, geluri sau pastile), acesta este de lungă durată.

Foarte des pacienții cu acnee se descurajează destul de repede și pe bună dreptate, întrucât acneea poate fi extrem de supărătoare estetic și psihologic și renunță la tratament sau tot încearcă diferite variante de tratament, dar pe perioade scurte. Primele rezultate la modul realist se observă după minim 6 săptămâni de tratament zilnic, consecvent. La formele mai complexe sau mai severe poate dura chiar mai mult de atât. Pielea reacționează încet la tratament. Chiar și după ajungerea la un ten impecabil este necesar să continuați cu un produs antiacneic mai multe luni (un medicament sau un produs eliberat fără rețetă din farmacie, în funcție de forma de acnee de care ați suferit), pentru a preveni reapariția leziunilor de acnee.

3. Expunerea la soare fără cremă de protecție

Aplicarea unei creme de protecție solară este o parte importantă în orice rutină de îngrijire a pielii. Tenul acneic nu face excepție. Anumite creme de protecție solară pot fi prea grase sau nepotrivite unui pacient cu acnee. De aceea este important să alegi fotoprotecția adaptată tipului tău de piele. Pe care scrie non-comedogenic, oil-free, nu închide porii – în fond o cremă pe care este specificat că este potrivită pentru tenul gras. Cele mai multe produse medicamentoase cu care se tratează acnee sunt fotosensibilizante. Adică pielea devine mai sensibilă la soare, înroșindu-se și uscându-se mai ușor, devenind mai repede iritată. Expunerea la soare fără cremă de protecție solară duce la agravarea semnelor care rămân de cele mai multe ori după ce se vindecă acneea. Petele roșii se transformă în pete maronii sub acțiunea razelor solare care sunt mult mai dificil de îndepărtat ulterior și necesită tratamente mai costisitoare.

4. Aplicarea de machiaje, pudră pentru a ascunde acneea

Pacienții cu acnee au tendința, evidentă, de a acoperi leziunile de acnee și urmele lăsate de acnee pe față. Machiajul nu este interzis persoanelor cu acnee, dar este indicat să folosească doar fond de ten, fără pudră (care este comedogenică, adică favorizează formarea de comedoane) și fondul de ten să fie potrivit tenului gras (adică non-comedogenic, oil free, să nu închidă porii) și în cantitate mică. Fondul de ten poate acoperi urmele roșii sau maronii de pe față, dar leziunile de acnee (coșurile) mari și umflate tot vor fi vizibile ca niște denivelări la suprafața pielii indiferent cât de mult fond de ten se aplică pe față.

5. Igiena deficitară a feței de pernă, a ochelarilor de soare sau de vedere

Dacă curățăm foarte bine fața de impurități, praf, urme de cremă sau produse de machiaj aceeași grijă trebuie să o avem și pentru toate lucrurile care intră în contact cu fața. Fața de pernă care trebuie schimbată săptămânal, ochelarii de soare sau de vedere care trebuie igienizați zilnic. Praful, sebumul, excesul de creme de pe față ajung și pe ramele de ochelari și necurățate ajung de pe o zi pe alta pe față.

 

6. Utilizarea în exces a produselor de hairstyling

Aplicarea de fixativ, spumă sau alte produse de îngrijire și coafare a părului pot agrava acneea. În timpul nopții părul se atinge frecvent de față și aceste particule din produsele de coafat rămân câteva ore pe piele noapte de noapte, lucru care poate agrava acneea.

7. Folosirea prea multor produse în același timp

În general toți ne dorim rezultate rapide când tratăm o afecțiune. Mai ales dacă aceasta este atât de vizibilă cum e acneea. Din dorința de a scăpa cât mai repede de acnee unii pacienți încearcă câteva zile câte un tratament. Dacă nu văd îmbunătățiri și nu au cum să vadă îmbunătățiri așa repede, ori îl abandonează ori adaugă alt tratament. Cele mai multe medicamente antiacneice sensibilizează pielea și o fac mai predispusă iritațiilor. Dacă nu sunt folosite după indicații pot face mai mult rău. Usucă excesiv pielea, determină apariția de pete maronii, pielea se poate arde la soare și rezultatele întârzie să apară.

8. Lipsa hidratării pielii

Toate tipurile de ten au nevoie de hidratare si tenul gras nu face excepție. Uneori pacienții cu acnee au tendința de a spăla agresiv fața. Aplică în cantitate prea mare cremele antiacneice care de regulă usucă fața. Acest lucru nu va vindeca acnee, ba dimpotrivă tratamentul va fi mai dificil de urmat și, pe lângă leziunile de acnee, vom avea de tratat și dermatita de contact. Cremele care conțin derivați de acid retinoic sunt cele care usucă cel mai tare pielea. O cremă de hidratare potrivită pentru tenul gras care nu conține uleiuri este o parte esențială din rutina de îngrijire a oricărui pacient cu acnee.

9. Anxietatea și stresul

Situațiile stresante determină în organism producerea unor hormoni ca adrenalină sau cortizolul. Acestea la rândul lor pot declanșa pusee de acnee. În momentele stresante unii pacienți au tendința să ducă mâinile mai des pe față și să manipuleze coșurile. Stresul poate să ne determine să avem și o alimentație mai dezordonată, să mâncăm mai multe dulciuri, produse procesate care la fel agravează acneea.

10. Prelungirea perioadei până pacientul se adresează medicului

De cele mai multe ori pacienții solicită tratament medical când acneea a devenit severă sau cuprinde toată fața sau spatele. Un plan corect de tratament va fi personalizat și dependent de forma de acnee, de zonele afectate, de gravitatea acneei și se afecțiunile asociate. Dar acest lucru se poate realiza doar în urma unui consult. Amânarea tratamentului acneei va duce și la formarea de cicatrici (pete roșii sau maro sau adâncituri în piele). Acestea necesită terapii mai îndelungate și mai complexe.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.