Protecția solară la copii!

Protecția solară la copii

Protecția solară la copii!

Cum ne protejăm copiii de soare?

În anotimpurile însorite și în special în vacanțe, cei mai mulți dintre copii petrec cea mai mare parte a timpului în soare. Soarele, sursa noastră de bună dispoziție, poate fi în același timp și un dușman de temut. Arsurile solare care au loc în copilărie cresc șansele de a dezvolta la maturitate (nu la bătrânețe neapărat) cancer de piele, razele ultraviolete care vin de la soare fiind cunoscute ca un factor care induce cancerul de piele, cum fumatul crește riscul de a dezvolta cancer de plămâni.

Copiii sunt în mod special mai vulnerabili la acțiunea razelor ultraviolete (UV). Pielea lor subțire este mai fragilă și cu un sistem pigmentar de apărare imatur dezvoltat.

Nivelul de ultraviolete este determinat, pe lângă alți factori, și de înălțimea de la care soarele emite radiațiile. La prânz acestea sunt mult mai puternice deoarece au cale directă de la soare spre noi. Apa și nisipul reflectă aproximativ 30% din razele ultraviolete. De aceea cu atât mai mult trebuie să evităm expunerea la soare la orele prânzului când suntem la mare. Dimineața și seara razele soarelui străbat o distanță mai lungă până ating pământul și nu sunt la fel de puternice.

Copiii sunt în general supraexpuși la soare pentru că la vârste mici nu au capacitatea de a distinge pericolul. Toată responsabilitatea este pe umerii adulților. A-ți proteja copiii înseamnă în primul rând educarea lor. Și educarea se realizează cel mai eficient prin puterea exemplului.

Toate măsurile pe care le luăm pentru a ne proteja de efectele dăunătoare ale soarelui fac parte din așa numitul comportament fotoprotector.

De ce este important să ne expunem la soare cu moderație?

Expunerea prelungită și necorespunzătoare determină apariția arsurilor solare.

Arsura solară produsă în prima copilărie crește riscul de melanom malign (cancer de piele foarte agresiv) cu 50%. Mai mult de 5 arsuri la care au apărut vezicule pe suprafața pielii, arsuri întâmplate până la vârsta de 35 de ani cresc riscul cu până la 75%. (OMS)

Incidența cancerului de piele a crescut în ultimii ani datorită subțierii stratului de ozon. Acesta reține o cantitate mai mică de raze UVB și cel mai important datorită expunerii necontrolate la soare.

Cum ne protejăm bebelușul de soare?

Pentru că pielea bebelușilor este foarte sensibilă cel mai indicat este ca în primele 6 luni de viață să îi ferim de expunerea directă la razele soarelui, decât să folosim o cremă de protecție solară. Când ieșiți la plimbare mergeți pe partea umbrită a străzii și mențineți deschisă protecția pentru umbră a căruciorului. Este bine să îmbrăcați bebelușul cu haine lungi, subțiri și ușoare. Să îi acoperiți capul cu o pălărie cu boruri largi care să protejeze gâtul.

Cum ne protejăm copilul mai mare de soare?

După vârsta de 6 luni putem să utilizăm cremă de protecție solară pe zonele expuse la soare ale copilului, păstrând în continuare aceleași recomandări de căutare a umbrei și de a utiliza de preferat haine cu mâneci lungi, subțiri și ușoare.

Alegeți o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, care să aibă acoperire atât pentru razele UVB cât și UVA, cu factor de protecție 50. Citiți etichetele sau întrebați farmacistul despre ingredientele active. De preferat pentru copii sunt cremele care conțin oxid de zinc sau dioxid de titan, care sunt filtre minerale. Spre deosebire de filtrele de protecție chimice, nu se absorb în piele scăzând riscul de reacții alergice. Aplicați crema pe toate zonele expuse la soare și nu uitați de dosul mâinilor și al picioarelor, urechi, față și gât.

Pentru copiii mai mari care nu mai sunt atât de cooperanți la aplicarea protecției solare sub formă de cremă sau loțiune, puteți alege varianta de stick. În special pentru suprafețe mici sau varianta de spray pentru suprafețe mari.

Pentru protecție suplimentară, în special când mergeți la mare, copilul stă în apă și poate fi mai dificil să reaplicați crema după fiecare ieșire din apă, puteți îmbrăca copilul cu tricouri din țesătură care oferă protecție UV (le găsiți în magazinele specializate cu echipamente sportive sau în unele farmacii).

Învățați copilul mare să își aplice singur crema pentru a putea fi în siguranță chiar și atunci când nu sunteți lângă el: la școală, la antrenamente.

Cum putem avea un comportament fotoprotector?

 • Nu expuneți copiii între orele 10:00 – 16:00.
 • Căutați umbra! Petreceți cel mai mult timp sub umbrelă și protejați copiii cu îmbrăcăminte adecvată (există tricouri din țesături speciale care protejează de razele UV).
 • Copiii sub 6 luni nu trebuie expuși direct la soare.
 • Atenție la geamul mașinii!!! Cei mai mulți copii sunt expuși indirect prin geamul mașinii, care nu oferă protecție UV, mai ales în călătoriile lungi.
 • Copiii peste 6 luni trebuie expuși, doar în orele dimineții sau seara și doar după ce s-a aplicat crema cu factor de protecție (SPF) 50.
 • Utilizarea corectă a cremelor de protecție solară: aplicați o cantitate generoasă de cremă cu SPF, aproximativ 35 ml/aplicare (cât un pahar mic, pahar de shot) pentru a beneficia de calitățile fotoprotectoare ale cremei.
 • Atenție la zonele mai puțin vizibile: urechi, degetele de la picioare, marginea de lângă costumul de baie!
 • Nu uitați sa utilizați pentru buze un balsam de buze fotoprotector, cu SPF 50!
 • Cremele de protecție solară trebuie reaplicate la fiecare 2 ore, după ce ieșim din apă și cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.

Ați putea zice că deja ați auzit totul despre protecția solară la copii. Cum să aplicați cremele. Ce creme să aplicați. Dar gândiți-vă, cât de bine vă protejați copiii când ieșiți cu ei în parc, la cumpărături sau când sunt scoși afară la grădiniță. Îi protejați cu adevărat?

Nu uitați să vă bucurați de soare cu moderație și să fiți cât mai mult alături de copiii voștri!

Protecția solară la copii se realizează cel mai eficient prin puterea exemplului!

Share:

Comments 2

Add Comment

  mulțumim pentru informații, sunt foarte utile! dar toată lumea vorbește despre aplicarea SPF las copii, dar nimeni nu spune despre curățarea cremei SPF de pe piele bebelușilor. ce produse? rămâne curățarea dublă de baza, adică demachiere cu un ulei de curățare curat, fără parfum, iritanți, uleiuri esențiale, apoi spalare cu o cremă hidratantă la fel de curata? dar cum clătim fața copiilor (până în 2 ani)? ii băgăm direct la duș? mulțumesc!

   Buna ziua. Foarte buna intrebarea dumneavoastra. De principiu crema de protectie solara pentru copiii se spala putin mai greu de pe piele, dar baia sau dusul cu un produs de curatare pentru copii de tip gel, nu crema (crema are si proprietati emoliente si ne poate da senzatia ca pielea nu s-a curatat bine) indeparteaza toata crema de protectie. Nu as folosi un ulei demachiant pentru a curata fata copilului. Daca observati ca nu s-a curatat doar cu gelul de spalat, pueti folosi un ulei simplu pe care il aplicati prin masaj pe piele 1-2 minute, apoi spalati cu gelul de curatare al copilului. Eventual cu samponul pentru copii (variantele fara lacrimi) spalam si fata, pentru a fi siguri ca nu va plange copilul daca ajunge spuma in ochi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.