Pielea bebelușilor

Pielea bebelușilor

Pielea bebelușilor.

„Fină ca pielea de bebeluș” concentrează toate dorințele noastre în materie de aspectul pielii. Într-adevăr această formulare descrie o parte din caracteristicile pielii bebelușilor: fină, moale, fără imperfecțiuni. Este greu de imaginat că o piele fină de bebeluș poate să nu însemne perfecțiune. Estetic este adorabilă, dar sub o piele fină și delicată de bebeluș se ascund anumite particularități structurale și funcționale care determină că pielea copiilor să fie mai predispusă la iritații, infecții etc.

Deși există multe asemănări cu pielea adulților, cum e și normal să fie, pielea copiilor în primii ani de viață are anumite caracteristici care o fac să fie mai delicată, dar totodată și mai sensibilă.

  1. Stratul cornos, cel mai superficial al pielii, este mai subțire cu 30% comparativ cu adulții. Celulele care alcătuiesc stratul cornos sunt mai mici decât la adult.
  2. Pielea copiilor este mult mai sensibilă, mai fragilă, mai fină pentru că epidermul, stratul superficial al pielii este cu 20 – 30% mai subțire la bebeluși decât la adulți. Astfel este mai ușor de iritat.
  3. Filmul hidrolipidic este mai subțire la bebeluși decât la adulți.
  4. Dermul (stratul mijlociu al pielii, care conține vasele de sânge, glandele sebacee, glandele sudoripare, fibrele de colagen) este de 3 ori mai subțire decât la adulți.

Unele funcții nu sunt complet dezvoltate în primii ani de viață:

  • Funcția de barieră a pielii bebelușilor nu se maturează decât după vârstă de 1 an.
  • Glandele sudoripare (glandele care produc transpirația) sunt imature. Sunt concentrate, în special în zona capului, pe palme și tălpi. Bebelușii nu își pot regla temperatura corpului la fel de ușor precum adulții.
  • La naștere, Ph-ul pielii este neutru, urmând ca treptat să devină acid. Această diferență face ca pielea nou născuților să fie mai susceptibilă la infecții și iritații.
  • Raportată la greutate, suprafața pielii copiilor este de 3 până la 5 ori mai mare decât a adulților. De aceea orice substanță absorbită prin piele ajunge să aibă o concentrație mai mare crescând riscul reacțiilor adverse de toxicitate.
  • Pielea copiilor este capabilă să absoarbă mai multă apă și la fel să piardă mai multă apă. De asemenea orice substanță aplicată pe pielea copiilor se absoarbe în cantitate mai mare.
  • Melanocitele, celulele care dau culoare pielii, sunt în număr mai redus la bebeluși, de aceea pielea lor este mai albă și totodată protecția față de agresiunea soarelui oferită de acestea este mai scăzută. O singură arsură severă în copilărie dublează șansele de a dezvolta cancer de piele la maturitate. Pielea copiilor este mai predispusă la arsuri solare și efectul expunerii la ultraviolete în copilărie are consecințe mai târziu.

O dată cu creșterea, pielea bebelușilor se maturează și își dezvoltă funcțiile la maxim. Particularitățile pielii se modifică odată cu vârsta, de la naștere în adolescență, la fel și afecțiunile cutanate, unele fiind specifice doar unei anumite vârste.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.