Peelingurile chimice – o altă faţă!

Peelingurile chimice

Peelingurile chimice – o altă faţă!

Chiar avem o nouă față în urma unui peeling?

De cele mai multe ori da! Redobândim o nouă strălucire a pielii, se îmbunătățește textura și calitatea pielii, se uniformizează culoarea tegumentului, se diminuează cicatricile și/sau ridurile fine. Peelingul chimic se indică și în tratarea keratozelor actinice și a verucilor seboreice.

Peelingul se efectuează în concordanță cu patologia de tratat. În funcție de așteptările noastre și motivația pentru care se realizează peelingul, medicul va ghida pacientul spre tratamentul cel mai eficient și adaptat nevoilor sale.

La ce să mă aştept în timpul procedurii?

Peelingul chimic se realizează prin aplicarea pe tegument a unei substanțe chimice cu scopul de a provoca o distrucţie limitată şi controlată a epidermului și a straturilor superficiale ale dermului. Agenții care se folosesc pentru a realiza acest deziderat sunt de obicei soluții acide de diferite concentrații. Există 3 tipuri de peeling: superficial, mediu şi profund, clasificare realizată în funcție de nivelul lezării și profunzimea penetrării la nivelul pielii.

Medicul va explica pacientului limitele fiecărui tip de peeling  şi se va asigura că pacientul are așteptări realiste. Se preferă peelingurile repetate cu efect cumulativ deoarece retratarea unei leziuni este mai sigură decât supratratarea ei. Înaintea procedurii medicul se va informa asupra istoricului medical al pacientului.

După aplicarea substanței de peeling pacientul va resimți o senzație de arsură asemănătoare unei arsuri solare, care crește în intensitate, ajunge la un nivel de platou, apoi scade. După neutralizarea substanței de peeling sau îndepărtarea ei se aplică creme cicatrizante care ajută în regenerarea pielii.

Un tegument pe care s-a efectuat un peeling chimic are nevoie de o îngrijire specială la domiciliu.

Pacienții sunt instruiți:

  • Să folosească produsele de îngrijire recomandate de medic
  • Să utilizeze creme cu factor de protecție solară 50+
  • Să evite înlăturarea precoce a crustelor
  • Să evite expunerea la temperaturi ridicate: saună, aburii de bucătărie sau fier de călcat
  • Să nu abordeze mimici expresive sau să doarmă cu fața în pernă

Există riscuri?

Ca orice manevră medicală, nici peelingul nu este lipsit de complicații.  Acestea pot să apară chiar și în condițiile respectării tuturor pașilor unui peeling corect efectuat. Orice tip de peeling poate da complicații, riscurile fiind cu atât mai mari cu cât peelingul este mai profund. Nici una din substanțele utilizate în cursul acestei tehnici nu este inofensivă, în condițiile în care nu este folosită corect.

Peelingurile chimice sau gomaj?

Am observat că se face o confuzie între cei doi termeni. Să ne lămurim care și ce face.

Gomajul realizează îndepărtarea celulelor deja moarte de la suprafața pielii, printr-un proces mecanic de îndepărtare cu geluri sau creme care conțin particule abrazive, procedeu care se poate realiza la domiciliu sau la saloanele de cosmetică.

Prin peelingurile chimice se distrug controlat straturile superficiale ale pielii cu ajutorul unor substanțe chimice, producând o rană superficială, asemănătoare arsurilor. Soluțiile de peeling sunt doar de uz profesional, putând fi utilizate doar de personal medical specializat. Substanțele pentru peeling nu se pot utiliza la domiciliu. Chiar dacă există pe piață anumite creme sau geluri cu diferite concentrații de alfa hidroxiacizi (de altfel foarte scăzute), acestea sunt doar pentru întreținerea texturii pielii și nu au nici pe departe efectele unui peeling. Pe de altă parte acestea sunt produse sigure, care pot fi folosite fără precauții la domiciliu și este puțin probabil să producă afectarea tegumentului.

Ca o regulă generală produsele de „peeling” pentru utilizare la domiciliu sau în cabinetele de cosmetică nu distrug pielea, și prin urmare nu au același efect precum un peeling chimic medical.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.