Păr în exces? Există soluții!

Păr în exces? Există soluții!

Păr în exces? Există soluții!-Prezența unui exces de păr în zone nedorite poate reprezenta un disconfort major pentru oricine, femeie sau bărbat. Pilozitatea excesivă poate afecta persoane de altfel sănătoase, dar într-un mod mult mai sever afectează persoane care au tulburări hormonale sau genetice. Pacienții descriu de regulă un istoric îndelungat de creștere excesivă de păr în zone care altfel nu ar trebui să fie piloase. Pentru bărbați aceste zone sunt: spatele, umerii, urechile. Pentru femei includ fața, sânii, abdomenul inferior, coapsele.

În principiu creșterea excesivă de păr se încadrează în una din următoarele forme: hirsutism sau hipertricoza.

Hirsutismul se referă la o creștere excesivă a părului la femei, în zone ale corpului cu pilozitate caracteristică bărbatului (buza superioară, bărbie, în zona perciunilor, piept, spate). Hirsutismul este determinat de producția excesivă de hormoni sexuali masculini (testosteron și derivați ai acestuia). Sau de o receptivitate sporită a foliculului pilos la o cantitate normală de testosteron. De cele mai multe ori nu ascunde vreo afecțiune gravă, dar este important să determinăm cauza pentru a aplica cel mai eficient tratament.

Hipertricoza reprezintă creșterea în exces a părului prezent în zone care au în mod normal pilozitate (axile, inghinal, brațe, picioare), nefiind influențată de hormonii masculini. Cauzele pot fi de natură genetică, metabolică sau medicamentoasă.

Ce tratamente există?

Prezența unei pilozități în exces necesită o evaluare clinică atentă și extinsă. Pe parcursul acestui proces de diagnosticare a unei eventuale afecțiuni subiacente, pacientul trebuie să înțeleagă că deși evaluarea și testările pot fi consumatoare de timp și de multe ori neconcludente, sunt esențiale pentru o abordare terapeutică țintită.

În funcție de cauza determinantă se pot recomanda diverse terapii. Printre tratamentele sistemice se numără:

  • glucocorticoizii
  • contraceptivele orale
  • ciproteronul acetat
  • finasterida
  • metforminul

Pe lângă acestea se asociază și tratamentele de ordin cosmetic:

  • Albirea cu peroxid de hidrogen (nu este aplicabilă în cazul hirsutismului sever)
  • Folosirea lamei de ras (este de cele mai multe ori psihologic inacceptabilă)
  • Epilarea cu ceară (poate determina iritații, foliculite, arsuri)
  • Electroliza (este dureroasă și greu de realizat pe suprafețe întinse)
  • Epilarea laser (costisitoare)

Așadar, există soluții pentru a îndepărta părul nedorit, dar de departe efectul cel mai bun este obținut cu epilarea laser. Aceasta s-a dovedit, nu numai eficientă în îndepărtarea definitivă a firelor de păr, cât și în diminuarea anxietății și a depresiei cauzate de pilozitatea în exces.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.