Papiloamele cutanate. Nu mai trebuie să trăiești cu acest „șirag de perle”!

Papiloamele cutanate

Papiloamele cutanate. Nu mai trebuie să trăiești cu acest „șirag de perle”!

Câteodată primim ca “moștenire de familie” un întreg colier de mărgeluțe atârnând de un fir de piele în jurul gâtului. Ce sunt și ce facem cu ele?

Denumite în popor și negi, aceste mici formațiuni cu picioruș sunt papiloame, niște leziuni benigne, foarte frecvente, care arată ca un fragment de piele care atârnă. Pot fi foarte mici (1 – 3 mm) sau de dimensiuni considerabile (2 – 3 cm). Cele mai multe apar ca niște „pete” de culoarea pielii sau maronii, asemănătoare alunițelor (cu care nu au nimic în comun). Acestea „sperie” când cresc rapid, se inflamează (se înroșesc în jur) sau sângerează în urma unui mic traumatism local. Medicul trebuie să vadă și să deosebească aceste leziuni (inofensive prin natura lor, dar inestetice), de alte tipuri de leziuni.

Pentru cei mai mulți dintre noi aceste papiloame sunt ceva obișnuit. Mai mult de jumătate din populație are sau a avut într-un moment al vieții papiloame în unul din locurile predispuse.

Zone predispuse pentru apariția papiloamelor:Dr_dermatolog_Elena_Crihan_papiloame-4

  • În jurul gâtului
  • În axile
  • Sub sâni
  • Pe pleoape

De regulă nu sunteți singurii din familie care au astfel de leziuni. Nu sunt contagioase, dar există o predispoziție ereditară în apariția lor. Apar mai frecvent în rândul populației adulte, cu predilecție după vârsta de 40 de ani, dar nici copiii nu sunt o excepție.

Se pot înmulți excesiv prin frecare (cu lănțișorul de la gât, cu gulerul cămășii, sutienul) și deranjează prin aspectul neplăcut. În mod firesc ele trebuie îndepărtate.

Cele mari pot fi iritate ușor prin frecarea de haine, pot fi agățate cu lănțișorul. Îndepărtarea celor de pe față sau din axilă va face mai facil procesul de radere, fiind eliminat riscul de a le tăia. Manevra de distrucție este nedureroasă, fiind efectuată sub anestezie locală. Locul tratat se vindecă fără cicatrici în 4 – 10 zile.

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_papiloame-4Este o idee proastă să aplicăm pe aceste papiloame diverse soluții (indicate ca tratament pentru veruci) sau tincturi de diverse plante. Fiind localizate în pliuri, în zone cu piele mai fragilă aceste soluții distructive, nu numai că nu ne vor scăpa de papiloame, ba mai mult pot determina apariția unor inflamații locale, iritații, răni la nivelul pielii sănătoase.

Ce probleme pot să cauzeze?

Cu excepția aspectului estetic neplăcut, papiloamele cutanate nu cauzează de regulă disconfort sau durere. Totuși dacă sunt iritate, aceste mici leziuni se pot inflama, rupe și uneori sângera sau pot fi acompaniate de prurit (mâncărime locală).

Important:

  • Nu prezintă potențial malign (de a se transforma în cancer)
  • Apar mai frecvent la persoanele obeze
  • Pot apărea sau înmulți pe perioada sarcinii
  • Pot exista de la 1 – 2 la 100 de papiloame
  • Îndepărtarea lor nu cauzează apariția mai multor leziuni
  • Unele persoane sunt mai predispuse în a dezvolta papiloame cutanate
Share:

Comments 2

Add Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.