Hainele cu protecție solară

Hainele cu protecție solară

Hainele cu protecție solară

Sigur știai că hainele ne protejează de razele soarelui, de asta te bronzezi cu urma mânecii de tricou. Hainele sunt una din cele mai bune metode de a ne proteja de soare.
Dar știai că există marcaje speciale pe haine care protejează foarte bine pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete?

Marcajul UPF (ultraviolet protection factor) de pe hainele cu protecție solară este într-un fel echivalent notației SPF de pe cremele de protecție solară. UPF măsoară cantitatea de radiație ultravioletă care poate penetra țesătura. SPF descrie perioada de timp cât ești protejat de produs până să apară eritemul (roșeața pielii). De exemplu dacă pielea ta neprotejată se arde la soare (devine roșie) după 20 de minute de expunere directă, un produs cu SPF 15 aplicat în mod corect prelungește această perioadă până la apariția eritemului de 15 ori (20×15). Practic rolul principal al produselor de protecție solară este de a preveni apariția arsurilor solare.

Cu timpul s-a observat că soarele are și alte efecte nocive asupra pielii:

  • cum este îmbătrânirea prematură
  • dezvoltarea cancerelor de piele
  • apariția petele pigmentare

Astfel s-au dezvoltat produse de protecție solară care oferă un spectru mai larg de protecție, nu doar UVB (razele care produc arsurile solare.)

Îmbrăcămintea cu protecție UV protejează atât de razele UVB cât și UVA. De exemplu dacă pe eticheta hainei este specificat UPF 50 înseamnă că țesătura respectivă blochează 98% din razele soarelui și permite 2% să penetreze țesătura și să ajungă la piele (1/50). O țesătură trebuie să aibă UPF 30 pentru a ne considera protejați.

Ce tip de îmbrăcăminte ne protejează de razele UV?

  • Țesăturile dense: dacă poți vedea soarele prin țesătură, în mod cert razele UV pătrund prin țesătură și nu te va proteja corespunzător (ca model de comparație alege costumul de baie prin care nu trec razele soarelui). Hainele din in sau mătase deși sunt plăcute la purtare vara, au cel mai scăzut grad de protecție.
  • Culorile închise: acestea absorb razele UV și nu le lasă să ajungă la piele. Dezavantajul este că te încălzești mai repede. Culorile deschise, palide, pastelate protejează mai puțin.
  • Hainele lejere sunt de preferat în detrimentul celor strâmte. Prin întinderea fibrelor țesăturii dacă stau prea întinse pe piele, pot permite penetrarea mai multor raze ultraviolete.
  • Compoziția țesăturii: bumbacul netratat conține lignină, o componentă care absoarbe razele UV. Hainele sintetice (atenție și la densitatea țesăturii) reflectă radiația UV.
  • Hainele care acoperă o mai mare suprafață a pielii ne protejează în mod evident mai bine. Alege să porți bluze cu mâneci (umerii sunt una din zonele cele mai afectate de expunerea cronică la soare și nu doar datorită expunerii pe perioada concediului la mare, ci expunerii frecvente pe parcursul verii, chiar în timpul plimbărilor prin oraș sau lucratul în gradină). Îmbrăcămintea udă își reduce din capacitatea de a ne proteja de soare.
  • Acoperirea capului cu pălării este una din cele mai bune metode de a ne proteja zona feței, a gâtului și a urechilor, în special pentru bărbați. Ei sunt expuși foarte multe zile pe an la soare, datorită lungimii părului. Pălăria aleasă trebuie să aibă boruri largi (minim 8 cm).
  • Ochelarii de soare cu protecție UV fac parte de asemenea din măsurile vestimentare pe care trebuie să le luăm pentru a ne asigura că ne protejăm corespunzător de acțiunea razelor soarelui.
  • Există îmbrăcăminte specială cu protecție pentru razele UV (UPF) în magazinele cu produse sportive sau online, ca exemplu: https://bit.ly/399f8cd

Toate măsurile de protecție solară sunt importante și sunt recomandate a fi respectate cu consecvență. Practicarea doar a unei dintre ele (crema de protecție solară, hainele cu UPF dacă nu acoperă suprafața mare de piele, pălăriile)  nu este suficientă pentru a ne considera în siguranță.

Cât de benefică este expunerea la soare?

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.