Știința din spatele dermatocosmeticelor și rolul acestora în dermatologie

Dermatocosmeticele

Cosmetica și dermatologia deși sunt fundamental diferite urmăresc același scop, și anume să mențină sănătatea și frumusețea pielii.

Totuși pentru a ajunge la acest punct comun se aplică diferite reguli fiind vorba de domenii diferite (înfrumusețare și medical). Conștientizarea faptului că frumusețea începe cu o piele sănătoasă mai degrabă decât cu un machiaj reușit, care să acopere o piele cu probleme, este determinată și de faptul că pacienții sunt din ce în ce mai educați, mai informați și mai preocupați de ingredientele din produsele pe care le folosesc. De efectele nocive ale mediului în care trăim și metodele pe care avem posibilitatea să le aplicăm pentru a ne menține sănătatea pielii pentru cât mai mult timp.

Există multe tipuri de piele

Lăsând la o parte tipurile de piele conform clasificării care se referă la nivelul de hidratare (uscat, gras, normal), tipuri de piele determinate de variații fenotipice ca rezultat al moștenirii genetice, diferențelor etnice, factorilor de mediu, climat, vârstă, sex, stil de viață, dietă, poluare.

DermatocosmeticelePielea este un organ metabolic și imunologic activ (în sensul că este un organ viu, nu doar un organ de protecție) și este influențată de stilul nostru de viață, substanțele care ajung pe piele. Unele produse pe care le folosim în mod curent sunt create să acționeze la exterior, dar fără să intre în corp, cum sunt cosmeticele (machiaje, produse de styling pentru păr, produsele pentru igiena orală). Cosmeticele sunt folosite ca adjuvante pentru menținerea igienei, mascarea imperfecțiunilor și înfrumusețarea pielii, într-un cuvânt menținerea aspectului frumos și sănătos al pielii. Aceste produse trebuie să își îndeplinească rolul prin acțiunea de la exterior, fără a depăși bariera cutanată, fără ca produsul aplicat pe piele să se absoarbă în circulație.

Cunoașterea din ce în ce mai aprofundată a fiziologiei normale a pielii (a felului cum funcționează), a determinat o revoluție în dermatologie și în dermatocosmetică.

Aceste inovații tehnologice și științifice în ceea ce privește modul de funcționare al pielii, aprofundarea unor afecțiuni ale pielii și a felului cum acționează diverse ingrediente au dus la modificarea felului în care înțelegem acum pielea și cum răspunde pielea la factorii de mediu, la medicamente sau ingrediente din produsele cosmetice pe care le aplicăm pe piele.

Ce sunt dermatocosmeticele?

Inițial poziționate ca produse de continuare a tratamentelor medicale și îngrijire după tratamente dermatologice, dermatocosmeticele au evoluat ca produse de sine stătătoare care completează și amplifică tratamentele medicale dermatologice. Medicii dermatologi utilizează aceste produse pentru fotoprotecție, pentru a trata boli inflamatorii cum sunt rozaceea, dermatita atopică, psoriazisul, dermatita seboreică.

Conștientizarea efectului pe termen lung al poluării, soarelui și folosirii îndelungate a unor produse de îngrijire neadaptate nevoilor pielii a dus la o nevoie din ce în ce mai mare de produse care să contracareze aceste efecte asupra pielii. Și aceste produse nu doar că trebuie să contracareze aceste neajunsuri determinate de stilul de viață și de mediul în care trăim, dar trebuie de asemenea să fie sigure pentru utilizarea pe termen lung.

DermatocosmeticeleDermatocosmeticele devin tot mai căutate, cum mai multe persoane descoperă că au o piele sensibilă și reactivă la cosmeticele obișnuite. Chiar dacă pot părea similare cu cremele cosmetice obișnuite, dermatocosmeticele trebuie să satisfacă niște cerințe mari referitor la calitate, eficiență, tolerabilitate, având în vedere că sunt indicate să prevină sau să trateze afecțiuni ale pielii, mai mult decât cremele cosmetice obișnuite.

Progresul tehnologic și științific care susține domeniul dermatocosmeticii a determinat necesitatea apariției unor ghiduri mai stricte decât cele pentru cosmetice, ghiduri comparabile cu cele utilizate în dezvoltarea medicamentelor și aceasta înseamnă printre altele că produsele dermatocosmetice trebuie să realizeze ceea ce spun că fac (că oferă gradul de fotoprotecție care este indicat pe ambalaj, că este potrivit pentru pielea copiilor și de la ce vârstă, etc).

Pentru a asigura siguranța și eficacitatea formulelor dermatocosmeticelor acestea sunt supuse unor reglementări stricte: teste pre clinice in vitro, teste clinice in vivo: teste de sensibilizare (reacții iritative) la expunere maximă, sub supraveghere medicală, teste de toleranță în condiții normale de utilizare sub control dermatologic, oftalmologic sau pediatric după caz.

Ingrediente produse dermatocosmetice:

La fel și ingredientele produselor dermatocosmetice nu sunt alese la întâmplare: regulamentul Comisiei Europene privind produsele cosmetice stabilește niște cerințe obligatorii care vizează aceste produse care sunt puse pe piață în Uniunea Europeană (în Europa sunt mai mult de 1300 de ingrediente care sunt interzise).

Aceste reglementări sunt puse în acord cu progresul științei și cu descoperirile din domeniu. De asemenea și doza din fiecare ingredient trebuie precis aleasă. La un dozaj incorect orice poate fi periculos.

La fel cum lipsa soarelui ne afectează sănătatea, la fel și excesul de expunere la soare poate să ne afecteze sănătatea, chiar și pe termen scurt (deshidratare, insolație). În toate trebuie să găsim un echilibru și dermatocosmeticele nu fac excepție.  De aceea există niște reglementări și se efectuează studii clinice de eficacitate și siguranță înainte de punerea pe piață a unui produs dermatocosmetic.

Eficacitatea unui dermatocosmetic trebuie să includă metode credibile și reproductibile care urmează metodologii validate științific în acord cu ghidurile de bună practică medicală și cercetare.

Diagrama testării unui dermatocosmetic este complexă și cuprinde designul studiului (modelul de studiu și ce se urmărește), selectarea participanților conform unor criterii stabilite, conform designului studiului (criterii de includere și excludere), inițierea studiului, colectarea datelor și publicarea rezultatelor. De regulă durează câțiva ani de la descoperirea ingredientului activ până la lansarea pe piață a unui produs dermatocosmetic.

După ce sunt puse pe piață, dermatocosmeticele sunt în continuare monitorizate, monitorizare desfășurată de compartimentele de cosmetovigilență conduse de experți. Acest grup de experți monitorizează și revizuiesc în mod continuu dermatocosmeticele. Sunt colectate date, analizate efectele adverse asociate utilizării dermatocosmeticelor și toate aceste date sunt folosite pentru a îmbunătăți formulele produselor.

Cum ne ajută dermatocosmeticele?

Dermatocosmeticele au devenit o parte din arsenalul medicului dermatolog când prescrie tratamente pentru bolile de piele.

Cremele care conțin medicament sunt destinate doar uzului medical și sub recomandare medicală, dar chiar și așa aceste creme-medicament pot fi însoțite de reacții adverse cutanate, cum sunt uscarea pielii, creșterea sensibilității pielii la razele ultraviolete ale soarelui.Dermatocosmeticele

Uneori, datorită acestor aspecte aderența la tratamentul medicamentos poate fi scăzută și pacienții pot renunța rapid la urmarea tratamentului prescris. De aceea medicul dermatolog folosește de multe ori dermatocosmetice pentru a crește aderența la tratament, pentru a contracara o parte din efectele adverse care pot însoți anumite creme-medicament, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților care poate să însemne uneori un număr redus de creme de aplicat, un timp redus de aplicare a tratamentului, o textură plăcută a produselor aplicate.

De exemplu aderența la tratamentul medicamentos în acnee va crește când se folosesc produse adecvate pentru spălat care nu usucă pielea suplimentar, care hidratează pielea uscată, uscăciune determinată de medicamentul aplicat topic.

DermatocosmeticeleCalitatea vieții determinată de confortul secundar utilizării produselor dermatocosmetice în afecțiunile pielii este semnificativ crescută, complianța la tratament va fi mai bună și rezultatele vor apărea mai rapid. Uneori sunt  foarte importante poate chiar indispensabile pentru a crește eficacitatea medicamentelor sau a diminua efectele adverse în timp ce crește calitatea vieții pacienților și îmbunătățesc starea psihologică (dermatită atopică, ihtioză, acnee, rozacee, psoriazis).

Medicii dermatologi în general vor prefera să recomande produse dermatocosmetice în detrimentul cosmeticelor, pentru că cei care ajung la medic sunt persoane cu afecțiuni ale pielii care au alte nevoi decât cei cu pielea normală, sănătoasă.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.