Cum tratăm “petele de la ficat”?
Poate părea paradoxal, dar “petele de la ficat” nu au nici o legătură cu ficatul. Aceste pete maronii care apar de regulă pe dosul mâinilor sunt un semn de îmbătrânire.
Sunt cauzate de expunerea prelungită la soare (expunerea cumulativă de zi cu zi, de-a lungul timpului) și îmbătrânire. E nevoie de ani de agresiune solară asupra melanocitelor (celulele care dau culoarea pielii) pentru ca aceste pete să apară, de aceea sunt asociate cu bătrânețea.
Deși se crede că aceste pete maronii apar numai pe dosul mâinilor, ele pot apărea pe orice zonă expusă la soare (scalp, spate, decolteu).
Sunt inofensive și nu necesită tratament, decât dacă deranjează din punct de vedere estetic.
Cea mai eficientă metodă de a le îndepărta este tratamentul laser sau crioterapia. Cremele depigmentate ajută, dar trebuie utilizate pe perioade îndelungate, iar tratamentele empirice cu zeamă de lămâie sau bicarbonat de sodiu sunt doar povești. Nu este neobișnuit ca persoanele cu afecțiuni ale pielii să caute și „tratamente alternative”. Dacă te gândești să faci asta, atunci este important să discuți acest lucru cu un medic în prealabil. Apelează la un medic dermatolog specializat înainte de a începe orice tratament!
Este mai eficient să prevenim apariția lor decât să le tratăm, prin evitarea expunerii la soare și fotoprotecție. De asemenea o dată ce ați scăpat de pete trebuie să vă feriți de soare.
Important.
Orice pată pigmentară și orice leziune care și-a modificat aspectul ar trebui evaluată de către un medic dermatolog. Aceste modificări pot fi un semn de melanom malign, o formă severă de cancer cutanat.
O altă confuzie a petelor maronii de pe corp, la fel asociate cu afecțiuni ale ficatului, sunt leziunile din pitiriazis versicolor, care de asemenea nu au nici o legătură cu starea de sănătate a ficatului.
Mai multe informații despre pitiriazis: https://medicdermatologieiasi.ro/pitiriazis-versicolor