Cum îngrijim tenul gras?

Cum îngrijim tenul gras?

Cum îngrijim tenul gras?

Pielea grasă poate fi privită ca o situație particulară tegumentară situată undeva la limita dintre normal și patologic. Pielea constituie limita de separație între mediul extern și cel intern, fiind supusă permanent agresiunii factorilor de mediu (poluare, soare, curenți de aer). Fiecare dintre noi are un anumit tip de piele, prin urmare trebuie să ne purtăm diferit cu ea. În afară de acest aspect, starea pielii poate să difere dintr-o parte în alta a corpului.

Odată cu pubertatea, pielea poate deveni grasă. Acest lucru se datorează sebumului secretat de glandele sebacee. Copiilor nu li se poate îngrășa pielea și nici părul. Chiar dacă sunt prezente de la naștere, glandele sebacee își încep activitatea abia la pubertate ca urmare a stimulării lor de către hormonii sexuali.

Deși este caracteristică perioadei adolescenței, pielea grasă poate persista și în perioada de maturitate, în mod particular la femei, datorită profilului hormonal favorabil.

Care este rolul sebumului?

De-a lungul timpului, rolul sebumului a fost reconsiderat, rămânând încă și astăzi incomplet elucidat. Astăzi este acceptat faptul că el joacă mai multe roluri: fungistatic, bacteriostatic, vehicul al prafului, „lubrifiant” al pielii. Dar rolul cheie este acela de a participa la formarea filmului hidrolipidic al pielii, esențial în realizarea funcției de barieră a tegumentului.

O secreție crescută de sebum poate fi considerată și o reacție reactivă a pielii, de apărare în urma unei deshidratări inițiale, o modalitate de a limita pierderile de apă transepidermice.

Distribuția glandelor sebacee la nivelul corpului este neuniformă, cele mai multe fiind concentrate la nivelul feței (400-900/cm2), de până la 5-10 ori mai multe decât în rest.

Pielea grasă este predispusă acneei. Dar un ten mai gras are și anumite avantaje: este mai puțin susceptibil apariției iritațiilor, iar ridurile apar mai târziu.

Important este să știm cum să ne îngrijim corespunzător pielea cu produse adecvate tipului de ten. Astfel, persoanele cu tenul gras trebuie:

  • Să utilizeze produse de curățare specifice care îndepărtează excesul de sebum într-o manieră blândă
  • Să aplice zilnic o cremă mortifiantă, cu efect de reducere a sebumului, eventual cu calități de minimizare a porilor
  • Să nu utilizeze creme grase (există creme hidratante chiar și pentru tenul gras)
  • Să nu încarce excesiv tenul cu produse cosmetice.

Acestea sunt recomandări generale pentru persoanele cu pielea grasă, dar care nu au altfel de leziuni cutanate. Orice altă afecțiune care se asociază cu acest tip de ten presupune măsuri de îngrijire personalizate.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.