Cum alegem crema SPF? Există SPF pentru fiecare tip de piele!

Cum alegem crema SPF

Cum alegem crema SPF? Există SPF pentru fiecare tip de piele!

Cum îți alegi crema de protecție solară potrivită?

O protecție solară eficientă face parte din rutina de menținere sănătoasă a pielii. Și trebuie luată în calcul de fiecare dintre noi când ne stabilim o rutină de îngrijire a pielii. Acțiunea soarelui asupra pielii este cel mai important factor care duce la îmbătrânirea pielii, pe lângă trecerea timpului.

Când îți alegi crema de protecție solară potrivită trebuie să ții cont de mai mulți factori:

  • culoarea pielii – dacă ai o piele închisă la culoare poți folosi SPF 30.
    În schimb dacă pielea ta este foarte albă cel mai corect este să folosești SPF 50. Pentru că pielea mai deschisă la culoare este mai sensibilă la acțiunea razelor ultraviolete și e mai predispusă arsurilor solare.
  • sezon – multe din cremele hidratante de față conțin și factor de protecție solară, de regulă SPF 15.
    Pe timpul iernii poate fi suficient dacă nu ne petrecem timpul în soare. În sezonul însorit însă este indicat un factor de protecție solară SPF 50.
  • nivelul de expunere și durata expunerii – dacă mergi la munte, pe zăpadă, chiar dacă este iarnă vei avea nevoie de SPF 50. Dacă în schimb durata de expunere la soare este mică – pleci dimineața devreme la serviciu, lucrezi în spațiu închis și te întorci pe înserat, chiar dacă este vară poți folosi SPF 30.
  • afecțiunile de care suferi – de exemplu dacă ai o boală autoimună care este influențată de expunerea la soare cum este lupusul eritematos, trebuie să aplici SPF 50 zilnic, indiferent de orice alți factori. Dacă vorbim despre un copil cu dermatită atopică, acesta trebuie să fie protejat cu cremă de protecție solară specială pentru atopie. Dacă vorbim de melasmă, pete pigmentare, trebuie să folosești cremă cu SPF 50 pentru tenul cu pete indiferent de alți factori și să o reaplici de mai multe ori pe zi.
  • sprectrul de acțiune – când alegi crema de protecție solară este bine să verifici dacă are un spectru larg de acțiune. Adică dacă protejează atât împotriva radiațiilor de tip UVB cât și UVA. Razele de tip UVB sunt cele care produc arsurile solare și contribuie la apariția cancerului de piele. Razele de tip UVA pătrund mai profund în piele și determină modificări asociate îmbătrânirii pielii.
  • rezistență la apă – unele creme de protecție solară marcate cu însemnul water resistant/water proof și își mențin protecția indicată chiar dacă transpiri sau înoți. Totuși crema trebuie reaplicată conform indicațiilor de pe ambalaj.
  • mineral sau chimic – crema de protecție minerală conține ingrediente care acționează ca o barieră fizică între piele și razele solare. Razele care sunt reflectate. Aceste ingrediente sunt de regulă oxidul de zinc și sau dioxidul de titan. Cremele de fotoprotecție cu filtre chimice conțin niște substanțe (avobenzone, octinoxate, oxybenzone) care sunt absorbite în piele și reflectă razele solare. Cremele cu filtre minerale sunt mai rezistente. Sunt de regulă indicate: copiilor, persoanelor cu melasmă (pete pigmentate pe față), persoanelor cu antecedente de cancer de piele sau care prezintă leziuni precursoare cancerului de piele, cum sunt keratozele actinice.

Cum alegem crema SPFCrema de protecție solară de asemenea trebuie să fie potrivită cu tipul tău de piele.

Nu putem utiliza o cremă de protecție solară pentru ten uscat dacă avem tenul gras. Cel mai probabil pielea nu va avea un aspect mat și fața va fi mult prea lucioasă. Pielea sensibilă este mai reactivă la soare, adică își înrăutățește aspectul sub acțiunea razelor ultraviolete. De aceea crema de protecție solară trebuie să ofere protecție atât pentru UVB cât și pentru UVA și să aibă filtre speciale care nu irită pielea.

Utilizarea unei creme de protecție solară potrivită pentru tipul tău de piele va preveni iritarea pielii. În plus dacă folosești o cremă care are o textură potrivită tipului tău de piele vei fi mai  compliant la aplicarea acesteia cu regularitate. Trebuie să îți facă plăcere să aplici o cremă zi de zi pe față sau pe zonele expuse la soare. Nu trebuie să fie o corvoadă!

Tipuri de piele:

  1. Pielea normală nu este nici prea uscată, nici prea grasă. Are o textură uniformă, moale și catifelată, fără imperfecțiuni și nu necesită o îngrijire specială. Cu vârsta, pielea normală are tendința să devină mai uscată.  Dacă ai un tip de piele normal ești norocos și  poți alege orice cremă îți face plăcere!
  2. Pielea uscată poate fi genetic dobândită sau poate să apară sub influența factorilor de mediu (umiditate scăzută, vânt, soare, apă fierbinte, produse prea degresante). Aspectul pielii uscate poate varia de la aspect tern, cu descuamare fină, până la mici fisuri, însoțită de mâncărime. Pielea poate avea o textura aspră, o elasticitate diminuată și riduri mai vizibile. Dacă ai pielea uscată caută să alegi o cremă care conține și ingrediente hidratante cum e glicerina, acidul hialuronic, ceramidele.
  3. Pielea grasă are un aspect strălucitor, lucios, uleios, cu pori dilatați, vizibili. Este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri. Poate fi determinată genetic și este influențată hormonal, de medicamente, de stres sau cosmetice. Persoanele cu pielea grasă au o gamă largă de produse din care pot alege. Dar trebuie să verifice eticheta să fie menționat faptul că este un produs destinat pielii grase, să fie o variantă lejeră (fluid în detrimentul cremei). Sau să fie menționat că are proprietăți matifiante. Și variantele deCum alegem crema SPF spray uscat pot fi o opțiune pentru cei cu pielea grasă.
  4. Pielea sensibilă este foarte reactivă la stimuli la care pielea normală nu are nicio reacție (de exemplu: parfum, produse de machiaj). Este o piele fragilă care poate fi însoțită de o serie de simptome sau manifestări vizibile permanente sau la contactul cu factorii iritanți: roșeață, senzație de piele care ține, strânge, mâncărime, zone uscate. Dacă suspectezi un ten sensibil este recomandat să te adresezi unui dermatolog. Ai nevoie de o îngrijire mai atentă și personalizată.  Pielea sensibilă sau cu roșeață va prefera produsele cu filtre minerale (oxid de zinc sau dioxid de titan), fără parfum deoarece sunt mai puțin iritante. Ingrediente precum acidul hialuronic, ceramidele sau niacinamida pot fi benefice.
  5. Persoanele cu melasmă sau pete pigmentate pe față trebuie să aleagă cremă de protecție solară dedicată acestei particularități a pielii. Pentru aceste game ele conțin ingrediente care ajută la diminuarea petelor și au filtre de protecție cu spectru larg și întotdeauna cu SPF 50.
  6. Copiii trebuie protejați cu creme adaptate pielii lor, care este mai sensibilă și este mai predispusă arsurilor. Cremele de protecție solară pentru copii au întotdeauna SPF 50. De regulă conțin filtre minerale, care nu se absorb în piele. Pentru protecție suplimentară, în caz de expunere prelungită putem alege haine cu protecție UV. Copiii cu dermatită atopică beneficiază de creme de protecție solară adaptată nevoilor lor, care pe lângă filtrele de protecție conțin și ingrediente hidratante. Copiii mai mici de 6 luni nu ar trebui expuși în mod direct la soare. Plimbările în aer liber să fie făcute în zone umbrite, dimineața sau seara și copilul să fie protejat de hăinuțe.
Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.