Cum afectează cancerul pielea?

cum afectează cancerul pielea

Cum afectează cancerul pielea?

Indiferent că vorbim de chimioterapie, de radioterapie sau intervenție chirurgicală, orice formă de tratament oncologic este una dintre cele mai traumatizante experiențe pe care o poate avea cineva. Procesul în sine este dificil de tolerat de organism și poate fi un proces înfricoșător mai ales psihologic, când nu știi la ce să te aștepți.

Lăsând la o parte cancerele de piele care sunt o problemă în sine, efectele tratamentelor oncologice indiferent de tipul de afecțiune tratat se răsfrâng de multe ori și asupra pielii, unghiilor sau a părului, având un impact negativ asupra imaginii de sine, asupra aspectului fizic, emoțional, în final asupra stării de bine.

De aceea cred cu convingere că îngrijirea pielii pacientului oncologic nu este doar despre a trata diferite efecte adverse, cât mai mult despre a îmbunătăți calitatea vieții, de a îmbunătăți aderența la tratamentul bolii de fond și în final la un răspuns mai bun la tratament.

Cum afectează tratamentul oncologic pielea?

Efectele adverse cutanate determinate de tratamentul oncologic, fie că este vorba de radioterapie sau de tratamentele mai noi cum este imunoterapia, terapiile țintite pot apărea oricând pe perioada tratamentului sau după întreruperea acestuia. Aceste efecte adverse pot avea un impact major asupra calității vieții pacientului și așa încercat. Inițierea unei rutine simple de îngrijire a pielii reprezintă primul pas în prevenirea efectelor adverse și tolerarea tratamentului.

cum afectează cancerul pieleaEducarea pacienților, comunicarea adecvată între personalul medical și pacienți este esențială pentru a asigura cele mai bune premise în vindecare. Pacientul oncologic trebuie privit și tratat holistic și rolul nostru, al medicilor dermatologi este foarte important în îngrijirea pacientului oncologic.

Pielea noastră este un organ fascinant care ne protejează de o mulțime de factori din jurul nostru: vânt, frig, soare, radiații, microbi etc. Totuși, oricât de puternic este acest înveliș al nostru, tratamentul oncologic, fie că vorbim de radioterapie sau chimioterapie poate să afecteze semnificativ pielea. Când parcurgeți un astfel de tratament e posibil să simțiți că aveți pielea uscată, descuamată, să aveți senzație de arsură sau durere la nivelul pielii, să apară mâncărimi, să fie pielea mai roșie, să fie mai sensibilă la soare, să fie mai aspră, mai umflată. Cel mai important de reținut este faptul că aceste tratamente fac ca pielea să devină în general mult mai sensibilă.

Ce puteți face să ameliorați aceste efecte?

Chiar dacă aceste manifestări sunt de regulă relativ ușoare sau trecătoare, nu le face să fie mai puțin importante pentru cei care le resimt. Poate cel mai util este să menționați aceste efecte medicului dumneavoastră și să îi urmați sfaturile.

Pentru a preveni aceste efecte este recomandat să inițiem o rutină de îngrijire a pielii înaintea tratamentului oncologic.

Focusul trebuie să fie pe: igienă, hidratarea pielii, protecție solară și dacă este cazul pe metode de camuflaj (fond de ten, machiaj, peruci, tatuare sprâncene).

Compoziția/ingredientele produselor trebuie să fie sigură, eficientă, fără ingrediente sensibilizante, parfum, dar mai mult decât atât trebuie să fie plăcute ca textură, să fie ușor de utilizat și să creeze plăcere. Și aici ține și de dorința și obișnuința individuală. Utilizarea cremelor emoliente ajută la repararea barierei cutanate, la restabilirea elasticității pielii. Creme care conțin acid hialuronic, niacinamide, pantenol, glicerină, alantoină s-au dovedit eficiente în ameliorarea simptomelor legate de uscăciunea pielii.

Ce ar trebui să faci?

Pe lângă aceasta, niște pași simpli pe care îi puteți urma pentru a calma pielea dumneavoastră ar fi:

  1. Evitați produsele iritante: utilizați săpunuri și geluri de duș special formulate pentru pielea sensibilă și uscată, sau produse pentru bebeluși.
  2. Faceți baie sau duș cu apă călduță. Apa fierbinte va usca și irita pielea suplimentar.
  3. Ștergeți pielea prin tamponare cu prosoape moi, nu frecați insistent.
  4. Nu utilizați bureți, geluri de duș exfoliante, cu particule abrazive.
  5. Aplicați o cremă hidratantă/emolientă zilnic și în special după baie sau duș.
  6. Vara aplicați cremă de protecție solară pe zonele expuse la soare, purtați pălării și haine cu mâneci lungi din materiale naturale.
  7. Epilați rar pielea sau evitați complet epilarea dacă pielea e iritată.
  8. Evitați parfumurile sau loțiunile care conțin alcool.

Urmând doar acești pași simpli vă veți ajuta pielea să se simtă mai bine pe toată perioada acestora tratamente provocatoare.

Să nu uitați să aveți grijă și de mâini și de unghii. Aplicarea unei creme de unghii sau a unui ulei care să hidrateze cuticulele, ajută la menținerea sănătoasă a acestora pe toată perioada tratamentului.

cum afectează cancerul pieleaCum afectează tratamentul cancerului unghiile?

Unghiile pot deveni mai subțiri si mai fragile în timpul chimioterapiei. Acestea pot cădea după mai multe sesiuni de tratament, dar acest lucru este rar. Unele medicamente pentru chimioterapie sunt mai susceptibile de a duce la pierderea unghiilor decât altele.

Există mai multe tipuri de modificări ale unghiilor care pot apărea la pacienții cărora li se administrează chimioterapie. Cele mai frecvente dintre aceste reacții cutanate observate, în special la persoanele cu piele mai închisă, sunt hiperpigmentarea unghiilor, adică colorarea unghiilor totală sau parțială. Alte modificări ale unghiilor includ formarea de depresiuni orizontale ale unghiilor sau apariție de dungi albe pe unghii.

Sfaturi pentru îngrijirea unghiilor:
  • Păstrați-vă unghiile tăiate scurt.
  • Purtați mănuși atunci când lucrați. Luați în considerare mănușile de cauciuc atunci când curățați sau spălați vasele pentru a vă menține mâinile protejate.
  • Nu vă roadeți unghiile, deoarece puteți crea mici fisuri prin care se pot inocula microbi.
  • Evitați tăierea cuticulelor, pentru că ar putea crește riscul de infecție.
  • Purtați pantofi confortabili, cu forma adaptată formei piciorului, pentru a reduce la minimum traumele la nivelul degetelor de la picioare.

cum afectează cancerul pieleaGura uscată – un alt efect secundar în cancer

Senzația de gură uscată poate să apară mai frecvent la persoanele în vârstă, la cei care respiră pe gură, la persoanele care fumează și/sau consumă alcool sau datorită unor medicamente. Pe lângă aceste motive sunt și alte cauze specifice pentru uscarea gurii in cancer cum ar fi:

  • Medicamentele citostatice, medicamentele pentru durere, antidepresivele, diureticele. Chimioterapia provoacă uscarea gurii dar, de obicei, este un simptom temporar care se reduce în aproximativ 2 – 8 săptămâni după încheierea tratamentului.
  • Radioterapia poate provoca uscarea gurii atunci când glandele salivare au fost expuse radiațiilor. În caz de radioterapie în zona capului, gâtului sau feței poate să apară senzație de gură uscată. Această senzație se reduce de obicei după aproximativ 6 luni de la terminarea radioterapiei, sau mai târziu.
Sfaturi și recomandări pentru tratarea acasă a gurii uscate:
  • Evitarea consumului de alcool și a fumatului, evitarea cofeinei și a zahărului (în bomboane, guma sau băuturi răcoritoare) la un nivel minim poate ajuta la ameliorarea senzației de gură uscată și a salivei groase.
  • Consumați suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. Consumul de lichide ajută la subțierea salivei.
  • Consumați lichide la mese pentru a umezi alimentele și pentru a favoriza înghițirea.

Părul

După cum știți, chimioterapicele sunt medicamente puternice care țintesc celulele canceroase ce cresc rapid. Din păcate, aceste medicamente atacă și alte celule cu creștere rapidă – inclusiv cele din rădăcinile părului. Aceste efecte depind de tipul medicamentului utilizat și de dozele administrate.

Chimioterapia poate provoca pierderea părului în toate regiunile corpului, nu doar pe cap. Poate fi afectat astfel și părul facial, părul de pe brațe sau din zona pubiană. Părul începe în general să scadă în câteva săptămâni după începerea tratamentului. Părul care rămâne poate fi foarte uscat sau fragil.

Celulele canceroase și celulele foliculilor de păr se divid rapid. Tratamentul cu chimioterapie afectează ciclul normal de creștere a părului și cauzează căderea lui. Cu toate acestea, spre deosebire de celulele canceroase, celulele de păr se pot regenera rapid, astfel că părul va crește la loc aproape întotdeauna după finalizarea tratamentului.

Îngrijirea părului înainte, în timpul și după tratamentul oncologic:
  • Nu vă spălați părul în fiecare zi și nu masați părul și scalpul cu putere. Alegeți un șampon delicat, fără parfum. Se recomandă utilizarea balsamurilor și măștilor de păr.
  • Evitați vopsirea permanentă sau semi-permanentă a părului.
  • Pieptănați părul ușor folosind un pieptene sau o perie moale, cu perii rari, pentru a reduce deteriorarea firelor de păr.
  • Evitați folosirea uscătoarelor de păr, a plăcii de îndreptat părul sau a ondulatoarelor. Evitați prinderea părului în coadă strânsă ce pot suprasolicita firele de păr.
  • Folosiți pălării, șepci, turbane sau eșarfe din bumbac pentru a vă proteja părul și scalpul.
  • Luați în considerarea tunderea părului, pentru ca acesta să fie mai ușor de îngrijit.
  • Puteți apela la o perucă. Puteți alege o nuanță asemănătoare părului natural. Există chiar unele fundații care oferă peruci gratuite din păr natural pentru persoanele afectate de această problemă.

Fiecare pacient resimte diferit acest efect advers – în timp ce pe unii îi afectează considerabil, alții sunt mai puțin afectați. Un aspect este că poate să atragă atenția celor din jur, și poate duce la stări anxioase, vulnerabilitate sau sentiment de expunere.

Pentru mulți pacienți, pierderea părului de la tratamentul cancerului este mai mult decât o schimbare a aspectului fizic. Poate fi o experiență emoțională intensă și chiar un șoc ce afectează imaginea de sine și calitatea vieții. De aceea, de multe ori se recomandă tăierea părului mai scurt înainte de a începe tratamentul. O coafură mai scurtă poate face ca părul să arate mai voluminos și mai des. De asemenea, schimbarea poate fi astfel mai ușor de acceptat. 

Cum afectează cancerul pielea?
Alte efecte:

  • Pe lângă acestea, multe femei pot ajunge la menopauză precoce, mai devreme decât în mod natural datorită chimioterapiei, intervențiilor chirurgicale sau altor tratamente oncologice, ceea ce va duce la subțierea pielii, pierderea elasticității. Îngrijirea potrivită a pielii poate preveni instalarea acestor efecte sau le poate diminua. Uneori pot ajuta tratamentele cosmetice, dermatologice, masajul, care îmbunătățesc circulația, liniștesc pielea iritată, reduc roșeața, aduc un plus de hidratare. Beneficiile acestor proceduri/tratamente efectuate în cabinetele de cosmetică sau dermatologie sunt mai mult decât cele fizice, legate de rezultatele asupra aspectului pielii și includ beneficiile aduse de relaxare, de starea de bine, de atingere, răsfăț, toate ducând la reducerea stresului, anxietății și aducând o stare de bine generală, de aceea vă încurajez să apelați la ele.
  • Un alt aspect este legat de substanțele cu care intră în contact pielea noastră, pe lângă cele pe care le aplicăm în mod constant, sunt și cele din mediul înconjurător, din mediul casnic cum sunt: detergenții, produsele de curățat, de igienă a locuinței, care trebuie utilizați cu măsură. Chiar dacă e nerealist să înlăturăm orice substanță cu potențial iritant din jurul nostru trebuie să încercăm să limităm utilizarea lor sau să le înlocuim cu produse mai sigure.
  • Multe persoane consideră că dacă pe un produs este specificat că este organic sau natural este perfect sigur. Uleiurile esențiale, care sunt produse foarte concentrate de substanțe, chiar dacă sunt naturale, din plante pot fi foarte iritante sau agresive pentru pielea fragilă în special în timpul tratamentelor oncologice.
  • După un tratament oncologic pielea poate să răspundă diferit la anumite ingrediente, parfumuri. Produsele pe care le-ați utilizat înainte fără probleme pot să nu mai funcționeze, să nu mai fie la fel de eficiente sau chiar pot să cauzeze acum senzație de arsură sau iritație. Intervențiile chirurgicale, chimioterapia, imunoterapie sau radioterapia afectează și celulele din piele, modificând felul în care se dezvoltă, în care funcționează rezultând o serie de efecte cum sunt pielea roșie, sensibilă, uscăciune importantă, pusee de eczemă sau psoriazis și tot felul de iritații, mâncărimi ale pielii, căderea părului sau modificări ale unghiilor.

O îngrijire adecvată a pielii poate ușura aceste manifestări și poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.
De multe ori pași simpli, de bază pot face o mare diferență. Utilizarea unor produse de igienă blânde, a unor creme emoliente și a cremelor de protecție solară au fost demonstrate a fi de mare ajutor în reducere simptomelor determinate de tratamentele oncologice și îmbunătățirea aspectului pielii.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.