Cele mai frecvente boli de piele

Cele mai frecvente boli de piele

Cele mai frecvente boli de piele. Dermatologia este foarte vastă și cuprinde o serie largă de afecțiuni, peste 3000 de boli.

Totuși sunt câteva dintre aceste boli pe care le întâlnesc aproape zilnic:

Acneea

Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni. Apare în adolescență de regulă. Dar în ultima perioadă o întâlnim din ce în ce mai des și la persoanele adulte. Apariția acneei este determinată de o secreție abundentă de sebum influențată de modificări hormonale și un complex de factori locali ai pielii. Tratarea acneei de la primele semne de apariție este foarte importantă. Semnele care rămân în urma unei forme de acnee mai severe pot fi extrem de inestetice. Uneori acestea sunt chiar permanente, dacă nu se intervine prin proceduri de corecție a cicatricilor.

Din fericire avem la îndemână mai multe metode pentru a recăpăta aspectul frumos al pielii:

  • peelinguri chimice
  • tratamente LASER
  • tratament microneedling tip Dermapen.

Eczemele sau dermatitele alergice

Sunt niște reacții ale pielii la anumiți alergeni interni sau externi. Se manifestă prin apariția de pete roșii, aspre la atingere care pot să apară oriunde pe piele, de multe ori fiind însoțite de senzație de mâncărime. Pot să afecteze copii, adulți sau vârstnici fiind una din cele mai frecvente afecțiuni la vârstele extreme.

Evitarea factorilor iritanți (detergenți, parfumuri, praf, păr de animale, hainele din materiale aspre precum lâna) cu siguranță ajută la rărirea episoadelor cu mâncărimi și roșeață pe piele. La fel și utilizarea de săpunuri blânde și creme emoliente speciale pentru pielea atopică.

Căderea părului sau alopecia

Alopecia, cu toate formele ei, care afectează la fel toate vârstele, dar este mai frecventă la adulți. Poate fi determinată de stres, de alimentație nesănătoasă, de infecții cu ciuperci la nivelul firului de păr sau a pielii capului, poate fi asociată și cu alte afecțiuni autoimune sau endocrinologice, dar cel mai frecvent sunt de cauză genetică. Corecția acestor cauze duce la restabilirea creșterii normale a părului.

Tratamentele sunt multiple și diverse. de la soluții aplicate pe scalp, șampoane sau vitamine până la proceduri de stimulare a creșterii părului cu Dermapen, mezoterapie (injectare de cocktailuri de vitamine, biotina, dexpanthenol la nivelul scalpului), tratament cu plasmă proprie PRP până la implant de păr.

Rozaceea

A devenit una dintre afecțiunile mai frecvent întâlnite în practica mea în ultima vreme. Cele mai afectate sunt femeile după vârsta de 30 de ani, care de multe ori au și o componentă genetică. Soarele și produsele cosmetice din ce în ce mai accesibile, dar de multe ori neadaptate tipului de piele sau iritante, fiind probabil factori care grăbesc progresia bolii. Adresabilitatea crescută poate fi pusă și pe fondul preocupării mai atente asupra aspectului pielii de pe față  atât la femei cât și la bărbați.

Cancerele de piele

Au devenit și ele destul de des întâlnite, din păcate și la pacienți foarte tineri. Evitarea expunerii la soare, utilizarea cremelor cu factor de protecție minim 30 pe toate zonele expuse, înainte de fiecare expunere la soare și controlul anual al pielii ajută la depistarea precoce a cancerului de piele. Astfel șansele de vindecare pot fi foarte mari.

Apariția unor formațiuni noi pe piele care nu au tendința să se vindece, ci dimpotrivă se măresc, modificarea unei alunițe, apariția unor sângerări la nivelul alunițelor sunt semne de alarmă care ar trebuie să vă trimită la un dermatolog pentru verificarea acestora.

Psoriazisul

Caracterizat prin apariția de zone cu piele aspră, îngroșată mai ales pe coate, genunchi sau pielea capului poate fi de asemenea întâlnit la orice vârstă, dar mai frecvent la adulți între 40-60 ani.

Cei mai mulți pacienți dezvoltă forme ușoare de psoriazis. Acestea pot fi ținute sub control prin tratament local cu creme. Pentru formele severe sau formele care afectează și unghiile sau articulațiile apelăm la tratament sistemic cu pastile (metotrexat, retinoizi) sau la terapiile biologice injectabile (adalimumab, ixekizumab, ustekinumab, infliximab, etanercept, secukinumab) cu rezultate remarcabile care îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții pacienților.

Onicomicoza (ciuperca unghiei)

Este cea mai întâlnită afecțiune a unghiilor. Afectează de regulă persoanele mai în vârstă. Se manifestă prin apariția unor pete alb-galbene la marginea unghiei care se întind treptat până cuprind unghia în întregime, cu îngroșarea unghiei și fragmentarea marginii libere. De multe ori ciuperca se întinde și pe tălpi și între degete. Tratamentul este obligatoriu. Altfel poate fi transmisă și la ceilalți membri ai familiei.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.