Bolile cu transmitere sexuală: prețul iubirii…”libere”

Bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală: prețul iubirii….libere de constrângeri, de precauții, de conștientizare a pericolului.

Cum apar e evident: prin contact sexual neprotejat. Dar ce sunt?

Bolile cu transmitere sexuală sau bolile venerice sunt infecții (toate) care se dobândesc pe cale sexuală în urma transmiterii de la un partener infectat, în urma unui contact sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal). Bolile venerice nu oferă imunitate de durată, adică dacă am făcut boală o dată nu suntem protejați de a o mai face încă o dată.

Este chiar atât de grav?

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt una din cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire a populației de vârstă tânără. Au consecințe negative asupra potențialului de reproducere. Sunt cunoscute peste 20 de boli cu transmitere sexuală, cea mai gravă, cu potențial fatal, fiind infecția cu virusul HIV – SIDA. La fel și infecțiile cu virusurile care determină hepatită B sau C (deși nu se transmit doar pe cale sexuală) sunt grave întrucât pot duce la ciroză sau cancer hepatic. Alte boli cu transmitere sexuală includ: gonoreea, sifilisul, infecția cu Chlamydia, herpesul, vegetațiile veneriene etc.

 Sunt cunoscute 5 categorii de microorganisme care produc aceste boli:

  • Paraziți (păduchii lați sau lățeii, scabia)
  • Protozoare (Trichomonas)
  • Fungi (candidozele și ținea cruris, care nu au cale de transmitere predominant sexuală)
  • Bacterii – se tratează cu antibiotice
  • Virusuri – infecțiile nu pot fi vindecate, dar în anumite cazuri pot fi controlate manifestările lor clinice și rărite episoadele de boală activă

Majoritatea sunt asimptomatice în momentul contactării și mai mult de jumătate sunt infecții care persistă toată viață.

Cum îmi dau seama că am contactat o boală venerică?

Cel mai important și evident lucru de luat în seamă este faptul că am avut un contact sexual neprotejat. De aici pornește totul. Există o serie de semne care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne conducă direct spre un consult medical de specialitate (la medicul dermato-venerolog):

  • Scurgerile vaginale sau uretrale
  • Mâncărimi în zona intimă
  • Orice rană din aria genitală (chiar dacă s-a vindecat fără urme, nu înseamnă că am scăpat de boală, ex. sifilis)
  • Usturime la urinat
  • Miros neplăcut
  • Prezența de ganglioni (umflături) în aria genitală
  • Mici excrescențe de culoarea pielii în zona genitală
  • Durerea la contactul sexual

Pe lângă aceste semne care ne atrag atenția că ceva nu este în regulă, sunt boli care nu lasă “urme”, sunt mai silențioase clinic, dar asta nu le face mai puțin grave (infecția cu virusul HIV, hepatita B sau C, gonoreea la femei poate trece neobservată, la fel tricomoniaza la bărbați).

Vestea bună e că cele mai multe boli se tratează, dar e important să fie tratați și partenerii, altfel există posibilitatea să ne reinfectam, chiar dacă noi am făcut tratamentul corect și complet.

Care sunt riscurile la care mă expun dacă nu mă tratez?

Boala poate evolua și nu neapărat la nivelul zonei genitale, ci se poate răspândi în tot organismul dând complicații și afectări ale diverselor organe (sistem nervos central, cardio-vascular, ocular). Unele boli pot determina infertilitate dacă nu sunt tratate. De asemenea pot fi transmise de la mamă la făt în cursul sarcinii, ceea ce poate duce la moartea intrauterină a produsului de concepție, la deces perinatal sau complicații grave pentru copil.

Cum pot fi prevenite acestea?

Cea mai eficientă și sigură metodă de prevenire este abstinența. La fel și o relație monogamă, cu un singur partener neinfectat, care să respecte și el principiul monogamiei. Totuși multe persoane nu știu că sunt infectate deoarece multe boli sunt asimptomatice sau nu sunt recunoscute.

De reținut, că prezervativul este singura metodă de a reduce riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală. Dar nu oferă protecție 100% (datorită greșelilor de utilizare, defectelor de fabricație sau inconstanța în utilizare, plus că este protejată doar zona acoperită de prezervativ).

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_boli_cu_transmitere_sexuala-3Atenție! Cu cât ne începem mai devreme viața sexuală cu atât crește riscul de a contacta o boală venerică. Ale cărei consecințe le putem simți pe tot parcursul vieții. Riscul crește, de asemenea o dată cu creșterea numărului de parteneri sexuali. Prețul promiscuității în adolescență va fi plătit la maturitate, când se constată că nu putem avea copii. De ce? Datorită infertilității dobândite în urma unei infecții cu transmitere sexuală netratată.

Așadar, atenție ce parteneri alegeți!

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.