Acneea, adevărata față!

Acneea

În ciuda a ceea ce se crede, acneea este mai mult decât o afecțiune la nivelul pielii. Cum cea mai afectată zonă este fața, din păcate nu poate fi ușor de ignorat sau de ascuns. Oricât am vrea să credem că aspectul fizic nu contează, că doar frumusețea sufletului este importantă, felul în care ne prezentăm, în care arătăm, contează în lumea în care trăim, fie că ai 12, 30 sau 45 de ani.

Acneea apare cel mai frecvent în adolescență. Atunci când suntem cel mai vulnerabili sufletește. Într-o lume în care aspectul fizic este atât de important, până și cele mai mici imperfecțiuni ne pot arunca în prăpastia depresiei.

Adolescentul cu acnee are o dorință puternică de a scăpa de această problemă, motiv pentru care este în căutare de tot felul de soluții pe internet, la prieteni, la rude, dar mai rar la medicul specialist, din motive financiare sau de educație. Încă mai sunt părinți care nu vin cu copiii lor la dermatolog. Ei cred că sunt în creștere, așa e la vârsta asta, e ceva normal, toți copiii fac, trece după anii adolescenței sau după ce face copii…

Ce impact are acneea?

Acneea nu trebuie tratată cu indiferență de către cei din preajma adolescenților. Tânărul riscă să se izoleze de cei din jur, să evite să se întâlnească cu cei de vârsta lui, să participe la evenimente, de frica evaluării negative de către cei din jurul lui. Devine anxios cu cei de sex opus. Refuză să stabilească relații noi. Sentimente de rușine, neputință, frustrare și scăderea încrederii în sine îi încearcă pe cei mai mulți dintre tinerii cu acnee. Depresia și anxietatea sunt consecințe de așteptat în acest context.

Impactul emoțional al acneei poate fi mai grav decât boala în sine. Chiar neproporțional cu severitatea formei de acnee. Tineri cu câteva leziuni pot fi foarte puternic afectați emoțional (în special fetele). Iar alții cu forme moderat-severe de acnee, par a nu fi deranjați foarte tare de acest aspect. Și acestea au un puternic impact asupra percepției personale. Aceste efecte, din păcate se pot extinde pe mai mulți ani. Acneea nu se vindecă miraculos când împlinim 18 ani sau o dată cu începerea vieții sexuale, cum încă greșit se crede.

Impactul psihologic nu se corelează cu severitatea acneei. S-ar putea ca cicatricile psihologice să fie mai greu de tratat decât cele de pe față. Acestea rămân de multe ori după vindecarea bolii. Cel mai debilitante consecințe al acneei nu sunt, se pare cicatricile, pentru care din fericire acum avem soluții (laser, dermapen, peeling), ci cele emoționale care rămân în urmă.

Tratamentul eficient și incipient al acneei, de la debutul semnelor, este singura metodă de a preveni cicatricile, de orice fel.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.