Scabia sau râia.
Ce este?
Scabia este o infestare a pielii cu un acarian numit Sarcoptes scabiei. Boala poate afecta toată lumea, neținând neapărat de igienă, putând fi astfel contactată de oricine, indiferent de statut sau clasă socială. Acarianul care determină scabia este extrem de mic, microscopic și nu poate fi văzut cu ochiul liber. Sarcoptul scabiei sapă un tunel pe sub piele unde depune ouăle din care se dezvoltă larve. Acestea se maturizează și se deplasează spre alte zone ale pielii sau pe pielea altor persoane cu care intră în contact.
Cum se transmite?
Prin contact direct intim și prelungit piele pe piele (de exemplu de la mamă la copilul mic, părinți, copii care dorm în același pat, contact sexual). Sau prin îmbrăcăminte sau lenjerie infestată de persoane care au scabie. De regulă nu se transmite prin strângerea mâinii. Factorii favorizanți sunt:
- cei socio-economici (condițiile precare de trai)
- demografici (zone aglomerate, școli, grădinițe)
- medicali (nerecunoașterea bolii sau tratament necorespunzător)
- sau comportamentali (împrumutarea de haine).
Cum se manifestă?
Cel mai important simptom este mâncărimea pielii care este extrem de supărătoare și se manifestă mai ales noaptea la căldură și este un semn destul de caracteristic.
Pe piele apar mai multe semne:
- date de scărpinatul intens
- de deplasarea acarianului pe sub piele (în zone de pliuri, între degete, în jurul taliei, pe organele genitale, în jurul mameloanelor, pe fese, pe genunchi); la sugari și copiii mici pot să apară pe palme, tălpi
- date de reacția pielii la ouăle și larvele de scabie
Cum se tratează?
Tratamentul este simplu și constă în aplicarea unor creme sau loțiuni tratament pe tot corpul.
Pentru o eficiență bună vă recomand să urmați acești pași:
- după o baie caldă se aplică crema tratament pe tot corpul de la gât în jos inclusiv în regiunea genitală, pe palme și pe tălpi
- în funcție de crema recomandată e posibil să fie necesare încă 1 sau 2 aplicări în serile următoare
- la 24 de ore de la ultima aplicație se face duș și se îmbracă haine dezinfectate
- dezinfecția hainelor, lenjeriilor, prosoapelor se face astfel: se pun toate obiectele vestimentare utilizate în saci de plastic care se închid bine la gură unde vor fi ținute timp de 72 ore, apoi se spală la minim 50 de grade și se pot utiliza
- toți membrii familiei, din aceeași locuință și partenerii sexuali trebuie tratați concomitent chiar dacă nu prezintă manifestări
Chiar și după efectuarea unui tratament corect și complet unele persoane pot să rămână cu o mâncărime a pielii pentru câteva săptămâni care ulterior va dispărea.
buna seara! baietelul meu a avut scabie, bineinteles la sfatul medicului i-am dat tratament adica baie in fiecare seara si dat cu crema timp de 7 zile, dar acum a ramas cu aceleasi semne pe corp dar nu mai sunt rosii e ceva normal dupa o saptamana de tratament sa se vada asa?
Dupa scabie poate sa rămână cu niste urme de grataj, adică de scarpinat, care treptat se vor remite. Daca totusi persista mai mult de 2 săptămâni ar trebui să mergeți la control la medicul dumneavoastră.