Salvează-ți pielea! Lasă-te de fumat!
Dacă fumezi probabil că știi deja că trebuie să te lași. Îți afectează plămânii, inima, chiar și viața sexuală. Dar cum aceste efecte nu sunt vizibile și nici supărătoare inițial, aceste argumente pentru renunțatul la fumat poate nu sunt foarte convingătoare. Dar dacă fiecare țigară pe care o fumezi își lasă amprenta pe fața ta?
Fumatul unei țigări încetinește fluxul sangvin pentru 90 de minute, deci pielea este privată de oxigen și nutrienți pentru o oră și jumătate în urma unei singure țigări.
Ce impact negativ are fumatul?
Este bine știut, în zilele noastre, că fumatul are un impact negativ asupra sănătății, a plămânilor în mod special, dar nici pielea nu este ferită de efectele nocive ale fumului de țigară. Aceste modificări apar la nivelul feței, la nivelul buzelor, cavității bucale, chiar până la procesul de vindecare a rănilor.
Impactul negativ al fumului de țigară asupra pielii se manifestă prin: apariția prematură a ridurilor, pungilor de sub ochi, pierderea strălucirii tenului. Pielea capătă o culoare galbenă, cu aspect tern. Deși expunerea excesivă la soare este o cauză binecunoscută a îmbătrânirii cutanate, asocierea acestor doi factori determină un efect cumulativ.
Să nu uităm de faptul că prin procesul de fumat se antrenează anumiți mușchi din jurul gurii care determină apariția de riduri radiare în jurul gurii. Distrugerea elastinei și a colagenului determină în timp și subțierea buzelor.
O dată cu înaintarea în vârstă, se observă o subțiere naturală a firelor de păr, fumatul accelerând acest proces. Unghiile și pielea de pe degetele care țin țigara se îngălbenesc. Proces, din fericire, reversibil la scurt timp după sistarea fumatului.
Una din componentele fumului de țigară, nicotina, afectează vasele de sânge, ducând la constricția acestora cu diminuarea fluxului de sânge. Aceasta determină o încetinire a procesului de vindecare a rănilor, a cicatrizării operațiilor.
Afecțiunile dermatologice în care asocierea fumatului este un factor de risc bine stabilit sunt: hidrosadenită, pustuloză palmoplantară, psoriazisul, cancerul buzelor și al cavității orale, condiloamele acuminate și cancerul de col uterin.
Posibile asocieri în care fumatul are un efect negativ:
- Expunerea pasivă la fumul de țigară în cazul copiilor atopici
- Melanomul malign are un prognostic mai prost
- Lupusul eritematos răspunde mai prost la tratamentul cu antimalarice
În tinerețe efectele fumatului nu sunt foarte vizibile asupra pielii, dar după 30 de ani se adaugă 10 ani pe față, prin fumat. Renunțarea la fumat aduce o multitudine de beneficii asupra sănătății și a aspectului fizic. Uită de cremele antirid scumpe și renunță la fumat!