Cum poate influența menstruația aspectul feței și acneea?

Menstruația și acneea

Menstruația și acneea

În timpul ciclului menstrual și aici mă refer la perioada dintre 2 menstruații nivelul de hormoni din corpul femeii are fluctuații, adică nu este uniform.

Legătura dintre glanda sebacee și hormoni este bine cunoscută. Stimularea glandei sebacee de hormonii androgeni începe la pubertate pentru ambele sexe, cu creșterea producției de sebum de către glanda sebacee. Ei sunt cu siguranță cei mai importanți hormoni care controlează glanda sebacee și care sunt implicați în apariția acneei. Relevanța unui exces de hormoni androgeni în rândul băieților nu este luată aproape niciodată în calcul. La femei acest exces de androgeni de multe ori trebuie corectat dacă este obiectivat și determină manifestări clinice.

Menstruația și acneea

Menstruația și acneea:

Agravarea sau apariția leziunilor de acnee în anumite zile ale ciclului menstrual coincide cu anumite faze ale menstruației și sunt destul de frecvente în rândul femeilor chiar dacă nu sunt diagnosticate cu acnee. Mai mult de 50% dintre femei dezvoltă cel puțin o leziune de acnee cu puțin timp înainte de venirea menstruației.

Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile și este reprezentată de perioada cuprinsă între prima zi de sângerare (menstruație) și ultima zi înainte de venirea următoarei menstruații. Fiecare din aceste 28 de zile este diferită din punct de vedere hormonal. În prima jumătatea a ciclului predomină hormonii estrogeni, în a doua jumătatea progesteronul. În timp ce testosteronul rămâne la niveluri constante toată luna. Aceasta înseamnă că înainte de menstruație și în timpul menstruației este mai crescut decât ceilalți hormoni. Acest dezechilibru fiziologic, adică normal determină ca testosteronul să se lege mai ușor de receptorii situați la nivelul pielii, adică la nivelul glandelor sebacee. Aceasta va duce la creșterea glandei sebacee care va produce mai mult sebum. Acest sebum poate obstrua foliculul pilosebaceu, locul unde se formează acneea.

Ce se întâmplă în prima jumătate a menstruației?

În prima săptămâna a ciclului menstrual, în zilele 1-7, nivelul de estrogeni și progesteron este scăzut. Secreția de sebum este scăzută șidermatolog_Elena_Crihan_menstruatie_acnee_2 pielea este mai sensibilă și poate ușor mai uscată.

În zilele 8-14 crește producția de estrogeni, pielea arată mai bine, este mai uniformă, mai strălucitoare. Estrogenii lucrează în tandem cu progesteronul menținând un echilibru delicat. Pielea e mai hidratată și mai netedă.

În perioada următoare urmează ovulația. Progesteronul începe să crească. Deși unele femei nu au nicio problemă pe piele în această perioadă, unele se confruntă cu agravarea acneei sau cu apariția a 1-2 leziuni mici de acnee. Creșterea nivelului de progesteron la mijlocul ciclului stimulează producția de sebum. Sebumul este o substanță uleioasă care acționează ca un lubrefiant la nivelul pielii. Creșterea normală a nivelului de progesteron determină și micșorarea porilor. Astfel sebumul nu mai poate fi eliminat în totalitate prin pori.

Ce se întâmplă în a doua jumătate a menstruației?

În a doua jumătate a ciclului, cu câteva zile înainte de menstruație apar cele mai neplăcute modificări de pe față. În zilele 23-28 producția de sebum este în continuare ridicată.

În această perioadă corpul produce mai mulți hormoni androgeni decât în oricare altă perioadă a ciclului menstrual. Pielea poate fi mai strălucitoare. Acum este cel mai probabil să îți apară leziuni noi de acnee (de multe ori chiar în același loc, mai multe luni consecutiv).

Menstruația și acneea

Aceasta este o consecință a modificărilor rapide ale nivelurilor de hormoni. Hormoni de altfel normali și necesari. De cele mai multe ori aceste leziuni de acnee apar în bărbie sau în jumătatea inferioară a feței.

Din păcate nu putem modifica legătura dintre hormoni și glanda sebacee. Dar sunt anumite lucruri pe care le putem face pentru a depăși cu ușurință aceste neplăcute pusee de acnee premenstruale, ca acest lucru să nu lase urme pe față.

Chiar dacă acneea nu este influențată de igienă, ci este consecința unor factori interni, femeile trebuie să aibă o grijă specială vizavi de piele pentru ca lucrurile să nu se agraveze. Rutina de îngrijire a pielii poate fi adaptată și în funcție de fazele ciclului menstrual cu accentuarea atenției pe diminuarea sebumului în a doua jumătate a ciclului (prin produse de curățare mai degresante, creme cu acid salicilic sau punctual pe leziunile de acnee tratament specific).

Ce fac dacă sunt sub tratament?

Dacă ai un ten predispus la acnee sau ai avut o formă de acnee și în acest moment este deja tratată, trebuie să continui să aplici produse specifice tenului predispus la acnee pentru a evita sau scurta cel puțin aceste perioade din preajma menstruației în care se pot reactiva leziunile de acnee. Toți foliculii pilosebacei de pe față sunt predispuși apariției leziunilor de acnee, de aceea tratamentele trebuie aplicate pe toată fața, nu doar pe leziunea de acnee..

Înainte de ovulație este perioada cea mai potrivită pentru a efectua tratamente faciale în cabinetul medicului dermatolog. Orificiul foliculului pilosebaceu este mai mare, sebumul este mai fluid și este mai ușor să fie extrase comedoanele.

Pentru acneea de cauză hormonală de multe ori este nevoie de un tratament hormonal cu contraceptive orale sau antiandrogeni, scădere în greutate. O dietă sănătoasă și menținerea unei greutăți optime pot să controleze acneea hormonală.

Pentru formele severe de acnee sunt necesare tratamente cu isotretionoin oral sau doze scăzute de antibiotic pe perioade mai lungi prescrise în urma unui consult dermatologic.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.