Mâini uscate. Ce soluții avem?

Mâini uscate. Ce soluții avem

Mâini uscate Ce soluții avem?

Una dintre cele mai frecvente probleme dermatologice din timpul anotimpului rece este pielea uscată. Cele mai afectate sunt persoanele în vârstă (aproximativ 75% din persoanele de peste 64 ani), dar fiecare dintre noi simțim cum iarna, pielea își pierde din elasticitate. Funcția de barieră a pielii poate fi foarte ușor afectată de acțiunea agresivă a factorilor de mediu.

Aerul rece de afară și umiditatea scăzută ne usucă pielea, în special de pe mâini și buze. Spălatul frecvent pe mâini nu face decât să exacerbeze problema. O dată ce mâinile au devenit uscate și iritate de fiecare dată când ne spălăm cu săpun, nu facem decât să îndepărtăm lipidele naturale și așa diminuate.

HIDRATEAZĂ, HIDRATEAZĂ, HIDRATEAZĂ

Mâinile uscate au nevoie de hidratare. Din păcate consumul de lichide nu ajută. Crema hidratantă trebuie să facă o peliculă la exterior pentru a împiedica evaporarea apei. Sunt preferate cremele fără parfum, cu o cantitate mai mică de apă și mai mare de uleiuri. Apa din compoziția cremelor îngheață la contactul cu aerul rece, fiind necesară aplicarea lor cu minim 20 de minute înainte de a ieși la frig.

Este esențial să începem hidratarea mâinilor înainte de a apărea o problemă.

Prevenția este cel mai bun tratament!!

Să prevenim deci:

  • Spălați-vă cu apă caldă, nu fierbinte!
  • Utilizați un săpun blând!
  • Evitați gelurile dezinfectante. Conțin alcool și usucă pielea!
  • Aplicați o cremă emolientă imediat după ce vă spălați pe mâini și ori de câte ori aveți ocazia în cursul zilei. Aplicate mai frecvent, cremele emoliente vor avea efecte mai durabile.
  • Nu uitați să aplicați cremă și în jurul unghiilor, la nivelul cuticulelor!
  • Chiar dacă mergeți doar până la mașină, folosiți mănușile! Nu este nevoie de mult timp pentru ca frigul să afecteze mâinile.

Important:

Solicitați consult medical dacă pielea uscată de pe mâini persistă în ciuda tratamentelor emoliente. Dacă mâinile sunt mai mult decât uscate și prezintă fisuri dureroase, sângerânde, emolientele deja nu mai sunt suficiente.

Pielea uscată și crăpată poate fi semnul unei afecțiuni dermatologice (eczemă, psoriazis).

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.