Keratoza pilară

Keratoza pilară

Keratoza pilară este o afecțiune a pielii destul de frecventă care poate fi observată atât la copii cât și la adulți.

Aspectul leziunilor din keratoza pilară poate fi asemuit cu aspectul de „piele de găină”. Practic, pe piele se observă niște mici „bubițe”, ușor aspre care pot fi de culoare pielii sau ușor roșiatice. Nu deranjează decât estetic, pentru că altfel nu provoacă durere sau mâncărimi. Doar dacă pielea este prea uscată poate să provoace discret mâncărimi, dar nu este un simptom care apare frecvent. Aceste leziuni apar cel mai des pe brațe (pe fața externă), pe coapse (pe fața anterioară), pe fese și la copiii mici pe obraji. Uneori pot să apară și în alte locuri cum ar fi spatele sau umerii.

Frecvent aceste modificări ale pielii apar la mai mulți membri ai familiei, adică este moștenit genetic tipul de piele. Altfel nu este o afecțiune contagioasă, care să fie transmisă de la o persoană la alta.

Aspectul de „piele de găină” este dat de foliculii de păr (acel puf fin pe care îl avem pe toată suprafața pielii) care sunt obstruați de keratină (celulele moarte de pe suprafața pielii), keratină care se îndepărtează în mod normal periodic și insesizabil de pe pielea noastră. La persoanele cu keratoză pilară acest proces este anormal și descuamarea nu se produce la fel de rapid.

Cum tratăm?

Un tratament care să vindece definitiv această condiție nu există, în sensul în care nu putem influența predispoziția genetică. Soluțiile de tratament pot să îmbunătățească aspectul pielii atât timp cât sunt folosite cu regularitate. Cremele care pot ajuta sunt creme hidratante care conțin uree, acid salicilic sau acid lactic în diferite combinații. Aceste creme trebuie folosite zilnic până la ameliorarea aspectului, apoi o dată sau de două ori pe săptămână pentru menținerea rezultatelor.

Ce să faci?

  • aplică zilnic crema tratament pe zonele afectate
  • utilizează geluri de duș neparfumate, care nu usucă suplimentar pieleaKeratoza pilară
  • nu freca pielea excesiv când o usuci
  • nu încerca să rupi „bubițele”; acest lucru poate înrăutăți aspectul lor
  • fă băi scurte și nu foarte fierbinți.

Când să consulți medicul dermatolog?

  • când nu ești sigur ce sunt leziunile tale de pe piele
  • când cremele hidratante pe care le folosești simți că nu te ajută
  • când leziunile sunt mai roșii, inflamate (e posibil să ai nevoie și de un medicament).
Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.