Ce este acest cortizon de care multă lume se teme?
Cortizonul este un antiinflamator. Corpul nostru îl produce în mod natural sub formă de cortizol.
Cortizonul este un medicament minunat, dar teribil în același timp dacă nu este utilizat corespunzător. Și aici mă refer în special la formele de cortizon care se administrează sub formă de pastile sau injecții. Cortizonul sub diversele sale forme este un medicament cu o foarte lungă istorie în spate. Funcționează la fel de bine ca atunci când a fost descoperit și salvează în continuare mulți pacienți de boli grave.
Cremele cu cortizon sunt prescrise de multe ori pentru diverse afecțiuni ale pielii. În special pentru eczeme sau dermatita atopică.
Eczema și dermatita atopică se caracterizează prin piele uscată, zone cu scuame (cojițe pe suprafața pielii) și roșeață care provoacă uneori mâncărimi intense. Aceasta poate fi tratată în special cu emoliente, evitarea factorilor alergizanți clinic relevanți (cum pot fi săpunurile, detergenții, parfumurile, praful, anumite alimente) și uneori prescrierea de către medic a unor creme care pot să conțină cortizon pentru a scurta episoadele acute și a readuce confortul pacientului și familiei.
Pentru că un copil cu dermatită atopică va impacta și viața părinților sau a celor care îl îngrijesc, prin disconfortul pe care îl are copilul și rutina de îngrijire a pielii copilului atopic care poate fi foarte obositoare (multe straturi de creme aplicate des). Tratamentul dermatitei atopice, a eczemelor cronice vizează îmbunătățirea calității vieții prin repararea barierei cutanate și menținerea integrității pielii, reducerea episoadelor acute și a mâncărimilor și de multe ori acesta poate implica și o cremă care conține cortizon.
Frica de cortizon
Evident că cei cu fobie sau frică vizavi de utilizarea cremelor cu cortizon nu vor fi complianți la tratament. Lăsată netratată eczema sau dermatita atopică nu doar că provocă mâncărimi. Dar mâncărimea și disconfortul pot fi atât de severe încât să împiedice somnul din cursul nopții. Acest lucru are un impact important în dezvoltarea copilului. Dermatita atopică este o afecțiune cronică și tratamentul acesteia este bazat în primul rând pe tratamente topice, locale și un ghid de măsuri care trebuie urmat pe termen lung. Cunoașterea potențialelor efecte adverse ale tratamentelor dermatitei atopice, eczemei sunt importante. La fel de important este de a ști clar care sunt mituri și ce e adevăr științific pentru a avea succes în tratarea acestei afecțiuni.
Mulți pacienți se tem să utilizeze creme cu cortizon prin prisma posibilelor efectelor adverse. De cele mai multe ori sunt cele care apar în urma tratamentului oral (cu pastile) care conțin cortizon.
Cremele cu cortizon au început să aibă o reputație proastă datorită posibilelor efecte adverse. Acestea vin o dată cu utilizarea neadecvată sau de durată a unor creme cu cortizon puternice. Efectele secundare ale cremelor cu cortizon de potență mare, utilizate îndelungat pot să includă apariția de vergeturi pe zonele aplicate, subțierea pielii, apariția de vase subțiri de sânge superficiale. Mai puțin frecvent pot da erupții de tip acnee. Utilizarea tratamentului cu pastile care conțin cortizon poate avea impact în creștere și dezvoltare. Lucru care nu se întâmplă la utilizarea de scurtă durată a cremelor cu cortizon de potență mică sau medie.
Pot folosi și la copil?
Chiar și cele mai potente creme cu cortizon pot fi folosite în siguranță și la copii. Bineînțeles în cure scurte și cu schemă de rărire treptată a numărului de aplicații. Dacă sunt recomandate și ghidate de medicul dermatolog. Părinții și pacienții trebuie să înțeleagă că aceste creme care conțin cortizon au efecte adverse mult mai limitate decât pastilele cu cortizon. Chiar și așa, aceste medicamente cu cortizon sunt uneori administrate pe termen lung în anumite boli care necesită acest tip de tratament cronic.
Uneori se consideră în mod eronat că utilizarea cremelor cu cortizon va duce la apariția dependenței de a le utiliza. Dermatita atopică este o afecțiune cronică, adică care durează mult timp și este caracterizată prin episoade de acutizare. Adică de reapariție a zonelor cu piele roșie și uscată, lucru care se întâmplă cumva natural în evoluția bolii, nelegat de utilizarea sau nu a cremelor cu cortizon.
Rezistența sau refuzul de a urma tratamentul cu cremă cu cortizon este cu siguranță determinată de confuzia vizavi de efectele adverse. Acestea apar după utilizare îndelungată a cremelor cu cortizon. Aceasta este diferită pentru potențe diferite ale cremelor cu cortizon. Riscurile la care se supun pacienții care folosesc creme cu cortizon de potență mică sau medie și pe perioade scurte sunt semnificativ mai scăzute.
Noile generații de creme cu cortizon
Când sunt folosite după indicații, sunt foarte eficiente:
- se activează doar la nivelul plăcii de eczemă
- reduc inflamația, mâncărimea și rata de recidivă (adică de reapariție)
- îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora.
Chiar și așa de multe ori pacienții sau părinții acestora, își exprimă expres dorința de a evita utilizarea cremelor cu cortizon și trebuie să respect acest lucru. Dar de asemenea este de datoria mea de a explica medical cum stau lucrurile pentru ca fiecare să ia decizii în cunoștință de cauză. Din fericire avem alternativă la cremele cu cortizon și acestea pot fi cremele care conțin inhibitori de calcineurină (de asemenea un medicament).
Ce se poate face pentru a rări episoadele de activitate ale bolii și a reduce necesitatea de a utiliza creme cu cortizon? Se evită factorii iritanți:
- Camera copilului va fi aerisită zilnic; se aspiră, nu se folosește mătura
- Nu se îmbracă copilul cu hăinuțe din materiale iritante (lână, fibre sintetice)
- Se evită supraîncălzirea camerei copilului (transpirația este un factor iritant)
- Nu se fumează în preajma copilului
- Animalele de casă nu stau în camera copilului
Pielea copilului se îngrijește zilnic astfel:
- Nu se folosesc șervețele parfumate pentru a șterge bebelușul. Apa și săpunul sunt primordiale.
- Se vor folosi săpunuri fără parfum, iar seara se pot face băi emoliente prin adăugarea unei loțiuni speciale de baie în apa din cădiță.
- Baia nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute și nu se face cu apă prea caldă. Dacă nu e cazul se poate face și o dată la 2 zile.
- Imediat ce se scoate copilul din apă, pielea se usucă prin tamponare cu prosopul (nu se freacă pielea!!).
- Se aplică crema sau unguentul medicament pe zonele inflamate, conform indicațiilor medicului. Apoi tot corpul se masează ușor cu o cremă emolientă, specială pentru copii atopici (fără parfum) și cu ingrediente care să repare bariera cutanată.
- Se pot utiliza cu succes și hăinuțe, body-uri din materiale speciale, hipoalergenice, cel puțin pe timpul nopții pentru a reduce disconfortul dat de mâncărime și pentru un somn mai liniștit pentru copil și familie.
Buna seara! Băiețelul meu are dermatita atopica, am fost internată cu el pe o secție de dermatologie pediatrica ( in Germania) și mi s a recomandat crema cu cortizon care trebuie aplicata timp de 3 luni de zile(in aceste 3 luni au fost 2 săptămâni zi de zi, apoi 2 săptămâni la 2 zile și 2 luni de 2 ori pe săptămână). Va rog frumos sa îmi spuneți, nu este prea mult pentru un bebeluș(6 luni)? Îmi este cam teama. Până acum m am tot ferit, dar acum nu mai am ce sa fac pentru că a făcut o forma destul de grava!
Va mulțumesc frumos!
Bună ziua.
Dacă a fost indicat de un medic tratament, cel mai probabil ati primit ce avea nevoie copilul in acel moment. Probabil ati primit o varianta de cortizon care este potrivita pentru varsta copilului. Schema de scădere treptata a aplicațiilor este corecta si necesara. Nu se întrerupe brusc aplicarea cremei cu cortizon. Puseele acute de dermatita atopică se tratează cu cortizon local si in rest se poate ține sub control cu emoliente.
Buna seara!
Am si eu un baietel de 6 luni si de la 2 saptamani se cofru ta cu dermatita. Am incercat toate cremele posibile in aceste 6 luni, pana la urma vreau sa i asministrez o crema cu cortizol, desi tot am fugit de asta. Puteti sa mi spuneti si mie numele cremei pe care ati folosit o pe bebelus? Si a facut efectul ?
Bună ziua.
Cremele cu cortizon se recomandă în urma consultului medical. Acestea diferă ca potență, durată de aplicare, zona de aplicare și aveți nevoie de indicații precise și personalizate pentru copilul dumneavoastră.
Pentru programări puteți trimite email sau să sunați la call-center.
Email: programari.policlinica@providentamedical.ro
Call-center: 0232 215 940 sau 0729 292 897
Și spuneți că doriți o programare la Dr. Elena Crihan.
Mă puteți urmări și pe Social Media, unde încerc să răspund la cât mai multe întrebări și să dau sfaturi pe teme cât mai diverse:
https://www.facebook.com/MedicDermatologieIasi/
https://www.instagram.com/dr.elenacrihan/
https://www.youtube.com/@Dr.ElenaCrihan
Vă mulțumesc pentru că mă urmăriți prin intermediul online și vă urez o zi minunată!
Mulțumim, și fetiță mea are dermatita atopica ne tratam de doi ani de zile și nu trece cu elocom
Bună ziua.
In urmă cu un an am fost diagnosticat cu o balanită, iar medicul dermatolog mi-a recomandat un tratament cu Travogen și Travocort pe care l-am urmat timp de trei luni, însă problema prin care trec acum e mult mai groaznică decât balanita în sine.
Pielea în zonă a rămas foarte uscată/deshidratată/atrofiată, uneori sunt vizibile o multitudine de vase de sânge care par sparte și au o culoare roșie violacee, apare foarte des și o senzație de mâncărime/iritație.
Vă scriu aceste rânduri deoarece nu prea mai știu încotro să mă îndrept, iar faptul că problema respectivă persistă de atât timp a început să mă sperie. Credeți că poate fi vorba de ceva iremediabil? Am înțeles că acesta este o reacție adversă a cortizonului.
Vă mulțumesc frumos, aștept cu interes un răspuns din partea dumneavoastră și vă doresc o zi bună.