Epilarea definitivă – este chiar definitivă?

Epilarea definitivă

Epilarea definitivă – este chiar definitivă?

Dorința de a îndepărta părul în exces începe de regulă în adolescență și continuă până la sfârșitul vieții. Indiferent că este vorba despre părul de pe față, mâini, picioare, inghinal sau alte zone ale corpului, atât femeile cât și bărbații îndepărtează părul într-un fel sau altul. Există multe variante disponibile pentru a realiza acest lucru. Dar puține pentru a scăpa pe termen lung de pilozitatea nedorită. Printre cele mai eficiente și de durată metode se numără epilarea laser.

Care este diferența între laser și IPL?

Sistemele IPL (Intensed Pulsed Light) folosesc un spectru larg de lungimi de undă, spre deosebire de laser. Acesta este mult mai specific și mult mai eficient. Laserele sunt mai sigure și complicațiile care pot apărea în urma tratamentelor sunt mult mai rare (arsuri, hiperpigmentări). Cele mai multe lasere sunt echipate cu sisteme de răcire care reduc disconfortul și protejează straturile superficiale ale pielii de căldura excesivă și potențialele hiperpigmentări.

Dezvoltarea tehnologiilor de tip laser și IPL (Lumină Intens Pulsată) și accesibilitatea din ce în ce mai crescută la aceste servicii, a condus la furnizarea acestor servicii de personal non-medical cu riscuri majore pentru pacient.

Pacienții ar trebui să știe că laserele pentru epilarea definitivă sunt accesibile numai în cabinetele medicale și sunt manevrate exclusiv de către personal medical instruit. În cabinetele de cosmetică se găsesc aparate de tip IPL . De multe ori se realizează o confuzie între acești doi termeni: IPL-ul nu este laser, dar tocmai această confuzie poate însemna un avantaj pentru cei care oferă astfel de servicii. Aceste aparate sunt relativ ieftine și ușor de achiziționat și cu rezultate de multe ori îndoielnice, dacă indicațiile și parametrii folosiți nu sunt corespunzători.

De ce trebuie realizată de către un medic?

Indicația pentru îndepărtarea definitivă a părului este în mod evident subiectivă. Dorința pacientului este primordială, dar hotărârea de a efectua epilarea cu laserul trebuie luată de pacient împreună cu medicul, după o anamneză amănunțită.
Aceasta cuprinde întrebări legate de:

  • menstruație
  • istoricul familial de pilozitate
  • sarcină
  • afecțiuni endocrinologice
  • expunerea la soare
  • medicamentele administrate

Riscuri la care ne expunem dacă procedura laser nu este realizată de personal medical:

  • Realizarea unor intervenții necorespunzătoare non necesare
  • Arsuri
  • Hiperpigmentări
  • Leziuni oculare ca urmare a protecției necorespunzătoare a ochilor
  • Lipsa tratamentului adecvat și prompt în caz de reacții adverse

Cum mă voi simți după tratamentul laser?

În timpul sau imediat după ședința de laser, este posibil ca pacientul să simtă o ușoară senzație de arsură (similară celei de după expunerea la soare), eventual cu zone ușor eritematoase (roșii) pe zona tratată, efecte care vor dispărea în 1 – 2 ore. Cu siguranță vi se va indica să evitați expunerea la soare după tratament și să folosiți creme cu factor de protecție solară ridicat minim 6 săptămâni. Zonele de tratat nu vor fi epilate cu ceară sau cu epilatorul (orice metodă de smulgere este contraindicată înainte cât și după procedura laser pentru a nu îndepărta rădăcina firului de păr pe care acționează laserul).

Câte ședințe sunt necesare?

Cele mai multe zone necesită între 6 și 8 ședințe pentru epilarea definitivă. Nu toate firele de păr sunt în aceeași fază de creștere în același timp. Laserele acționează prin distrugerea firelor de păr aflate în faza activă de creștere. Dar cum firele de păr intră în această fază activă de creștere la momente diferite, sunt necesare mai multe ședințe pentru a distruge toate firele de păr. Părul care crește după tratament tinde să fie mai subțire și eventual ușor mai deschis la culoare.

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_epilare_definitiva

Este într-adevăr definitivă?

Rezultatele sunt variabile, dar orice asigurare de eficiență 100% și 0% creștere nu ar trebui crezută. Unii pacienți au un răspuns minim, alții un răspuns excepțional chiar după prima ședință. Procentul de fire de păr distruse variază (între 10 și 25% după fiecare ședință) în funcție de zona tratată, de grosimea pielii și a firelor de păr (zona inghinală și axilară răspunde mai bine și mai repede la tratament). Unii pacienți vor observa o reducere a pilozității pe termen lung care poate dura câțiva ani. Alții pot necesita tratamente de întreținere periodice pentru a menține rezultatele. Este practic imposibil să determinăm în avans în ce categorie ne încadrăm.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.