Cum se tratează acneea severă?
Acneea severă înseamnă mai mult decât câteva coșuri pe față sau mai multe puncte negre. Când vorbim de acnee severă pacientul poate avea mai multe leziuni sub formă de chisturi, noduli (ca niște coșuri mai tari sub piele, dureroase). Pot să fie prezente și tipuri de leziuni coșuri pe care le întâlnim în formele mai ușoare de acnee (puncte negre, puncte albe, coșuri cu puroi, cu cap galben).
Acneea severă poate să fie localizată doar pe față, dar de cele mai multe ori cuprinde și spatele, umerii, chiar și pieptul. Se poate extinde pe marginea feței, pe linia mandibulară și spre gât. De cele mai multe ori acneea severă se vindecă cu lăsarea în urmă a unor cicatrici inestetice: pete roșii, cicatrici atrofice (adâncituri în piele) sau hipertofice (denivelări dure la suprafața pielii). Acneea severă poate să apară la orice vârstă, atât la bărbați cât și la femei. Poate să fie de la debut o formă severă sau poate să se transforme dintr-o altă formă de acnee.
Cum aflu dacă am acnee severă?
Dacă acneea ta nu mai răspunde la tratamentul pe care îl urmezi s-ar putea să fie o formă severă de acnee. Acest diagnostic necesită tratament medicamentos recomandat de medicul dermatolog. Acneea severă nu se tratează cu creme antiacneice care se pot cumpăra fără rețetă din farmacie sau din magazine. Nu că ar fi greșit, dar sunt ineficiente pentru această formă de acnee. Este nevoie de mai mult decât atât. Ar fi bine să renunți la ele, te salvează de multe frustrări și de timp pierdut până la tratamentul corect. Cremele care promit minuni nu vor vindeca o acnee severă. Este nevoie de mai mult decât o cremă. În plus chiar și produsele 100% naturale pot interacționa cu alte preparate sau pastile pe care le iei și pot înrăutăți acneea.
Tratamentul pentru acneea severă va vindeca acneea, va diminua semnificativ riscul de a rămâne cu cicatrici. Și bineînțeles va crește încrederea în sine și va scădea anxietatea și frustrarea pacientului.
Nimeni nu trebuie să trăiască cu acnee pe față. Din fericire există tratament chiar și pentru formele severe de acnee. Important este să nu te descurajezi, ci să cauți ajutor.
Cum tratează medicul dermatolog acneea severă?
Tratarea acneei severe presupune o colaborarea strânsă cu medicul tău dermatolog. Acesta poate să te cheme mai des la controale sau să îți indice mai des analize medicale. Nu există un tratament standard care să funcționeze la toată lumea. Dar există niște ghiduri medicale după care medicul se ghidează în recomandările sale, care pot fi unul din următoarele:
Isotretinoinul (tratament sistemic, adică pastile)
Este indicat în acneea severă, având rezultate foarte bune, în cazurile selectate cu atenție. Înainte de a începe un astfel de tratament va trebui să faci o serie de analize de sânge, analize pe care le vei repeta pe toată durata tratamentului. Tratamentul este de durată, cel puțin 6 luni și se eliberează pe baza unei rețete. Doza de isotretinoin este personalizată, în funcție de greutatea pacientului. Tratamentul cu isotretinoin va ajuta și la remodelarea cicatricilor care apar în formele severe de acnee, ceea ce este un efect suplimentar benefic.
Efecte adverse ale Isotretinoinul
Ca orice medicament, nici isotretinoinul nu este lipsit de efecte adverse. Dintre cele mai frecvente este uscăciunea pielii și în particular a buzelor care apare la toți pacienții. Vei avea nevoie de o cremă hidratantă pentru piele și de un balsam de buze care trebuie aplicat frecvent. La fel de important este faptul ca va trebui să aplici crema de protecție solară pe zonele expuse la soare pe toată perioada tratamentului. Isotretinoinul sensibilizează pielea la soare și va fi mai predispusă apariției arsurilor solare. La unii pacienți pot să apară sângerări nazale, datorită fragilității mucoasei nazale. La unii pacienți poate să determine dureri musculare. Toate aceste efecte adverse vor dispărea la încheierea tratamentului sau la scăderea dozei.
Un alt efect advers important este riscul de apariție a malformațiilor la copil, dacă o femeie însărcinată ia acest medicament sau rămâne însărcinată pe perioada tratamentului și până la o lună după terminarea acestuia. Folosirea a două metode contraceptive este obligatorie pe toată perioada tratamentului și cel puțin o lună după încheierea acestuia pentru prevenirea unei sarcini. Pe termen lung nu are efect asupra unei sarcini viitoare. Toate aceste măsuri de evitare a sarcinii țin de pacientele de sex feminin. Pentru pacienții de sex masculin aceste efecte nu necesită măsuri suplimentare, pentru că nu influențează fertilitatea nici la bărbați, nici la femei.
Nu donați sânge pe perioada tratamentului cu isotretinoin, deoarece sângele donat poate ajunge la o femeie însărcinată!
Antibiotic combinat cu tratament local (pastile + cremă)
La unii pacienți se începe tratamentul unei forme severe de acnee cu această combinație. Nu orice antibiotic este indicat în tratamentul acneei și în niciun caz nu vorbim de cure de antibiotic de 5 – 7 zile. Durata de tratament cu antibiotic în acnee este de câteva săptămâni, până la 3 luni. Nu se indică administrarea mai mult de 3 luni a unui preparat antibiotic în acnee. Dozele sunt mici, adaptate pentru această afecțiune și rolul lui în acnee este în principal antiinflamator, de aceea nu poate fi indicat orice antibiotic, plus că acesta trebuie să poată pătrunde la nivelul foliculului pilosebaceu (locul unde se formează leziunile de acnee). Exista doar o singură clasă de antibiotice care se administrează în acnee, la recomandarea medicului.
Principalele efecte adverse sunt cele digestive și fotosensibilitatea: este de preferat a se administra după masă pentru a preîntâmpina eventualele efecte adverse care pot să apară pe sfera digestivă. Pe perioada tratamentul cu antibiotic vi se va recomanda și o cremă de protecție solară pe care să o aplicați în fiecare dimineață. Pielea va fi mai sensibilă la razele soarelui. Există riscul să apară pete mai închise la culoare pe semnele de acnee sau să vă înroșiți la soare dacă nu sunteți protejați.
Schema de tratament va cuprinde și o cremă. Antibioticul singur nu este tratamentul corect pentru acnee, este necesar să fie completat și de alte substanțe active care să acționeze pe mai multe planuri și a avea rezultate susținute pe termen lung.
Tratament hormonal combinat cu tratament local (pastile + cremă)
La pacientele de sex feminin această combinație poate fi soluția în special dacă acneea este asociată și cu un sindrom de ovar polichistic. Aceasta poate presupune și un consult endocrinologic pentru verificarea statusului hormonal, o ecografie pentru verificarea ovarelor și analize de sânge în prealabil (Atenție! nu are legătură cu funcționarea glandei tiroide!).
Tratament hormonal combinat cu antibiotic și tratament local (pastile + cremă)
Unele cazuri mai complexe pot necesita această combinație. Este indicată doar la paciente de sex feminin care au asociat și sindrom de ovar polichistic.
La toate aceste variante posibile de tratament medicul vă poate recomanda și tratament în cabinet pentru evacuarea conținutului chisturilor și nodulilor sau pentru extragerea comedoanelor și igienizarea profesională a feței.
Tratamentul de întreținere este un pas foarte important în tratamentul acneei severe. Chiar dacă ați încheiat tratamentul cu pastile, veți avea nevoie de o cremă de întreținere de utilizat pe termen lung pe față, de multe ori o cremă cu un derivat de retinol, combinat cu peroxid de benzoil sau cremă cu acid azelaic și bineînțeles o cremă de protecție solară. Pentru pacientele care urmează tratament hormonal acesta se poate extinde pe mai multe luni sau chiar ani. Antibioticul nu se va administra mai mult de 3 luni.
Rutina de îngrijire a pielii acasă are un rol important în tratarea acneei, diminuarea efectelor adverse locale ale tratamentului și în creșterea încrederii în sine.
Chiar dacă ești pe tratamentul corect pentru acnee, rezultatele nu apar peste noapte.
Dă-i timp tratamentului să acționeze!
Cu siguranță vei fi răsplătit pentru răbdare.
Mă confrunt cu acnee comedoniana severa si doresc sa imi fac o consultatie online va rog daca este posibil pentru un tratament
Bună ziua.
Îmi cer scuze de răspunsul întârziat. Nu pot fi prezenta peste tot în timp util și din acest motiv vă las toate informațiile despre cum putem lua legătura, fizic sau online.
Consultații online nu am cum să fac, vă mulțumesc!
Pentru programări puteți trimite email sau să sunați la call-center.
Email: programari.policlinica@providentamedical.ro
Call-center: 0232 215 940 sau 0729 292 897
Și spuneți că doriți o programare la Dr. Elena Crihan.
Mă puteți urmări și pe Social Media, unde încerc să răspund la cât mai multe întrebări și să dau sfaturi pe teme cât mai diverse:
https://www.facebook.com/MedicDermatologieIasi/
https://www.instagram.com/dr.elenacrihan/
https://www.youtube.com/@Dr.ElenaCrihan
Vă mulțumesc pentru că mă urmăriți prin intermediul online și vă urez o zi minunată!