Cum ne protejăm de soare?
Expunerea prelungită și necontrolată la soare are efecte negative asupra sănătății noastre. Pentru a minimiza aceste efecte, fără a ne priva totuși de beneficiile soarelui, este necesar să cunoaștem o serie de măsuri simple pentru a ne proteja.
Utilizarea corectă a cremelor de fotoprotecție reprezintă un prim pas. Principala caracteristică a fotoprotectoarelor este factorul de protecție solară (SPF – Sun Protection Factor). SPF-ul reprezintă raportul dintre doza minimă care produce eritemul (roșeața) pielii protejată cu crema respectivă și doza minimă care produce înroșirea pielii neacoperită de nici o cremă. Pe scurt, SPF-ul reprezintă unitatea de măsură a eficienței produselor pentru protecție solară.
Folosirea corectă a unui fotoprotector
Folosirea corectă a unui fotoprotector presupune alegerea produsului potrivit, folosirea unei cantități adecvate (2 mg/cm2), aplicarea produsului de fotoprotecție cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare, aplicarea la nivelul întregii suprafețe corporale, chiar și în zonele care par mai puțin expuse (urechi, ceafă, mâini) și reaplicarea produsului la fiecare 2 ore și după fiecare baie.
Totuși gradul de protecție al unui fotoprotector topic nu trebuie supraevaluat, fiind necesare măsuri adiționale pentru a asigura o protecție eficientă.
Este importantă necesitatea dobândirii unor deprinderi cu caracter fotoprotector:
- utilizarea articolelor de îmbrăcăminte pentru a reduce efectele negative ale UV pe piele (pălării, șepci, eșarfe, tricouri cu mâneci lungi din materiale deschise la culoare, ochelari de soare cu protecție corespunzătoare pentru UV etc.)
- limitarea expunerii la soare în intervalul 1100 – 1600
- atenție la expunerea indirectă în zone cu apă, nisip, zăpadă, deoarece radiațiile UV sunt reflectate în aceste zone
Trebuie cunoscut și faptul că există o serie de medicamente care determină o creștere a sensibilității individuale la soare:
- unele antibiotice
- anticoncepționalele
- medicamente pentru afecțiuni cardiovasculare, dermatologice. Persoanele care urmează astfel de tratamente trebuie să acorde o atenție sporită fotoprotecției.
Pentru cei care vor să aibă o piele bronzată, dar nu sunt dispuși să se supună riscului expunerii prelungite la soare există creme cu capacități autobronzante sau creme care accelerează bronzul chiar și după încetarea expunerii directe.
Loțiunile autobronzante
Loțiunile autobronzante reprezintă calea cea mai sigură spre un bronz sănătos:
- nu necesită expunere la soare prelungit și implicit nu acționează asupra melanocitelor
- au doar un efect de colorare a suprafeței pielii
Nu trebuie uitat totuși că autobronzantele nu includ ingrediente cu proprietăți de protecție solară. Persoanele bronzate artificial au nevoie în continuare de folosirea metodelor de protecție împotriva soarelui.
Produsele de potențare a bronzului
Acestea stimulează și cresc sinteza melaninei, cu accelerarea procesului de bronzare naturală. În pofida faptului că au un factor de protecție solară ridicat, activează, intensifică și prelungesc bronzul după o perioadă scurtă petrecută la soare, asigurând un confort foarte bun, astfel fiind ușor de realizat un compromis pentru cei care iubesc soarele, dar sunt totuși conștienți de riscurile la care s-ar supune în cazul unei expuneri prelungite.
După expunerea la soare, este util să ne îngrijim de pielea noastră, agresată de razele solare, utilizând loțiuni de corp special concepute care hidratează și calmează pielea, care au acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă.
Comportamentul fotoprotector, reprezentat de ansamblul de reguli prezentate, aplicate cu consecvență și consultul dermatologic periodic duc la:
- reducerea riscului dezvoltării diverselor forme de cancer cutanat
- la prevenirea îmbătrânirii cutanate premature
Cu responsabilitate putem avea un ten frumos bronzat și totodată protejat!