Cât de sigure sunt cremele de protecție solară?

Cât de sigure sunt cremele de protecție solară

Cât de sigure sunt cremele de protecție solară?

Incidența cancerului de piele este în creștere în toată Europa, după cum arată datele statistice. Te poți întreba cum s-a ajuns la acest lucru. Sunt doi factori importanți care determină aceste modificări: creșterea masivă a expunerii la soare, în special de tip recreațional, în ultima jumătate de secol și creșterea duratei de viață a populației. Este bine stabilit și cunoscut că atât pentru melanom (cel mai agresiv tip de cancer de piele), cât și pentru carcinoamele bazocelulare sau scuamocelulare (alte tipuri de cancer de piele mult mai frecvente), expunerea la razele ultraviolete reprezintă un factor de risc important pentru dezvoltarea acestora. La fel cum fumatul reprezintă un factor de risc important în apariția cancerului pulmonar, la fel expunerea la soare reprezintă un risc pentru apariția cancerului de piele.

Factori de risc pentru cancerul de piele

Apariția cancerului de piele și a cancerului în general este determinată de mai mulți factori (nefiind unul singur suficient): factori legați de genetică, factori de mediu (și aici vorbim de expunerea la soare, poluare, fumat), infecții (virusul HPV, infecția cu virusul hepatitei B sau C), stil de viață (alimentație, consumul de alcool), sistem imunitar slăbit (în special la persoanele care urmează diferite tratamente pentru diferite tipuri de cancer sau medicație post-transplant).

Deși cancerul de piele poate să apară la orice vârstă, de regulă este mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Factorii de risc modificabili pentru a preveni apariția cancerului de piele sunt legați de comportamentul nostru vizavi de radiațiile ultraviolete (expunerea la soare prelungită și neprotejată și frecventarea solarelor, arsurile solare din copilărie sau tinerețe cresc riscul de apariție a cancerului de piele). Acestea se adaugă la factorii genetici și fenotipici: număr crescut de alunițe – peste 50, pielea deschisă la culoare – mai predispusă la arsuri solare, istoricul familial de cancer de piele.

De ce a crescut expunerea la soare în ultimii ani?Cât de sigure sunt cremele de protecție solară

  • Expunerea masivă și intenționată la soare sau solar din considerente estetice, de fashion sau norme sociale (bronzul a devenit dezirabil, pielea bronzată este promovată ca ideal de frumusețe).
  • Expunerea accidentală sau neintenționată, nelegată de frumusețe, care determină arsuri solare (activități sportive în aer liber, turism).
  • Expunerea ocupațională (muncă în aer liber neprotejată: constructori, agricultori).

Ce putem face pentru a ne proteja de efectele nocive?

Protecția împotriva expunerii excesive la soare ar trebui realizată printr-o combinație de metode: umbra, îmbrăcămintea, ochelarii de soare și cremele de protecție solară cu spectru larg și factor de protecție solară (SPF) ridicat pentru părțile corpului neacoperite. Practic, cremele de protecție solară trebuie folosite ca metode auxiliare pentru protejarea suprafețelor limitate de piele neacoperită, pentru o perioadă de timp limitată, fără a înlocui umbra și îmbrăcămintea și fără a prelungi timpul petrecut la soare. Utilizarea cremei de protecție solară ca parte a unei rutine zilnice pentru a reduce expunerea accidentală la soare va contribui, de asemenea, la reducerea daunelor pielii provocate de radiațiile UV (îmbătrânirea prematură a pielii, apariția ridurilor și petelor solare).

Beneficiile radiațiilor UV: un echilibru delicat

Pe de altă parte, este important să luăm în considerare faptul că radiațiile UV au și efecte pozitive pentru sănătatea noastră generală, prin îmbunătățirea stării de spirit, ameliorarea stresului, îmbunătățirea somnului, tratarea depresiei sezoniere și menținerea producției de vitamina D.

Cremele de protecție solară utilizate regulat au un rol protector împotriva melanomului și a anumitor tipuri de cancer de piele, așa cum s-a demonstrat în studii prospective controlate. Totuși, eficiența acestora este dependentă de cantitatea de cremă aplicată și frecvența aplicațiilor în caz de expunere prelungită, ținând cont că nicio cremă de protecție solară nu protejează 100%.

Utilizarea frecventă a cremelor de protecție solară este sigură?

Controverse legate de utilizarea cremelor de protecție solară au apărut după realizarea unui studiu efectuat pentru a determina dacă ingredientele active (avobenzona, oxibenzona, octocrilena și ecamsula) din patru creme de protecție solară disponibile comercial sunt absorbite în circulația sistemică.

Astfel, a fost efectuat un studiu mic pe 24 de participanți care a demonstrat că nivelurile acestor compuși în sânge au depășit limitele recomandate de ghidurile FDA, când cremele de protecție solară au fost aplicate în condiții de utilizare maximă, pe parcursul a patru zile consecutive. S-a concluzionat că absorbția acestor ingrediente în organism susține necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a determina dacă această absorbție are vreun efect asupra sănătății unei persoane. Așa cum au subliniat cercetătorii, faptul că un ingredient este absorbit în sânge nu înseamnă neapărat că este dăunător sau nesigur.

Filtrele solare fizice vs chimice: ce alegem?

Majoritatea oamenilor folosesc o cantitate mult mai mică de cremă de protecție solară și, chiar și în ciuda acestor rezultate, cercetătorii au încurajat utilizarea protecției solare, având în vedere efectele sale protective cunoscute, deoarece importanța clinică a absorbției acestor ingrediente nu este încă cunoscută.

În contrast cu ingredientele chimice din cremele de protecție solară, cum sunt cele analizate în studiu, filtrele solare fizice sau minerale (oxid de zinc și dioxid de titan) nu sunt absorbite sistemic. Un studiu in vitro a constatat că mai puțin de 0,03% din nanoparticulele de zinc au pătruns în stratul cornos superior superficial al pielii, dar nici o particulă nu a fost detectată în stratul cornos inferior. Așadar, poți utiliza cu încredere o cremă de protecție solară cu filtre minerale, cum sunt cele pentru bebeluși sau pentru piele intolerantă la soare, pentru a fi protejat și în același timp liniștit referitor la absorbția în piele a ingredientelor active.

Eficiența cremelor de protecție solară în prevenirea cancerului de piele

Pe de altă parte, eficiența produselor de protecție solară a fost demonstrată prin studii clinice, cum este un studiu cu 1621 de adulți australieni (unde incidența cancerului de piele este ridicată) desfășurat pe o perioadă de 4,5 ani și cu un follow-up de peste 10 ani. Acest studiu a constatat o incidență cu 40% mai mică a carcinoamelor scuamocelulare printre participanții repartizați aleatoriu să utilizeze crema de protecție solară zilnic, conform recomandărilor, comparativ cu participanții repartizați să folosească crema de protecție solară după cum doreau. Aproape 15 ani după finalizarea studiului, participanții care au folosit zilnic cremă de protecție solară pe toată durata perioadei de studiu de 4,5 ani au prezentat un risc semnificativ redus de melanom invaziv. În concluzie, a fost demonstrată eficiența cremelor de protecție solară în reducerea riscului de cancer de piele.

Ce poți face tu pentru a avea un comportament care să te protejeze de efectele nocive ale expunerii prelungite la soare și să scazi riscul de apariție a cancerului de piele:

  • Evită expunerea intenționată la radiații ultraviolete cu scopul de a obține un bronz ((tranșant, expunerea naturală la soare, cât și utilizarea solarului).
  • Evită sau limitează expunerea bruscă, neintenționată și intensă la soare în timpul muncii în aer liber sau desfășurării activităților de agrement.
  • Îmbrăcămintea oferă cea mai bună protecție împotriva luminii solare intense: o pălărie cu boruri largi, ochelari de soare care filtrează razele UV (deoarece razele UV sunt dăunătoare și pentru ochi) și îmbrăcăminte închisă la culoare, din material dens țesut sau cu protecție UV certificată. Există îmbrăcăminte și costume de baie pentru copii și adulți cu protecție solară integrată.
  • Stai la umbră!
  • Utilizează suplimentar creme de protecție solară pe zonele corpului care nu pot fi protejate prin îmbrăcăminte. Crema de protecție solară ar trebui să aibă minim SPF 30 și să ofere protecție atât împotriva razelor UVA și UVB. Protecția solară trebuie reaplicată după baie sau transpirație abundentă.

Este esențial să nu credem în mod eronat că utilizarea exclusivă a cremelor de protecție solară în timpul expunerii la soare elimină riscul de cancer de piele.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.