Arsurile solare!
Cum tratăm arsurile solare?
- Cea mai importantă măsură este oprirea expunerii la soare.
- Retragerea într-o cameră răcoroasă dacă arsura solară este însoțită și de disconfort general (dureri de cap, greață, frisoane, febră, amețeală, oboseală).
- Rehidratarea: consum de apă, nu foarte rece. Nu este recomandat consumul de alcool până la vindecarea arsurii solare deoarece asociază un risc crescut de deshidratare!
- Efectuarea de dușuri răcoritoare sau aplicarea de comprese reci pe zonele cu disconfort maxim în scopul scăderii temperaturii locale. Atenție nu se aplică gheață direct pe piele!
- Aplicarea de creme sau loțiuni calmante (post expunere solară – after sun) cu rol de hidratare a zonei afectate.
- Evitarea aplicării unguentelor grase, vaseline, uleiuri care vor bloca porii și altera procesul de termoreglare.
- Se pot administra antiinflamatoare (ibuprofen sau paracetamol) în primele 24 de ore după arsura solară.
- În cazul în care s-au format vezicule sau bule cu lichid nu se vor sparge. În cazul în care s-au rupt spontan se recomandă aplicarea unui pansament steril, moale, protector.
- În perioada în care pielea se va descuama (se vor îndepărta cojițele de la suprafață) nu trebuie să forțăm acest proces, ci trebuie să utilizăm creme hidratante, cicatrizante pentru a repara pielea.
- În cazul în care, în timpul tratamentului ambulator apar simptome noi sau cele existente se agravează, se recomandă consult medical de specialitate.
Se recomandă consult de specialitate în următoarele situații:
- Arsura solară este însoțită de stare generală proastă, durere de cap, deshidratare, greață, febră sau frison, durere importantă la nivelul pielii.
- Arsura nu se ameliorează după 2-3 zile de îngrijire la domiciliu.
- Arsurile sunt severe, cu apariția de vezicule și bule (beșicuțe cu lichid) pe o suprafață corporală mare.
O protecție solară eficientă face parte din rutina de menținere sănătoasă a pielii și trebuie luată în calcul de fiecare dintre noi când ne stabilim o rutină de îngrijire a pielii.