Să ardem sau nu alunițele? Electrocauterizarea.

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_sa_ardem-sau-nu-alunitele

Cu siguranță mulți dintre voi se întreabă de ce unii medici propun îndepărtarea alunițelor pe cale chirurgicală, pe când alții prin cauterizare sau laser.

Care metodă este mai bună?  Nu se poate vorbi de o metodă mai bună sau mai puțin bună, ci de metoda potrivită pentru fiecare tip de leziune.

Dr_dermatolog_Elena_Crihan_aluniteNu se poate aplica același tratament pentru leziuni diferite. Dacă „alunița” este un nev melanocitar (o aluniță maronie obișnuită), aceasta se îndepărtează doar chirurgical (cu o mică incizie a pielii din jurul aluniței și sutura locului cu 2 – 3 fire) de către medicul dermatolog sau de chirurgie plastică.

 

Îndepărtarea nevilor melanocitari (alunițelor) nu trebuie să se realizeze prin alte metode,Dr_dermatolog_Elena_Crihan_alunite 2 deoarece doar excizia chirurgicală asigură posibilitatea îndepărtării în întregime a aluniței până în profunzime și foarte important, posibilitatea efectuării analizei histopatologice (analiză la microscop a aluniței, singura care poate stabili diagnosticul definitiv și corect).

În ceea ce privește electrocauterizarea, aceasta se adresează în special excrescențelor de la nivelul pielii: papiloame, negi (veruci), ”negi” genitali (condiloame), keratoze seboreice, angioame, dar NU alunițe. Acestea sunt leziuni benigne și este important să consultați în prealabil un medic dermatolog pentru a stabili dacă se pretează procedura pentru leziunile dumneavoastră.

Mare atenție, nu orice excrescență de pe piele poate fi tratată astfel și în nici un caz alunițele (nevii pigmentari).

Share:

Comments 1

Add Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.