Ce este alopecia?
Alopecia reprezintă căderea părului. Dacă îți cade părul mai mult decât de obicei poți suferi de o formă de alopecie. Deși căderea părului este comună, mai ales în rândul bărbaților la maturitate, și de multe ori nu este considerată o boală, există mai multe tipuri de cădere a părului:
- alopecia androgenică (de cauză hormonală), atât la femei cât și la bărbați
- căderea părului secundară unor infecții ale firului de păr
- căderea părului după boli acute febrile, intervenții chirurgicale majore, naștere, boli virale (COVID) sau asociate unor boli cronice
- căderea părului după tratamente pentru cancer (chimioterapie)
- căderea părului de cauză posibil autoimună (alopecia areata).
Deși toate formele de cădere a părului sunt supărătoare din punct de vedere estetic și social, alopecia areata poate avea un impact psihologic foarte important, indiferent că vorbim de bărbați, femei sau copii. Oamenii din jur au tendința să se uite insistent, să te judece, să se uite cu milă sau cu repulsie, copiii pot să te arate cu degetul sau să râdă. Alopecia areata este o afecțiune greu de dus de pacient și de către cei din jurul lui, indiferent de vârstă.
Alopecia areata nu amenință viața, dar cu siguranță schimbă viața!
Cu apariția bruscă a zonelor fără păr de pe scalp, cu perioade de creștere a părului parțială sau totală, dar cu la fel de multe episoade de cădere din nou a părului, cu un curs imprevizibil și cu un impact psihologic extrem de important, alopecia areata este o afecțiune gravă prin prisma impactului asupra calității vieții pacientului.
Sentimentele pe care le încearcă pacienții cu alopecia areata sunt diverse: rușine, furie, nedreptate, negare, singurătate, izolare, caută cu disperare leacuri, neputință, iritabilitate, anxietate, depresie, evită interacțiunile sociale de teamă că alții vor observa zonele lipsite de păr sau că se poate recunoaște ușor că poartă perucă.
Când vorbim de copiii cu alopecia areata, aceleași sentimente de neputință, deznădejde, furie sau nedreptate pot să îi cuprindă. Părinții copilului cu alopecia areata sunt la fel de afectați de impactul psihologic al acestei afecțiuni. Din fericire există grupuri de suport (în străinătate) pentru pacienții cu această afecțiune, unde pot împărtăși experiențele și pot învăța cum să treacă mai ușor peste aceste sentimente, justificate de altfel.
Cât de frecventă este alopecia areata?
Nu este o afecțiune rară, poate afecta 1-2 % din populație.
Cum arată alopecia areata?
Inițial apare zone mai mici sau mai mari (de regulă de dimensiunea unei monede când sunt depistate de pacient) lipsite complet de păr, cu pielea de aspect normal, netedă și catifelată. De cele mai multe ori această lipsă de păr se observă la nivelul scalpului, dar la bărbați poate să apară inițial și la nivelul bărbii. Părul poate să cadă doar în anumite zone, cu aspect circular, sau neregulat, poate să cadă difuz (în acest caz poate fi necesară efectuarea unei biopsii cutanate pentru confirmarea diagnosticului), poate să cadă de pe tot scalpul, de la nivelul genelor și sprâncenelor (alopecia totalis) sau poate să cadă de pe tot corpul (axile, inghinal, brațe, picioare) și aici vorbim de alopecia universalis.
De ce apare? Care este cauza?
Sistemul imun al persoanei afectate nu mai recunoaște părul ca fiind o parte componentă a corpului („îl consideră un fel de intrus”) și astfel îl distruge. Practic atacă celulele din structura pielii care produc firele de păr. Foliculii în schimb, rămân activi și oricând există posibilitatea ca părul să crească din nou. Nu se știe exact de ce sistemul imun se hotărăște să atace aceste celule care produc firele de păr, dar cu siguranță sunt mai mulți factori, nedescoperiți încă care determină apariția alopeciei areata.
Debutul bolii este de multe ori în adolescență sau la adultul tânăr, dar poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii. În unele cazuri un factor emoțional puternic poate fi implicat în declanșarea bolii. Până la 20% din pacienții care au alopecia areata, au și un membru al familie afectat, fiind implicată și o posibilă componentă genetică în apariția bolii. Mecanismul apariției alopeciei areata este foarte complex și este imposibil, cel puțin în aceste moment, de a ști dacă un părinte cu alopecia areata va transmite și copiilor această afecțiune.
Cum se pune diagnosticul de alopecia areata?
Consultul dermatologic este cel care va pune diagnosticul. Examinarea scalpului de către medicul dermatolog (uneori și cu ajutorul dermatoscopului), aspectul zonelor fără păr și istoricul afecțiunii pot fi suficiente pentru a stabili diagnosticul de alopecia areata. Analizele de sânge nu sunt necesare pentru a stabili diagnosticul, dar pot fi recomandate pentru a verifica dacă nu sunt și alte afecțiuni autoimune care se pot asocia, cum este tiroidita autoimună, una dintre cele mai frecvente asocieri. Din fericire alopecia areata nu afectează starea generală de sănătate, dar cu siguranță influențează extrem de mult statusul psihologic, mai ales în formele cu pierderea completă a părului.
Va mai crește părul?
Cea mai mare parte a pacienților cu alopecia areata vor avea o recreștere a părului. Potențialul de creștere este acolo. Uneori poate să crească complet. Dar la fel poate să cadă și să crească din nou în perioade succesive. Din păcate această boală are un caracter imprevizibil și nimeni nu poate ști dacă forma de alopecia areata pe care o are va duce la o creștere completă a părului sau o cădere completă a părului. Poți avea o singură zonă mică de păr lipsă, ca o monedă, care ulterior să ducă rapid la pierderea tot părului sau la fel de bine la creșterea completă a părului fără niciun fel de recidivă ulterioară. Caracterul imprevizibil al acestei afecțiuni este poate cel mai dificil de gestionat, dar în același timp este și cel dătător de speranță că la un moment dat poate crește complet părul.
Cum se tratează?
Deoarece mecanismul exact care duce la apariția bolii nu se cunoaște, nici tratamentul nu este bine țintit. Căderea părului în alopecia areata este multifactorială, fiind implicate mai multe structuri: factori genetici și imunologici, de aceea de multe ori, tratamente indicate în alte afecțiuni pot duce și la creșterea părului din alopecia areata. Uneori părul poate să crească și spontan, fără nici un fel de tratament mai ales dacă vorbim de zone mici afectate.
Deși nu există un medicament care să funcționeze la toată lumea, unele tratamente pot duce la creșterea părului:
- Tratamentul cu cortizon aplicat local sau injectat în zonele afectate
- Tratamentul cu minoxidil topic poate stimula creșterea părului, dar nu este eficient în tratament singular, mai ales la persoanele cu zone extinse afectate
- Tratamentul local cu cignolin/antralin sau alte substanțe iritante (diphencyprone)
- Tratamente imunosupresoare (care scad activitatea sistemului imun)
- Tratamentul cu imunomodulatori (sunt mai multe studii în desfășurare unele cu rezultate promițătoare)
- Soluțiile alternative cum sunt perucile sau micropigmentarea scalpului sau a sprâncenelor, genele false sunt variante de luat în calcul, mai ales în formele cu pierderea completă sau aproape completă a părului.
- Protejarea scalpului de acțiunea razelor ultraviolete cu pălării/șapcă și creme de protecție solară este parte din schema de tratament pentru pacienții care nu mai au păr pe scalp.
Să trăiești cu alopecia areata este cu siguranță provocator, dar rămânem cu speranța că trăim cele mai bune vremuri ale științei medicinii și soluții vor apărea la orizont!