Acneea spatelui

Acneea spatelui

Acneea spatelui.

Acneea poate să apară pe orice zonă a corpului unde există glande sebacee (locul unde se formează sebumul, acel ulei pe care îl avem pe piele, în special dacă vorbim de pielea grasă). Cel mai frecvent vedem acneea de la nivelul feței, pentru că este o zonă expusă. Dar multe persoane pot să prezinte leziuni de acnee pe spate, umeri sau gât. Persoanele care au acnee pe față sunt mai predispuse să dezvolte acnee și pe spate, piept, umeri sau gât.

Acneea de pe corp este similară cu cea de pe față în ceea ce privește tipurile de leziuni:

  • puncte negre
  • puncte albe
  • chisturi
  • noduli
  • papulopustule (cunoscutele ”coșuri”)
  • cicatrici secundare leziunilor de acnee

Acneea spateluiPunctul de plecare al acneei este glanda sebacee, mai corect spus, unitatea foliculosebacee, pentru că aproape orice glandă sebacee este atașată de un fir de păr fin.  Producția de sebum și activitatea glandei sebacee crește la pubertate. Distribuția glandelor sebacee este variabilă pe corpul nostru, acestea sunt mai bine dezvoltate pe scalp, față, toracele anterior și posterior.

Glandele sebacee sunt prezente de la naștere în structura pielii noastre. Producția de sebum este crescută la naștere, dar după ceva timp, producția de sebum scade și rămâne așa până la pubertate, când din nou crește. Hormonii androgeni (”masculini”) sunt cei care controlează producția de sebum și dezvoltarea glandei sebacee. Producția de sebum scade la menopauză, iar la bărbați în jur de 60 de ani. Producția de sebum este continuă, dar cantitatea de sebum produsă este variabilă.

Pacienții cu acnee au glandele sebacee mai mari, care produc mai mult sebum. Glanda sebacee modulează producția de sebum ca răspuns la diverși stimuli, cum este stresul emoțional sau hormonii. Funcționarea glandei sebacee este influențată atât de factori genetici cât și de hormonii circulanți (de nivelul lor).

Deși sebumul este un factor definitoriu în apariția acneei, cantitatea crescută de sebum nu este suficientă pentru a declanșa acneea. Numărul, mărimea și activitatea glandelor sebacee sunt moștenite genetic. Totuși, dacă producția crescută de sebum nu duce singură la apariția acneei, cum se formează leziunile de acnee?

Ce factori mai duc la dezvoltarea acneei?

În dezvoltarea acneei acționează mai mulți factori concomitent care duc la apariția leziunilor de acnee. Leziunea primordială esteAcneea spatelui microcomedonul, care apare datorită acumulării de celule superficiale ale pielii în pori, celule care se descuamează anormal și care sunt foarte lipite între ele.

Al doilea factor este glanda sebacee, care formează sebum (ulei). Formarea de sebum este determinată de activitatea hormonală (hormoni care se produc la distanță de glanda sebacee). La începutul pubertății nivelul de hormon crește, determinând creșterea producției de sebum și dezvoltarea leziunilor de acnee. Deși compoziția sebumului este similară la persoanele cu acnee și la cele fără acnee, procentele de acizi grași, scaleni, colesterol, diferă.

Un alt factor este legat de microorganismele care trăiesc pe suprafața pielii noastre. Pielea noastră nu este sterilă. Pe suprafața ei sunt tot felul de microorganisme cu care trăim în comuniune, fără să avem vreo afecțiune sau boală = microbiom.

Pe față și pe zonele bogate în glande sebacee avem Propionibacterium acnes. Deși Propionibacterium acnes este prezent la toată lumea pe piele, nu toată lumea are acnee. Sunt mai multe tipuri de Propionibacterium acnes. Propionibacterium acnes determină inflamație, adică atrage la nivelul glandei sebacee niște celule din corp care duc la formarea coșului propriu zis, ceea ce vedem noi cu cap alb, galben. Acolo nu este propriu zis puroi, ci celule care luptă pentru vindecare zonei când se rupe un microcomedon.

Acneea spatelui

Acneea spateluiÎn ceea ce privește acneea spatelui, pe lângă factorii genetici (dacă unul sau ambii părinți au avut acnee în adolescență există un risc mai mare să dezvolți și tu acnee), interni, care determină modificările de la nivelul glandei sebacee și a pielii, putem vorbi și de factori externi cum este transpirația excesivă (persoanele care fac efort fizic intens, ocluzia determinată de îmbrăcăminte strâmtă sau materiale care nu lasă pielea să respire). De asemenea anumite medicamente pot determina dezvoltarea leziunilor de acnee de pe spate, cum este tratamentul sistemic cu cortizon.

Chiar dacă nu putem modifica genetica și nu putem bloca pielea din a produce sebum există totuși o serie de măsuri care pot ajuta în prevenirea acneei corporale:

  1. Utilizarea unor geluri de spălare potrivite pentru pielea cu acnee, cu care să curățați riguros pielea, în special spatele
  2. Clătirea riguroasă a pielii de urmele de balsam pentru păr care ajung pe spate (balsamul de păr poate fi comedogen – blochează porii)
  3. Dușuri după fiecare activitate care determină transpirație excesivă (sport, alergat, treburi casnice solicitante)
  4. Spălarea echipamentului sportiv după fiecare utilizare
  5. Evitarea manipulării leziunilor (ruperea, stoarcerea coșurilor nu va determina decât apariția de urme, inițial roșii, apoi pigmentate)
  6. Evitarea hainelor strâmte sau din materiale sintetice care favorizează transpirația excesivă (schimbarea mai frecventă a tricourilor pentru cei care suferă de transpirație excesivă)
  7. Schimbarea regulată a lenjeriei de pat

Severitatea acneei de pe spate sau corp poate fi variabilă: de la forme ușoare cu câteva leziuni până la forme severe cu multiple chisturi, noduli și cicatrici desfigurante.

Cum tratăm acnee de pe corp?

Formele ușoare de acnee pot fi tratate sau ținute sub control cu preparate care se eliberează fără prescripție medicală și prin respectarea unor măsuri de îngrijire a pielii.

Soluții de tratament (fără prescripție  medicală) pentru acneea spatelui:

  • geluri de duș cu acid salicilic sau cu peroxid benzoil: lăsați spuma 2-3 minute pe pielea afectată de acnee, apoi clătiți bine cu apă călduță. Aceste preparate înlătură ”celulele moarte” de la suprafața pielii eliberând porii sau acționează împotriva creșterii bacteriilor care favorizează acneea
  • utilizarea cremelor cu SPF minim 30 înainte de a expune zonele afectate la soare; leziunile inflamatorii (roșii) se pot pigmenta dacă ne expunem la soare fără protecție și de multe ori aceste urme lăsate de acnee se vindecă mai greu sau durează mai mult, de aceea e bine să prevenim pigmentarea lor ca urmare a expunerii la soare
  • tratamentul pe care îl folosești pentru acneea de pe față de cele mai multe ori poate fi folosit și pentru acneea spatelui

Tratamente recomandate pentru acneea spatelui (la recomandarea medicului dermatolog):Acneea spatelui

  • acid azelaic (sub formă de cremă sau gel)
  • peroxid de benzoil combinat cu antibiotic (sub formă de gel, aplicat seara pe zonele afectate. ATENȚIE peroxidul de benzoil poate decolora țesăturile și este recomandat să purtați peste noapte bluze de culori deschise pentru a nu compromite culoarea din țesătură)
  • un derivat retinoic combinat cu antibiotic sub formă de gel
  • peroxid de benzoil combinat cu un derivat retinoic sub formă de gel
  • tratament cu antibiotic mai multe săptămâni (pastile)
  • tratament cu isotretioin mai multe luni (pastile)
  • tratament hormonal

Aceste posibilități de tratament pot fi singulare sau se pot combina între ele și de asemenea pot fi combinate cu proceduri în cabinetul medical, cum sunt extracțiile de comedoane sau peelingul chimic. Medicul dermatolog alege cea mai potrivită variantă de tratament pentru fiecare pacient în parte în urma consultației. Tratamente care pot suferi ajustări în funcție de evoluția bolii și complianța pacientului la tratament.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.