Acneea nou născutului

Acneea nou născutului

Bebelușii noștri frumoși pot dezvolta tot felul de leziuni pe piele la scurt timp după naștere și fața nu face excepție. Una din afecțiunile întâlnite în cazul bebelușilor este acneea.

Acneea nou născutului poate să apară imediat după naștere, dar mai des o întâlnim la vârsta de 2-4 săptămâni. De regulă apare mai frecvent la băieți.

Cum arată?

Pe fața bebelușului afectat de acnee se observa mai multe tipuri de leziuni (toate concomitent sau doar unele dintre ele): puncte negre sau albe, mici pete roșii, uneori cu un cap alb-galben, foarte rar pot să apară noduli. Poate fi afectată toată fața sau doar anumite zone: obraji, nas, bărbie. Poate deveni mai evidentă după baie, când copilul este agitat sau dacă fața se atinge de materiale textile aspre.

Din ce cauză apare?

Acneea nou născutului apare ca o consecință a trecerii hormonilor materni din cursul sarcinii în circulația bebelușului, hormoni care stimulează glandele sebacee, pe lângă celelalte roluri. În consecință nu putem preveni apariția acestei afecțiuni.

Cum tratăm?

Cel mai des dispare spontan, nefiind necesar vreun tratament, bebelușii nefiind afectați de prezența leziunilor pe față, nu îi supără cu nimic. De regulă durează câteva săptămâni. Dacă leziunile persistă mai mult timp medicul va prescrie un tratament ușor adaptat problemei bebelușului. Este bine să îi spălați fața ușor, cu săpun blând, fără a freca excesiv pielea. Trebuie evitată aplicarea de uleiuri sau creme grase pe față care pot irita fața și vor agrava acneea, eventual puteți șterge fața cu apă termală. Acnee nou născutului nu recidivează, până la pubertate. Dacă se întâmplă să reapară în perioada copilăriei semne că acneea a revenit este indicat să consultați un medic pentru a depista eventualele afecțiuni cu care se poate asocia.

Remediile naturale, de regulă nu ajută la vindecare mai rapidă a acneei și sunt de evitat.

 Sfaturi:

  1. Menține-ți fața bebelușului curată!
  2. Evitați produsele iritante, medicamentele fără prescripție!
  3. Nu folosiți creme grase sau uleiuri pe față!
  4. Nu frecați fața!
  5. Aveți răbdare – va trece!
Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.