Luna dedicată cancerelor de piele – Luna Mai
În fiecare an, luna mai este dedicată informării populației cu privire la cancerul de piele și conștientizării pericolului expunerii necontrolate la soare și nu puteam să las să treacă luna mai fără să îți recomand să ai grijă cum, cât și când te expui la soare.
Cancerul de piele este cea mai frecvent întâlnită formă de cancer din lume. Este determinat pe lângă componenta genetică de expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete, adică la soare. Aceste radiații pătrund în piele și o afectează pe termen scurt prin apariția arsurilor solare, dar și pe termen lung prin modificări la nivelul celulelor care în timp pot duce la apariția cancerului de piele. Acest tip de leziuni apare mai ales pe zonele care au fost expuse la soare mai mult timp cum sunt fața, gâtul, spatele, membrele. Apare mai frecvent la persoane peste 50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă, razele soarelui nefiind singurul determinant al dezvoltării acestui tip de cancer.
Principalii factori considerați de risc înalt în dezvoltarea cancerului de piele sunt:
– utilizarea solarului: persoanele care merg la solar au cu 74% mai multe șanse de a dezvolta un melanom malign comparativ cu persoanele care nu au utilizat niciodată solarul. Razele UV provenite de la solar pot afecta ADN-ul de la nivelul celulelor din piele, în timp ducând la apariția cancerelor de piele.
– expunerea la soare în timpul activităților profesionale (agricultori, constructori, persoane care lucrează în aer liber, în soare)
– expunerea la soare recreațională (plajă) fără protecție solară, mai ales dacă este urmată de apariția de arsuri solare
– istoricul familial sau personal de melanom (cancer de piele)
Cu toții trebuie să fim atenți la stilul de viață pentru a fi sănătoși.
În ceea ce privește cancerul de piele, expunerea la razele ultraviolete timp îndelungat, neprotejat și arsurile solare din copilărie și tinerețe cresc riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer de piele. Indiferent dacă expunerea la soare presupune expunere recreațională prelungită, profesie (cei care lucrează în aer liber) sau istoricul personal și/sau familial legat de cancerul de piele, toți acești factori contribuie la creștere riscului de a dezvolta la un moment dat cancer de piele.
Persoanele cu ochi albaștri, păr roșcat sau blond, piele deschisă la culoare, care se ard ușor, se bronzează puțin și cei cu pistrui apăruți după expunerea la soare, sunt considerați a avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele.
Te încurajez să îți auto-examinezi pielea regulat și anual, să soliciți ajutorul medicului dermatolog pentru verificarea de rutină a pielii.
Cancerul de piele poate fi tratat, cu condiția ca acesta să fie diagnosticat și tratat precoce. Pentru a putea beneficia de tratament precoce, este important să cunoști semnele de alarmă ale cancerului de piele și să te adresezi din timp la un consult la medical dermatolog.
Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de piele poate fi văzut. Așa că trebuie să îți verifici periodic pielea pentru a depista orice modificare apărută. Oricine trebuie să fie familiarizat cu propria piele și să se autoexamineze regulat.
Ce trebuie să fim atenți când examinăm leziunile/ alunițele de pe piele:
- Și-au schimbat culoarea, dimensiunea și/sau forma
- Se diferențiază față de restul leziunilor
- Sunt asimetrice sau au margini neregulate
- Au mai mult de 6 mm în diametru
- Sunt aspre (uneori puteți să simțiți leziunile înainte ca ele să devină vizibile)
- Prezintă multe culori pe suprafață
- Sângerează sau supurează
- Arată ca o rană sau care nu se vindecă de mai mult timp
Nu presupune că o leziune suspectă nu este periculoasă doar pentru că este nedureroasă. Nu toate leziunile canceroase sunt dureroase, cel puțin în stadiile inițiale, poți nici să nu fii conștient că există o problemă.
O altă metodă de a verifica dacă alunițele sunt normale este regula ABCDE.
- A – Asimetry (asimetrie): Este leziunea asimetrică?
- B – Border (margine): Are margini neregulate?
- C – Colour (culoare): Și-a schimbat culoarea?
- D – Diameter (diametru): Are mai mult de 6 mm în diametru?
- E – Evolution (evoluție): Și-a modificat în ultimul timp forma, mărimea sau comportamentul?
Un alt semn de luat în calcul când te uiți la alunițele tale este semnul ”Rățușca cea urâtă”.
Toate alunițele tale ar trebui să aibă un aspect asemănător: aceeași formă și culoare. Dacă apare o nouă leziune care este diferită față de restul, este considerată leziune suspectă. Acesta reprezintă semnul „rățușca cea urâtă”
Ce poți face tu pentru a contribui și la salvarea altor vieți?
– Sfătuiește-ți prietenii să nu meargă la solar!
– Povestește și altora ceea ce știi deja despre cât de important este să te protejezi de soare, să nu capeți arsuri solare!
– Fii un exemplu pentru copiii tăi și aplică-ți cremă de protecție solară înainte de expunerea la soare. Copiii prezintă cel mai mare risc de probleme de sănătate pe termen lung asociate expunerii prelungite și fără protecție la soare. Joaca afară este importantă, dar nu trebuie să permiteți niciodată ca un copil să sufere arsuri solare!
– Ajută-i pe cei de lângă tine să aplice corect crema de protecție solară înainte de expunerea la soare!
– Cumpără-i bunicii o pălărie de soare și încurajeaz-o să o poarte!
– Dacă ai fost diagnosticat cu cancer de piele și dacă te simți în regulă cu asta povestește și altora. Le poate deschide ochii unora și îți aduce și ție mulțumire sau încurajări, dacă e cazul!
Fiecare lucru mic, făcut de fiecare dintre noi poate salva viața cuiva. Nu uita – Luna Mai este Luna dedicată cancerelor de piele. Fii și tu parte din salvarea lor!