Lămpile UV și riscul de cancer de piele

Lămpile UV și riscul de cancer de piele

Lămpile UV și riscul de cancer de piele.

Cât de sigure sunt lămpile UV utilizate pentru manichiura cu gel sau semipermanentă?

Manichiura semipermanentă sau cu gel dă un aspect plăcut și îngrijit mâinilor femeilor și sunt deja câțiva ani de când acest tip de manichiură este preferat de multe femei. Pentru acest tip de manichiură se folosesc lămpi care emit radiații ultraviolete care ajută la uscarea lacului de unghii și creșterea rezistenței manichiurii.

Un studiu recent, publicat în ianuarie 2023 de Universitatea California San Diego descrie efectele pe care radiațiile emise de aceste lămpi le pot avea asupra celulelor din piele.

Există îngrijorări în ceea ce privește gradul de degradare al ADN-ului celular pe care aceste radiații emise de lămpile de manichiură îl pot produce asupra celulelor de la nivelul mâinilor și potențialul risc de cancer de piele pe care aceste lămpi îl pot induce. Aceste lămpi emit radiații de tip UVA între 340 și 395 nm.

Ce sunt ultravioletele de tip UVA?

Lămpile UV și riscul de cancer de pieleUltravioletele de tip UVA provin de la radiația solară sau sunt produse de paturile de bronzat (solare). UVA sunt încadrate în grupa 1 de substanțe cu risc carcinogenic, adică  contribuie la apariția cancerelor de piele. Sunt evidențe care arată relația directă între cancerul de piele și radiația de tip UV emisă de solare, dar nu toate dispozitivele care produc radiație de tip UV sunt evaluate. Un exemplu de acest fel sunt lămpile UV utilizate în saloanele de manichiură. Aceste lămpi UV sunt folosite pentru a usca și a crea rezistență manichiurii semipermanente sau cu gel.  Cel mai frecvent durata expunerii este în jur de 10 minute la fiecare ședință de manichiură. Ședințe care se repetă la fiecare 3-4 săptămâni în funcție de rata de creștere a unghiilor, pe perioade de ani sau zeci de ani.

Deși acest studiu demonstrează că radiațiile emise de lămpile UV folosite la manichiură sunt citotoxice (sunt toxice pentru celule), sunt genotoxice (produc mutații la nivelul genelor care pot determina apariția cancerului) și mutagenice (adică produc mutații la nivelul celulelor), nu aduce dovezi directe că crește riscul de cancer la oameni, pentru că acest studiu a fost efectuat in vitro, pe celule umane și pe celule de șoareci, nu pe oameni în mod direct. Totuși studii anterioare au demonstrat că mutațiile genetice pot să crească riscul de cancer. Luate împreună aceste informații sugerează că radiațiile UV emise de dispozitivele de acest tip de lămpi de manichiură pot crește riscul de apariție a cancerului de piele. Totuși studii epidemiologice ample sunt necesare pentru a demonstra riscul apariției cancerului de piele la nivelul mâinilor pentru persoanele care utilizează în mod frecvent  lămpile UV pentru manichiură.

Care este efectul radiației de tip UVA?

Deși se cunoaște efectul carcinogenic al radiației de tip UVA nu există deocamdată studii care să demonstreze legătura directă dintre radiațiile emise de lămpile de manichiură și cancerul de piele, posibil și datorită duratei îndelungate de timp ca aceste radiații să producă modificări la nivelul celular, care ulterior să determine apariția cancerului de piele.

FDA (Food and Drug Administration) încadrează aceste lămpi UV folosite în saloanele de manichiură ca prezentând risc scăzut dacă sunt utilizate corespunzător pentru că în acest moment nu există suficiente date care să demonstreze că ar fi nesigure sau că ar produce efecte nedorite. Sunt necesare studii desfășurate pe mai mulți ani pentru a demonstra efectele pe care le pot produce în timp.

Fiecare dintre noi hotărăște ce riscuri dorește să își asume în ceea ce privește propria sănătate, dacă alege să își facă manichiura cu gel sau semipermanentă sau nu.

Ce poți face pentru siguranța ta dacă totuși decizi să îți faci manichiura în saloane la care se folosesc lămpile UV?

  • Aplică cremă de protecție solară cu SPF 50, rezistentă la apă, cu spectru larg care protejează atât pentru razele UVB cât și UVA pe mâini cu minim 20 de minute înainte de expunerea la lampa UV. Aplicarea cremei de fotoprotecție ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pieli si reduce riscul apariției cancerului de piele pe zona protejată de cremă.
  • Poartă mănuși speciale cu protecție UV cu degetele libere la vârf pentru acces la nivelul unghiilor în timpul manichiurii.
  • Alege să îți faci acest tip de manichiură mai rar.
Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.