Cum tratăm transpirația toamna?

Cum tratăm transpirația toamna

Cum tratăm transpirația toamna? Cei mai mulți dintre noi transpiră mai abundent în sezonul cald. Acum că a venit toamna ai putea crede că problema transpirației s-a rezolvat. Poate pentru cea mai mare parte dintre noi, da. Dar sunt multe persoane care suferă de transpirație excesivă (în termeni medicali – hiperhidroză) care se confruntă cu acest lucru pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. De fapt transpirația excesivă poate fi influențată de anumiți factori legați de sosirea anotimpului rece. Acestea pot fi hainele mai groase, necesitatea purtării sacourilor, mai multe activități la interior, unde temperatura nu este tot timpul confortabilă, stresul legat de începerea școlii sau revenirea la serviciu de după concediu.

Transpirația excesivă nu este o problemă majoră de sănătate din punct de vedere al amenințării vieții. Dar în mod cert afectează calitatea vieții într-un mod considerabil:

  • indiferent dacă ești copil și nu poți scrie cu stiloul pentru că uzi caietul
  • dacă ești adolescent și nu poți încălța orice pereche de pantofi pentru că îți alunecă piciorul
  • dacă ești adult și nu poți da mâna cu partenerii de afaceri din cauză umezelii excesive a palmelor sau nu poți purta orice culoare la cămașă sau bluză.

În mod cert transpirația excesivă poate să îți afecteze viața socială și încrederea în tine.

Cauzele apariției transpirației.

Există o serie de factori care stimulează producerea unei mai mari cantități de transpirație pe lângă cele normale și bine cunoscute care afectează pe toată lumea la un nivel considerat normal, fiziologic, cum sunt exercițiile fizice și căldura.

Anxietatea sau stresul – persoanele anxioase, mai stresate constată o accentuare a transpirației în condiții de stres. Chiar și revenirea la școală sau serviciu după vacanța de vară pentru unele persoane pot însemna factori de stres.

Hormonii – pubertatea, perioada sarcinii și menopauza sunt perioade din viață în care transpirația excesivă poate deveni o problemă. Igiena frecventă și utilizarea de deodorant ar trebui să țină sub control aceste situații. Uneori pot fi necesare antiperspirante speciale cu clorură de aluminiu pentru a ține sub control transpirația în aceste perioade.

Medicamente – unele medicamente pot avea ca efect secundar apariția transpirației excesive. Dintre acestea cel mai frecvent incriminateCum tratăm transpirația toamna sunt medicamentele pentru hipertensiune, pentru afecțiuni psihiatrice, pentru boala Parkinson, antiinflamatoare (pentru durere), pentru afecțiuni tiroidiene sau diabet zaharat. Dacă ai început să transpiri mai mult după introducerea unui medicament nou, vorbește cu medicul tău despre acest aspect.

Anumite boli se pot asocia cu o transpirație mai abundentă: diabetul zaharat necontrolat, infecții, boli autoimune, hipertiroidia, obezitatea sau anumite forme de cancer. La fel consumul de alcool sau de cofeină pot influența accentuarea transpirației.

Pentru a cuantifica gradul severității transpirației folosim un chestionar pentru stabilirea scorului de severitate și impactul asupra calității vieții (Hyperhidrosis Disease Severity Scale). Acest scor este stabilit răspunsului tău la întrebarea ”Cât de mult te afectează transpirația în activitățile zilnice?„

Întrebări chestionar Hyperhidrosis Disease Severity Scale:

  1. Transpirația mea nu se observă niciodată și nu interferează cu activitățile mele zilnice.
  2. Transpirația mea este suportabilă, dar uneori interferează cu activitățile mele zilnice.
  3. Transpirația mea este greu de suportat și interferează des cu activitățile mele zilnice.
  4. Transpirația mea este insuportabilă și întotdeauna interferează cu activitățile mele zilnice.

Răspunsurile cu numărul 3 și 4 indică un grad sever de transpirație. Răspunsurile cu numărul 1 și 2 indică o transpirație ușoară și moderată.

Deși nu există un tratament care să vindece complet această boală (hiperhidroza) există câteva soluții care se merită a fi încercate. Utilizarea de antiperspirante care conțin săruri de aluminiu pot ajuta unele persoane care nu transpiră extrem de mult. De asemenea purtarea de articole vestimentare din fibre naturale cum este inul, bumbacul, ajută la absorbția transpirației în exces. De asemenea aplicarea pudrei de talc poate absorbi  transpirația în exces. Evitarea consumului de alcool, cafea și ciocolată poate ameliora transpirația.

Transpirația excesivăDar dacă ai nevoie de un tratament mai eficient și mai rapid pentru transpirația excesivă, se merită să consulți un specialist toamna aceasta (sau oricând te simți pregătit). În cabinetul medicului dermatolog se poate efectua tratamentul cu toxină botulinică, într-o singură ședință, tratament care reduce semnificativ transpirația pentru o perioadă de câteva luni.

Efectul se instalează în 5-7 zile de la administrare și durează în medie între 4-7 luni. Cei mai mulți pacienți efectuează o ședință anual. Procedura se poate efectua la nivelul axilelor, palmelor și tălpilor și se realizează sub anestezie locală cu cremă anestezică.

Acest tratament este aprobat de FDA (Food and Drug Adminitration, organizația americană care avizează uzul tratamentelor și medicamentelor) de peste 15 ani, este sigur și eficient.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.