Cum tratăm rozaceea?

Cum tratăm rozaceea?

Rozaceea este o afecțiune care are un important impact psihosocial, caracterizată prin roșeață la nivelul feței, mai frecvent pe pomeți și nas, cu vase sparte superficiale, vizibile pe față și chiar leziuni asemănătoare acneei (papulopustule). Pentru cei mai mulți pacienți rozaceea nu este o problemă doar de ordin cosmetic. Rozaceea poate afecta multe aspecte ale vieții prin înroșirea bruscă a feței în diverse condiții: schimbări de temperatură (trecerea de la cald la rece sau invers), activitatea curentă de gătit, trecerea dintr-o încăpere în alta cu diferențe de temperatură la serviciu, sport sau situații emoționale, stresante, vorbitul în public, petreceri, consum de alcool, mâncăruri picante. Toate au un impact extrem de mare în viața pacientului și poate afecta viața personală sau profesională.

Tratarea rozaceei este o provocare atât pentru pacient cât și pentru medic. Pacientul cu rozacee de multe ori ajunge să fie lipsit de speranță și descurajat de tratamentele ineficiente cu rezultate temporare. Dar un plan de tratament foarte bine structurat și personalizat poate să ducă la diminuarea semnificativă a simptomelor supărătoare și a aspectului inestetic de față roșie.

Când vorbim de tratamentul rozaceei în primul rând este important consultul la medicul dermatolog pentru a confirma că este vorba despre rozacee. Pentru a stabili stadiul afecțiunii și planul de tratament cel mai potrivit, în funcție de severitatea afecțiunii. Există mai multe boli de piele care pot fi asemănatoare cu rozaceea (acneea, dermatita seboreică, lupusul, diferite eczeme faciale).

Când medicul dermatolog îți prescrie un plan de tratament pentru rozacee, acest plan de tratament va cuprinde:dermatolog_Elena_Crihan_cum_tratam_rozaceea_1

  • medicamente (creme sau pastile) pentru tratarea rozaceei
  • rutina de îngrijire a pielii, carecuprinde produse fără iritanți și cu proprietăți de calmare a pielii
  • sfaturi de stil de viață (pentru evitarea factorilor care agravează rozaceea)
  • tratament LASER pentru roșeața difuză sau vasele vizibile de pe față și tratament LASER ablativ (CO2 sau Erbium) pentru pielea îngroșată de pe nas care poate să apară la unele persoane, numită rinofima.

Medicamente

Tratarea rozaceei se face diferențiat în funcție de stadiul afecțiunii. Medicul îți poate prescrie medicamente pe cale orală (cu rol antiinflamator) sau preparate sub formă de cremă, care se aplică pe toată fața pe o perioadă de câteva săptămâni. Acestea se recomandă în urma consultației și pot fi: doxiciclină, minociclină, acid azelaic, ivermectină, metronidazol, imunomodulatori.

Este posibil să fie nevoie să faci o serie de analize care pot să cuprindă un examen pentru Demodex folliculorum și pentru Helicobacter pylori care se pot asocia cu rozaceea.

Rutina de îngrijire a pielii cu rozacee

Întrucât persoanele cu rozacee au un ten sensibil predispus iritațiilor, produsele folosite pentru îngrijirea pielii trebuie să fie special adaptate pielii sensibile. Utilizarea cremelor de îngrijire adaptate acestui tip de ten pot fi de un real ajutor în tratamentul pe termen lung. Îngrijirea corespunzătoare a pielii poate avea o contribuție importantă în tratamentul rozaceei pe perioada tratamentului medicamentos și nu numai, și cu siguranță va diminua senzația de usturime, arsură, roșeață care apare frecvent.

Îngrijirea va începe întotdeauna cu curățarea pielii: demachierea cu un produs blând pentru piele sensibilă (apă micelară sau lapte demachiant) urmată apoi de spălarea feței cu apă călduță și un produs de spălare de asemenea pentru piele sensibilă. Spălarea trebuie să fie cu mișcări blânde, ușoare, fără a freca excesiv pielea și apoi uscată prin tamponare ușoară. Loțiunile tonice pe bază de alcool sunt contraindicate.

Ce facem seara? Ce facem dimineața?

Seara se aplică o cremă hidratantă care are și proprietăți de antiroșeață din gamele de dermatocosmetice concepute pentru această afecțiune. Produsele hidratante sau crema de protecție solară (dimineața) se va aplica pe față după aplicarea cremei tratament recomandate de către medic, dacă este cazul.

Dimineața, grija principală trebuie să fie legată de protecția solară. Persoanele cu rozacee au nevoie permanentă de cremă de protecție solară cu SPF minim 30 indiferent dacă este iarnă sau vară, pentru că soarele înrăutățește pe termen lung rozaceea. Cremele de fotoprotecție special concepute pentru tenul sensibil conțin ingrediente cum sunt oxidul de zinc sau dioxidul de titan, care nu sunt iritante, de aceea trebuie să alegeți crema de protecție solară din gamele speciale destinate tenului cu roșeață. Pălăriile cu boruri largi contribuie la o protecție suplimentară.

Aplicarea cremelor cu steroizi pe față este contraindicată, chiar dacă la început iți pot da impresia că te ajută, folosirea îndelungată a acestor creme vor agrava rozaceea, vor duce la atrofia pielii și la apariția mai multor vase de sânge vizibile pe suprafață. Chiar dacă aceste creme pot fi cumpărate de multe ori cu ușurință din farmacii nu sunt potrivite în rozacee.

Stilul de viață și dieta

Deși există o serie de factori cunoscuți incriminați în agravarea rozaceei, fiecare poate experimenta episoade de accentuare a roșeței la diferiți factori. Cele mai frecvente cauze care duc la agravarea rozaceei sunt soarele, vântul, cafeaua, alcoolul, mâncărurile fierbinți și picante, stresul, emoțiile, produsele de machiaj sau de îngrijire a părului (fixativ). Orice schimbare bruscă de temperatură cum este trecerea de la cald la rece sau invers poate duce la apariția unui episod de roșeață, care inițial poate fi de scurtă durată, dar cu timpul toate aceste momente tranzitorii pot să devină permanente și roșeața să nu mai fie influențată de acești factori, ci să fie prezentă constant. Cunoscând ce îți intensifică roșeața și evitând acești factori poți rări și reduce semnificativ episoadele acute.

Ochii necesită și ei o atenție specială deoarece aproximativ jumătate din pacienții cu rozacee dezvoltă la un moment dat și rozacee oculară. Dacă ai ochii roșii, ai senzație de mâncărime, usturime, ar trebui să te adresezi unui consult de specialitate.

Care este rolul LASERului în tratamentul rozaceei?

dermatolog_Elena_Crihan_cum_tratam_rozaceea_2LASERELE vasculare sunt unul din tratamentele de bază ale rozaceei și pot reduce vasele sparte și roșeața de pe față.  Vasele vizibile de pe față nu pot să dispară cu creme sau pastile, dar din fericire avem soluții la îndemână datorită progresului științei și tehnologiei.

La ce rezultate poți să te aștepți după tratamentele LASER pentru rozacee?

Când LASERul este folosit pentru tratarea vaselor vizibile (telangiectazii) cei mai mulți pacienți văd o reducere a vaselor de sânge cu 50-70% după 1-3 tratamente. Tratamentele sunt spațiate la 4-6 săptămâni interval. Unii pacienți observă reducerea 100% a telangiectaziilor după un singur tratament.

Pentru tratarea roșeții difuze de pe obraji și pentru îmbunătățirea texturii pielii se utilizează diferite tipuri de LASER (Nd Yag, PDL, IPL) cu ședințe spațiate până se ajunge la rezultatele dorite. Cum eritemul feței nu s-a produs peste noapte așa și dispariția acestuia nu se poate întâmpla după o singură ședință de LASER. Pentru rezultate satisfăcătoare atât medicul cât și pacientul trebuie să fie dispus să efectueze ședințe repetate. Tratamentul LASER va îmbunătăți aspectul general al pielii, va reduce senzația de căldură și roșeață (flushing), va diminua aspectul porilor și a leziunilor cu aspect acneiform (papule și pustule).

Tratamentul LASER ablativ (CO2, Erbium) la fel ca și procedurile clasice chirurgicale sunt indicate pentru stadiul de rinofima cu pielea îngroșată, tratamente care vor remodela aspectul nasului.

Cât timp se mențin rezultatele?

Depinzând de cât de bine este controlată rozaceea, rezultatele în urma ședințelor de LASER pot să se mențină mai mulți ani sau mai multedermatolog_Elena_Crihan_cum_tratam_rozaceea_4 luni. Vasele subțiri (telangiectaziile) tratate cu LASER dispar complet, dar altele noi se pot forma cu timpul.

Eritemul (roșeața difuză) de asemenea poate să dispară complet sau să se diminueze în mod semnificativ. Dar la fel, cu timpul (pentru că rozaceea este o afecțiune cronică legată de tipul de piele determinat genetic la care se adaugă acțiunea factorilor favorizanți) roșeața poate să reapară treptat. Atunci se recomandă ședințe de întreținere realizate periodic.

Ce posibile efecte adverse pot să apară în urmă tratamentului LASER?

Medicul care va efectua procedura LASER pentru rozacee îți va adresa o serie de întrebări pentru a cunoaște mai bine istoricul tău medical. Acesta va decide împreună cu ține dacă tratamentul cu LASER te va ajuta în funcție de mai mulți factori: alte boli de care suferi, tipul de rozacee, medicația curentă pe care o urmezi.

Dacă LASERul este tratamentul potrivit pentru ține, după efectuarea primei ședințe fața ta sau zona pe care s-a lucrat va fi mai roșie (în câteva ore pâna la câteva zile în funcție de tipul procedurii LASER efectuate), roșeață care va dispărea treptat fără urme.

Tratamentul LASER pentru leziunile vasculare (telangiectazii) va fi urmat câteva zile după procedură de o înroșire variabilă a vaselor de sânge tratate. Unele mai mari pot fi chiar ușor vineții o perioadă de câteva zile până la 2 săptămâni. Pot apărea și zone ca niște umflături de dimensiuni mici pe zonele tratate, cu caracter reversibil. De regulă nu se produc cicatrici pe zonele tratate.

Pentru a avea cele mai bune rezultate medicul îți va înmâna o serie de instrucțiuni pe care să le respecți după tratament:

  • comprese reci pe zonele tratate timp de 2-3 zile, eventual și o cremă antiinflamatorie
  • aplicarea unei creme de protecție solară în fiecare dimineață
  • evitarea expunerii la soare, plajă, solar, minim o lună după tratament

Tratamentul rozaceei se îmbunătățește continuu și noi opțiuni de tratament apar. Chiar și cu soluțiile pe care le avem la acest moment putem ține sub control această afecțiune extrem de supărătoare din punct de vedere fizic și mai ales social.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.