Te ustură mâinile? Este foarte probabil să fi căpătat o iritație la nivelul mâinilor, numită eczema mâinilor. Aceasta este cauzată de o multitudine de substanțe cu care ai intrat în contact: săpunuri agresive antibacteriene, detergenți, soluții de igienizare și curățare a casei, vopseluri, diluanți, dezinfectanți, praf. Pe lângă acești factori care provoacă iritația pielii la cele mai multe persoane care intră în contact cu ele, există și o serie de factori alergici (mănușile de latex, sucul de portocale sau de roșii, parfumuri, metale, diverse plante), care în mod normal nu ar provoca iritații, dar la anumite persoane cum sunt cele cu piele uscată (atopie) determină de asemenea iritația mâinilor.
Cine suferă de această problemă?
- Cel mai frecvent apare la persoanele care lucrează în mediu umed. Adică stau cu mâinile în apă cu diverse soluții (infirmiere, spălători auto, mecanici, bucătari)
- Persoane care lucrează cu mănuși (doctori, asistente, tehnicieni dentari etc)
- Persoane care intră în contact cu diverse produse chimice (hair-stiliști, manichiuriste, constructori etc.).
Bineînțeles că cei care au o predispoziție genetică și o piele în general mai uscată sunt mai afectați.
Care este cauza și de ce te ustură mâinile?
După cum am descris mai sus săpunurile, detergenții, soluțiile de curățare și igienizare a casei, vopseluri, diluanți, dezinfectanți, praf. Din păcate uneori nu putem identifica care este cauza chiar dacă efectuam și teste pentru alergii. De multe ori există chiar o combinație a acestori factori care duc la iritația sau eczema mâinilor.
Care sunt simptomele? Ce simte pacientul
Pacienții afectați de eczema mâinii se plâng cel mai des de senzația de piele care strânge, de usturime, de mâncărime, de senzație de arsură. Dacă apar și răni (fisuri) pe piele poate fi simțită și durere.
Cum arată eczema mâinii?
Pielea mâinilor, cel mai frecvent pe partea lor exterioară, este uscată, roșie, uneori ușor umflată. Pot să apară fisuri (mici răni liniare) care sângerează. De asemenea pot fi implicate și degetele sau palmele. Pot să apară și mici vezicule (beșicuțe cu lichid) care se pot sparge. Eczema mâinilor se poate suprainfecta. Adică pot să se dezvolte microbi pe zonele care sunt mai umede sau care sângerează.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul se realizează prin examinarea cu atenție a pielii și printr-o anamneză amănunțită. Medicul dermatolog încearcă să găsească împreună cu pacientul momentul debutului, cum a evoluat afecțiunea, cauzele care au dus la apariția iritației. Medicul poate verifica și restul corpului în căutarea unor semne de atopie (piele uscată). Uneori se indică efectuarea unor teste alergologice. Alteori se recomandă efectuarea unui examen micologic (o analiză care depistează prezența unei ciuperci a pielii) sau efectuarea unei biopsiii cutanate (analiză ce presupune analizarea unui mic fragment de piele la microscop). Și alte afecțiuni dermatologice pot să aibă un aspect asemănator cu eczema mâinii și trebuie diferențiate pentru a primi tratamentul adecvat.
Cum se tratează eczema mâinilor?
În primul rând ideal ar fi să se evite contactul cu factorii care au dus la apariția eczemei. Dar de multe ori din prisma meseriei celui care suferă de această afecțiune acesta este cel mai dificil lucru de realizat din planul de tratament. Din fericire pentru acești pacienți există mănuși de protecție dintr-un material special hipoalergenic care pot fi purtate pe sub mănușile de lucru sau mănușile de latex, cauciuc, nitril.
Utilizarea mănușilor la efectuarea de treburi casnice este recomandată. Este important ca mănușile să fie intacte și să nu pătrundă apă, detergenți sau săpunuri prin mănușă sau pe sub mănușă. Dacă se întâmplă acest lucru se scot mănușile, se spală mâinile cu apă și săpun, se aplică cremă emolientă și o nouă pereche de mănuși.
Al doilea pas important din tratament este aplicarea unei creme emoliente (hidratante) potivită pentru această problemă. Secretul este aplicarea emolientului cât mai frecvent și după fiecare spălare a mâinilor. Crema acționează ca un pansament care menține umezeala (hidratarea) în interiorul pielii. Crema nu trebuie să conțină parfum, coloranți sau extracte de plante. De preferat este să utilizați o cremă de consistență mai grasă, nu ca un lapte de corp (loțiune). Este indicat să conțină glicerină, ceramide, eventual și acid hialuronic care are și rol umectant.
Igiena mâinilor
Igiena mâinilor ar trebuie să se facă cu un săpun blând, de asemenea fără parfum. O spălare corectă a mâinilor urmând pașii indicați, distruge cea mai mare parte a microbilor nefiind necesară utilizarea neapărat a unui săpun antibacterian la o persoana cu iritație a mâinilor (un săpun antibacterian va agrava eczema mâinilor).
Nu frecați mâinile când le ștergeți, ci le tamponați.
Uneori medicul dermatolog, pe lângă aceste recomandări valabile pentru toată lumea, vă poate indica și aplicarea de creme medicament după o anumită schemă în special dacă eczema are o formă mai gravă sau dacă este suprainfectată.
Pastilele antialergice de cele mai multe ori nu ajută și nu sunt recomandate.