Mulți dintre noi cred că o piele bronzată arată mai bine și este considerată un simbol de sănătate. În realitate bronzul nu este altceva decât reflectarea gradului de agresiune a soarelui asupra pielii. Efectele nocive ale expunerii necontrolate la soare sunt multiple și deloc de neglijat. De la îmbătrânirea prematură a tenului, pete și pistrui, până la reale probleme de sănătate cum sunt cancerele cutanate. Expunerea cumulativă la soare și arsurile solare din copilărie sunt factorii principali care contribuie la apariția cancerului de piele indus de radiațiile solare.
Radiațiile ultraviolete sunt cele care dau cele mai importante modificări la nivel cutanat.
Acestea sunt de 3 tipuri: UVA, UVB, UVC.
- Ultravioletele de tip A constituie cea mai mare parte a radiațiilor emise de soare. Au o intensitate constantă pe tot parcursul zilei (spre deosebire de UVB). Este important de știut că UVA contribuie la procesul de îmbătrânire cutanată, deoarece pătrund mai profund în piele distrugând fibrele de colagen. UVA pot penetra stratul de nori, sticla, apa și pătrund de 30 – 40 de ori mai adânc în piele decât UVB. Nu suntem protejați de ultraviolete în mașină sau lângă geamuri, deoarece razele de tip UVA le străbat
- Ultravioletele de tip B sunt responsabile pentru arsurile solare și pentru dezvoltarea proceselor de carcinogeneză de la nivelul pielii prin efectul lor distructiv asupra ADN-ului. Expunerea excesivă la soare conduce la modificări de textură ale pielii, la inhibarea sistemului imun cutanat
- Ultravioletele de tip C nu penetrează stratul de ozon
Evident că pentru a ne proteja de aceste agresiuni, este necesar să cunoaștem măsurile de fotoprotecție. În primul rând vom alege produse pentru protecție solară de calitate cu spectru larg de acțiune. Care să protejeze atât împotriva UVB, cât și împotriva UVA.
Cremele de fotoprotecție
Cremele de fotoprotecție asigură reducerea riscului de expunere la soare și nu trebuie să determine creșterea timpului de expunere la soare sau expunerea la ore interzise. Poate termenul de SPF „Sun Protection Factor” ar fi mai bine înlocuit cu „Sunburn Protection Factor”, pentru a evita neînțelegerile în ceea ce privește protecția pe care o oferă cremele, care nu este nici pe departe deplină și pentru a nu crea falsa senzație de siguranță și posibilitatea de a ne expune necontrolat la soare.
Încercarea de a evita expunerea la soare sau măcar de a limita agresiunea radiațiilor solare, poate fi dificil de realizat de către cei care iubesc soarele. Totuși pentru a nu ne priva de această plăcere, este necesar să folosim mijloace de protecție adecvate. Există pe piață produse potrivite pentru fiecare fototip, pentru fiecare tip de piele, pentru fiecare zonă de aplicare.
Fotoprotectoarele
Fotoprotectoarele sunt produse dermato-cosmetice în diverse formule galenice (cremă, lapte de corp, spray, stick, cremă colorată) care conțin filtre solare sau ecrane minerale, cu rol de a absorbi, respectiv a reflecta radiațiile solare. Există și pentru copii produse special create pentru pielea lor sensibilă.
Este important să folosim produsul adecvat în funcție de tipul de ten și zona unde se dorește a fi aplicat.
Pentru a profita de beneficiile soarelui, dar totuși, pentru a evita riscurile asociate este necesar să:
- Aveți grijă să nu vă ardeți!
- Evitați expunerea excesivă la soare!
- Cunoașteți-vă pielea și analizați-o frecvent!