Botox-ul te face fericită!
Tratamentul cu toxină botulinică (Botox ®) este în acest moment cea mai populară procedură medicală estetică, milioane de oameni beneficiind de acest tratament în fiecare an. Ridurile sunt o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire, dar tratamentele antirid și procedurile de eliminare a acestora pot îmbunătăți și menține o perioadă mai îndelungată aspectul tânăr al pielii.
Indicațiile injectării cu toxină botulinică sunt corectarea ridurilor de expresie (de la nivelul frunții, ridurile dintre sprâncene, de la coada ochilor, de pe gât).
Pe lângă indicațiile estetice există și o serie de afecțiuni care beneficiază de pe urma injectării toxinei botulinice: hiperhidroză (transpirația excesivă), blefarospasmul, spasmul hemifacial etc.
Cum acționează?
Contracțiile musculare care determină expresia facială zilnică, forțează pielea să se plieze în mod repetat pe aceleași structuri, formând aceleași falduri și ulterior „șanțuri”, riduri de expresie. Cu timpul, acest proces repetitiv determină permanentizarea acestor riduri. Astfel, ridurile de expresie au obligatoriu o componentă mecanică, poate cea mai importantă, care a dus la formarea lor.
Toxina botulinică acționează pe componenta mecanică care duce la apariția ridurilor de expresie, prin blocarea reversibilă a impulsurilor nervoase care determină contracția musculaturii faciale răspunzătoare de ridurile de expresie. Mușchii tind să se relaxeze și astfel pielea rămâne întinsă și neridată.
Contraindicații:
- În sarcină și alăptarea
- Boli neurologiceridu
- Boli autoimune
Cum se desfășoară tratamentul?
Toxina botulinică (Botox ®) este injectată în anumite puncte din aria de tratat cu ajutorul unui ac foarte fin, disconfortul fiind minim. Nu este necesară anestezia locală și nici sedarea. Numărul de injecții este variabil de la o zonă la alta.
Nu este necesar un timp de recuperare pentru pacient, activitățile zilnice putând fi reluate imediat. Totuși se impune respectarea anumitor recomandări cel puțin 4 ore după intervenție:
- Evitarea efortului fizic intens, a căldurii (soare, solar, saună, dușuri fierbinți)
- Evitarea masării zonei injectate
- Evitarea contractării voluntare a zonei tratate
Când devine vizibil efectul injectării?
Efectul devine vizibil după 2 – 4 zile de la efectuarea procedurii și este maxim după 7 – 10 zile. Rezultatele obținute se mențin pentru o perioadă de aproximativ 6 luni (cu variații de la o persoană la alta). Efectul se diminuează treptat, mușchii recăpătându-și contractilitatea avută înaintea injectării. Procedura poate fi repetată când efectul se diminuează. Efectul se menține timp mai îndelungat după următoarele ședințe. De asemenea, în timp, datorită relaxării îndelungate produse de tratamentul cu toxină botulinică pe o zonă, nu mai sunt necesare doze atât de mari ca la primele injectări. Injectarea cu toxină botulinică poate fi considerată astfel o metodă de prevenire a ridurilor.