Urticaria la frig

Urticaria la frig

Urticaria la frig. Există persoane care se confruntă cu un fenomen ciudat atunci când iau contact cu temperaturi scăzute: pe corp le apar leziuni ca niște umflături roșii ale pielii, însoțite de prurit puternic (mâncărime). Acest tip de reacție alergică se numește urticarie la frig.

Aceste manifestări nu apar în timpul expunerii la frig, ci după reîncălzire. Pot să apară la orice vârstă, dar s-a observat că sunt mai frecvente la copii și tineri.

Această afecțiune are o durată de evoluție de aproximativ 5 ani, dar poate să persiste toată viața la anumite persoane. Leziunile apar în urma eliberării de histamină (o substanță cu rol important în apariția manifestărilor alergice), ca reacție la frig.

Urticaria la frig nu este o boală rară. Ea reprezintă cam 15% din urticariile declanșate de agenții fizici din mediu (căldură, frig, vibrații, apă, soare, presiune).

Cum se manifestă?

În urma expunerii la temperaturi scăzute sau variații de temperaturi (nu vă gândiți la ger de minus 20 de grade, chiar și la intrarea într-o încăpere cu aer condiționat sau la intrarea în  piscină), persoanele afectate se plâng de mâncărimi de piele și de apariția unor leziuni de tip urticarie (umflături ușoare ale pielii, de culoare roșie, de forme și dimensiuni variabile). Gravitatea afecțiunii este dată de faptul că aceste leziuni pot să apară oriunde pe corp, inclusiv la nivelul feței, gâtului putând duce până la senzație de sufocare, anafilaxie.

Paradoxal, cea mai severă formă de alergie apare vara. Când persoana afectată intră în apa mării sau a piscinei după ce a stat la soare. Expunerea unei suprafețe mari a corpului la o temperatură mai scăzută cu câteva grade declanșează apariția unei reacții severe care poate ajunge până la șoc anafilactic.

Confirmarea diagnosticului se face prin testul cubului de gheață.

Tratament

Cel mai eficient tratament este prevenția:

  • Evitarea expunerii la temperaturi scăzute și a consumului de lichide reci
  • Îmbrăcăminte adecvată din materiale călduroase, mănuși, fular, căciulă, încălțăminte călduroasă în anotimpul rece

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antihistaminice (antialergice). Se preferă administrarea tratamentului înainte de expunerea la frig, pentru a evita măcar parțial eliberarea de histamină, substanța răspunzătoare de simptomatologie. Răspunsul la tratament este variabil, uneori neavând efectul scontat. Astfel uneori poate fi necesar chiar și tratamentul cu cortizon. Pacienții cu manifestări severe sunt instruiți să utilizeze injectoare cu adrenalină (Epi Pen).

Urticaria la frig poate reprezenta un simptom al altei boli: crioglobulinemie, criofibrinogenemie, mielom multiplu, afecțiuni autoimune, diverse boli infecțioase (mononucleoză, infecții cu Mycoplasmă, borelioza, sifilis, HIV, hepatite virale). Tratamentul bolii de fond, dacă este posibil, poate vindeca urticaria.

Share:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.