Ce este biopsia?
Biopsia este o investigație care se efectuează frecvent, foarte utilă pentru a stabili un diagnostic corect. Cele aproximativ 3000 de boli de piele cunoscute se manifestă prin aproximativ 20 de tipuri de leziuni. Acesta este motivul pentru care, de multe ori este dificil de a stabili un diagnostic doar după examenul clinic și simptome, de aceea medicul poate solicita – și este recomandat să solicite, efectuarea unei biopsii cutanate. Biopsia este singura care furnizează un diagnostic dermatologic de certitudine.
Practic biopsia denumește manevra de recoltare a fragmentului de piele care trebuie analizat. Cum este: glicemia, examenul de urină, radiografia de șold sau oricare altă investigație, așa și “Biopsia” este tot o analiză.
Spre deosebire de procedura de biopsie a unui organ intern (stomac, ficat), biopsia pielii este o procedură ușor suportată de pacient, cu riscuri minime, similar unei mici tăieturi.
Recoltarea fragmentului cutanat nu doare, pentru că se efectuează în prealabil anestezie locală, cu un minimum de disconfort, similar recoltării analizelor de sânge. După recoltare se realizează de cele mai multe ori o sutură (se coase cu un fir) și se aplică un plasture.
Fragmentul de piele prelevat se trimite laboratorului de anatomie patologică, care va furniza rezultatul histopatologic în urma analizei la microscop.
De ce să faceți biopsie?
- Pentru a avea siguranța că diagnosticul pus de medicul dermatolog este cel corect
- Pentru a primi tratamentul adecvat
- Pentru a urmări evoluția unei boli
- Pentru a stabili stadiul unui cancer cutanat (dacă se excizează o tumoră)
- Pentru a stabili natura unei boli care recidivează sau nu răspunde la tratament